RU UA
1

6 поширених помилок при зберіганні продуктів харчування

Суспільство 12:05 - 19 липня 2024

Дізнайтеся, чого не слід робити, щоб дотримуватися правил безпечного зберігання харчових продуктів

6 поширених помилок при зберіганні продуктів харчування

6 поширених помилок при зберіганні продуктів харчування / Фото: Pixabay

Навчитися правильно зберігати продукти - це один з найкращих способів заощадити гроші, зменшити кількість відходів і насолоджуватися залишками їжі пізніше. Це також має вирішальне значення для запобігання харчовим отруєнням - хвороби, яка може зіпсувати будь-яку трапезу. Ось чому так багато основних правил безпеки харчових продуктів ґрунтуються на правильному зберіганні.

Проте існують деякі помилки, яких часто припускаються домашні кухарі, і які можуть здатися не такими очевидними. 

1. Охолодження вологих фруктів та овочів

Хоча може виникнути спокуса промити фрукти та овочі перед тим, як покласти їх до холодильника, це не найкращий спосіб зберегти їхній термін придатності. Волога сприяє росту мікроорганізмів, таких як бактерії та пліснява, навіть при прохолодній температурі в холодильнику.

Зберігайте фрукти та овочі в оригінальній упаковці або перекладіть їх в інший контейнер, залежно від типу продукту. За даними Міністерства сільського господарства США, найкраще мити продукти безпосередньо перед тим, як ви готові їх з'їсти або приготувати.

2. Зберігання продуктів без кришки

Якщо ви регулярно зберігаєте продукти в холодильнику без упаковки або без кришки, можливо, вам варто відмовитися від цієї звички. Деякі мікроорганізми (наприклад, пліснява і дріжджі) можуть процвітати при низькій температурі в холодильнику, де вони можуть циркулювати в повітрі і потрапляти на їжу. Такий вплив повітря може також прискорити хімічний розпад ароматичних сполук у продуктах. Крім того, продукти можуть досить швидко набувати запахів у холодильнику, тому накриття їжі допомагає зменшити утворення сторонніх присмаків.

У морозильній камері ріст мікробів неможливий, але якщо заморожені продукти не накрити, вони повільно реагуватимуть з киснем повітря і набуватимуть неприємного запаху. Заморожені продукти також можуть виділяти вологу, що призводить до висихання поверхні продуктів. Накривання або загортання продуктів у морозильній камері, однак, гальмує цей процес.

Накривайте продукти поліетиленовою плівкою або використовуйте контейнери з кришкою, безпечні для холодильника чи морозильної камери, перш ніж класти їх до холодильника.

3. Розміщення яєць у дверцятах холодильника

Деякі холодильники мають лоток для яєць у дверцятах, що дозволяє кинути упаковку і тримати яйця в межах досяжності. Не використовуйте його: зберігання яєць у цьому місці може становити ризик для безпеки харчових продуктів. У чому причина? Яйця потрібно зберігати при температурі 4 градуси або нижче, щоб вони залишалися свіжими, але коли дверцята відчиняються (що трапляється часто), температура яєць підвищується. Це призводить до того, що вони опиняються в небезпечній температурній зоні від 4 до 30 градусів - діапазоні, в якому бактерії, такі як сальмонела, можуть швидко розмножуватися.

Зберігайте яйця в найхолоднішій частині холодильника - зазвичай це задня частина нижньої полиці.

4. Занадто довге зберігання залишків їжі

Залишки їжі можуть врятувати час у напружені вечори, особливо якщо ви готуєте їжу для кількох людей. Але всупереч поширеній думці, правильне охолодження залишків їжі не означає, що вони зберігатимуться довго. Через три-чотири дні кількість мікроорганізмів, що розмножуються у свіжоприготованій їжі, є досить високою. Ці продукти можуть підхопити спори бактерій і плісняви з повітря або через контакт із забрудненими столовими приборами, брудними руками чи іншими продуктами. Більше того, не завжди можна визначити, чи містить їжа хвороботворні мікроорганізми, оскільки ці мікроби не змінюють її зовнішній вигляд, колір або текстуру.

Викиньте їжу через три-чотири дні, щоб перестрахуватися.

5. Не маркувати недоїдки

До речі, про недоїдки: маркування їжі - один з найпростіших способів переконатися, що ви з'їсте її в рекомендовані терміни. Багато домашніх кухарів покладаються на свою пам'ять, яка не завжди точна, щоб визначити, коли щось було відкрито або приготовлено. Маркуючи продукти до того, як вони потрапляють до холодильника, морозильної камери чи комори, вам буде легше знайти їх до того, як вони зіпсуються. Маркування допоможе знизити ризик харчових захворювань і зменшити кількість відходів на кухні.

Використовуйте морозильну стрічку, маркери, що стираються, або етикетки на крейдяній дошці, щоб позначити продукти датою їх відкриття або приготування, датою, до якої вони повинні бути спожиті, і (якщо контейнер не прозорий) продуктом, що знаходиться всередині.

6. Вибір неправильної полиці в холодильнику

Ще однією поширеною помилкою при зберіганні продуктів є розміщення їх на неправильних полицях. Якщо зберігати продукти в неправильному місці в холодильнику, соки з сирого м'яса або риби можуть капати на інші продукти, що потенційно може призвести до поширення хвороботворних бактерій. Зокрема, сире м'ясо може містити такі мікроби, як сальмонела або кишкова паличка, які зазвичай знищуються в процесі приготування. Але якщо ці патогени поширюються на інші продукти (наприклад, на сирий салат), вони можуть становити ризик харчового отруєння.

 Сире м'ясо або рибу слід зберігати на нижній полиці, а готові до вживання продукти - на верхній. Для додаткового рівня безпеки зберігайте сире м'ясо в контейнерах.

Нещодавно ми розповідали, як вивести запах цвілі з рушників.

Джерело: Martha Stewart

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

ГОЛОВНЕ ЗА СЬОГОДНІ
Більше новин