ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Як правильно зберігати мед, щоб він залишався свіжим

Суспільство 20:02 - 11 липня 2024

Мед насправді може зберігатися десятиліттями

Як правильно зберігати мед, щоб він залишався свіжим

Як правильно зберігати мед, щоб він залишався свіжим / Фото: Pixabay

Незалежно від того, чи любите ви додавати його в чай, розчиняти в глазурі або просто намазувати на тост, мед - один з найуніверсальніших продуктів у вашому раціоні. І що найцікавіше? Він також є одним з найбільш стійких до зберігання. Попри його довговічність, є кілька порад, яких варто дотримуватися, коли справа доходить до зберігання цього солодкого продукту, щоб зберегти його найкращі смакові якості.

Як довго зберігається мед

Завдяки високій концентрації цукрів мед є одним з найстабільніших натуральних продуктів харчування. Мед - це єдиний продукт, який ніколи не псується і завжди безпечний для вживання. За умови правильного зберігання він може мати майже необмежений термін придатності, який може тривати десятиліттями або й довше. Він може кристалізуватися, і його якість може бути не такою гарною, як коли ви вперше придбали його, але мед все одно буде безпечним для споживання.

Хоча мед не має терміну придатності, багато виробників меду вказують на його етикетці термін придатності близько двох років, щоб заохотити споживачів вживати продукт, поки він найкращий. Аналогічно, Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів рекомендує використовувати мед протягом року з моменту покупки, щоб гарантувати його якість.

Як зберігати мед

Завжди зберігайте мед у скляній герметичній тарі. Інакше гігроскопічні (вологолюбні) цукри, що містяться в меді, будуть поглинати вологу з повітря, що призведе до зростання небажаних дріжджів. Пластик, як відомо, проникний для водяної пари, газів і запахів. Це означає, що коли ви зберігаєте мед у пластику, він може втрачати вологу або, що ще гірше, набирати її. З іншого боку, скло має належне ущільнення, яке утримує мед у правильному співвідношенні рідини та цукру, щоб він залишався стабільним при зберіганні, а не бродив.

Сирий мед

Тим не менш, різні види меду виграють від певних місць зберігання. Сирий мед найкраще зберігати в темному місці, наприклад, у шафі біля плити або духовки. Якщо ви намагаєтеся уникнути кристалізації сирого меду, спробуйте максимально повторити умови у вулику - тепле і темне - наскільки це можливо. Більшість рекомендує прохолодне середовище для зберігання, тому що вони бояться, що в іншому випадку мед трохи потемніє. Прохолодне зберігання - чудовий вибір, але майте на увазі, що в таких умовах кристалізація відбувається швидше.

Вершковий мед

Європейський вершковий мед - це 100-відсотковий мед, який був отриманий шляхом контролю процесу кристалізації. Продукт відомий своєю кремоподібною консистенцією та гладкою текстурою, що легко намазується. Ви можете поставити крем-мед в холодильник, тому що він вже кристалізувався, тому його текстура не зміниться. Будь-який інший вид меду, в тому числі стільниковий, охолоджувати не потрібно.

Пастеризований мед

Оброблений, або пастеризований, мед обробляється при високих температурах, щоб знищити нечутливі до цукру дріжджі і продовжити термін його зберігання. Цей вид меду слід зберігати в теплому, темному місці або там, де він не буде схильний до кристалізації.

Чи потрібно зберігати мед в холодильнику?

Все залежить від того, яку консистенцію ви любите. Деяким людям подобається зміна кристалізованої текстури, яка відбувається, коли мед зберігається в холодильнику. Якщо це саме той випадок для вас, неодмінно зберігайте його в холоді. В іншому випадку, зберігання меду в шафі, де темно і тепло, забезпечить йому рідку, текучу консистенцію, яка подобається більшості людей.

Варто зазначити, що кристали, хоча, можливо, візуально непривабливі, не є небезпечними для вашого здоров'я. Якщо ваш мед кристалізується, ви завжди можете розрідити його, помістивши банку в теплу, але не киплячу миску з водою.

Чи можна заморозити мед?

Якщо з якихось причин ви хочете, щоб смак певного виду меду залишився на піку своєї інтенсивності, подумайте про те, щоб зберігати його в морозильній камері. Це не дасть йому втратити аромат і потемніти або змінити смак, що відбувається з медом з часом.

Бережіть мед від забруднення

Навіть найретельніше збережений мед може забруднитися і зіпсуватися. Переконайтеся, що ви використовуєте чистий і сухий посуд, коли занурюєте його в ємність з медом. Якщо мед пахне ферментованим (як алкоголь), має піну або рожевий слиз, викидайте його.

Нещодавно ми розповідали про 12 овочів, які можна виростити будь-де.

Джерело: Martha Stewart

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин