RU UA
1

Скільки часу і як варити кукурудзу

Суспільство 11:56 - 10 серпня 2023

Кукурудза не тільки смачна, але і містить багато корисних речовин. Розкажемо, як варити молоду кукурудзу різними способами.

Скільки часу і як варити кукурудзу

Фото: Pexels

Кукурудза доволі популярна в Україні. Багато українців люблять поласувати вареною кукурудзою у літню пору року. Крім того, що вона дуже смачна, але ще і дуже корисна. Кукурудза багата на вітаміни B, PP і C.

Завдяки цьому продукту ви зможете підтримувати нормальну роботу нервової системи, насичувати організм силою і енергією, поліпшити метаболізм. У 100 грамах кукурудзи міститься 365 калорій, незважаючи на це, кукурудза - дієтичний продукт, так як зменшує апетит.

Читайте також: Корисні властивості кукурудзи та в якій кількості її можна їсти

Також в ній міститься багато корисних мікроелементів, таких як, мідь, хром, молібден, фосфор, калій. У цій статті ми розповімо, скільки часу і як правильно варити кукурудзу, щоб вона дійсно вийшла смачною.

Як правильно вибирати кукурудзу у сезон 2023

кукурудза в початках

Для того, щоб приготувати соковиту, м'яку і смачну кукурудзу, потрібно вміти правильно вибирати початок. Сезон свіжої кукурудзи починається наприкінці липня і у серпні. У цей час вам навряд чи попадуться погані качани, але при виборі рекомендується звертати увагу на наступні моменти:

  1. Листя повинні бути свіжими. Сухе і жовте листя качана свідчать про те, що кукурудза давно лежить. При готуванні вона вийде жорсткою і не такою смачною. Кукурудзу, яка продається без листя  також не варто брати.
  2. Зерна повинні бути свіжими і розташовуватися щільно один до одного. Обов'язково розгорніть початок і перевірте зерна.
  3. Колір кукурудзи повинен бути світло-жовтого відтінку. Чим жовтіше кукурудза - тим вона старше.

Як підготувати качани перед варінням

качани кукурудзи

Перед приготуванням кукурудзи в качанах необхідно очистити їх від брудного і пошкодженого листя. Зніміть тільки верхні листки, залишивши пару тонких листочків. Це додасть страві приємний аромат і зробить кукурудзу більш соковитою. Теж саме виконайте з рильцями, відірвіть лише верхню потемнілу частину волосків. Перед варінням ретельно промийте кукурудзу під проточною водою.

Щоб качани зварилися рівномірно, вибирайте їх приблизно однакового розміру. Якщо ж вони дуже великі, то перед приготуванням розріжте їх навпіл.

Як правильно варити кукурудзу молочної стиглості

Молоду кукурудзу потрібно варити у такий спосіб:

  1. У товстостінну глибоку каструлю налийте очищену воду і дайте їй закипіти;
  2. Додайте у воду трохи цукрового піску з розрахунку 1 чайна ложка на літр води;
  3. Опустіть качани в киплячу вожу і дочекайтеся, поки вода знову закипить;
  4. Потім накрийте каструлю кришкою і зменшіть вогонь до середньої потужності;
  5. Варіть кукурудзу протягом 20 хвилин.

Як варити кукурудзу Бондюель

Цей сорт ще називають цукровим. Його часто дають дітям, так як він дуже корисний для здоров'я. Щоб зварити до готовності кукурудзу сорту Бондюель, вам знадобиться стільки ж часу, скільки і для приготування молодих качанів (дивіться вище, як варити молоду кукурудзу - ред).

Скільки часу варити старі качани кукурудзи

Зерна немолодої кукурудзи мають яскравий насичений жовтий колір. Якщо ви хочете, щоб зернятка у вареної кукурудзи залишилися щільними, проваріть її 30 хвилин. Для того щоб зерна стали пухкими і більш м'якими, проваріть качани приблизно 45 хвилин.

кукурудза в кастрюлі

Як варити кукурудзу кормових сортів

На відміну від харчових сортів, качани кормової кукурудзи треба варити набагато довше - 3-4 години, незалежно від її розміру і віку.

Як варити кукурудзу у каструлі

  1. Довести воду до кипіння. Помістити в каструлю кукурудзу.
  2. Додати в каструлю трохи вершкового масла.
  3. Варити кукурудзу 20 хвилин на середньому вогні. За 5 хвилин до готовності посолити воду.
  4. Злити воду, накрити кришкою каструлю і загорнути в рушник. Залишити ще на 15-20 хвилин.
  5. Кукурудза, зварена таким способом, виходить дуже смачною, соковитою і ніжною.

Як приготувати кукурудзу в мікрохвильовці

Існує два способи приготування кукурудзи. Вони дуже легкі, що дозволить швидко приготувати страву.

Спосіб №1

  • Неочищений від листя качан кладемо в мікрохвильовку
  • Ставимо таймер на 5 хвилин
  • Виймаємо початок, очищаємо від листя, посипаємо сіллю, подаємо до столу

Спосіб №2

  • Змочіть у воді паперовий рушник і щільно оберніть очищений від листя качан. Бажано використовувати рушник з товстого паперу. Якщо такого немає, складіть тонке у два-три рази
  • Відправляємо кукурудзу в мікрохвильовку і ставимо таймер на 5 хвилин
  • Витягуємо початок, посипаємо сіллю і подаємо до столу
шматочки кукурудзи

Як приготувати кукурудзу в мультиварці

  • Викладаємо кукурудзу в чашу мультиварки
  • Заливаємо водою, так щоб повністю покрила качани
  • Встановлюємо програму "Варка на пару" на 20 хвилин
  • Залишилося посолити качани і подавати до столу

Перевіряємо готовність кукурудзи

Щоб перевірити готовність кукурудзи майже наприкінці приготування, проткніть зернятко зубочисткою або кінчиком ножа. Якщо воно вже досить м'яке, то зубочистка з легкістю проткне його, це означає, що страва готова. За бажанням, можна залишити качани у воді під закритою кришкою ще на 5 хвилин. Тоді кукурудза буде більш м'якою і ніжною.

Потім дістаньте з води, акуратно видаліть листя, якщо ви варили качани в них і подавайте блюдо гарячим.

Як подавати варену кукурудзу

Після повного приготування качани можна ретельно натерти сіллю. Не рекомендується солити кукурудзу до варіння або опускати качани в підсолену воду. Так як сіль прискорює виділення рідини з зерен, вони вийдуть жорсткими і не такими соковитими.

Способи зберігання вареної кукурудзи

кукурудза та овочі

Існує кілька способів зберігання кукурудзи. Розповідаємо докладніше про кожен з них.

При кімнатній температурі

Готовий продукт може зберігатися не більше 12 годин.

Зберігання качанів вареної кукурудзи в холодильнику

Витягніть качани з води і дайте стекти відвару. Після цього кожен качан загорніть у харчову плівку. Кукурудзу можна зберігати не більше трьох діб. Перед вживанням можна підігріти в мікрохвильовці або на водяній бані.

Зберігання в морозилці

Зварені качани кукурудзи потрібно охолодити, позбавиться від зайвої вологи. Потім загорнути окремо качани в харчову плівку. Скласти в морозильну камеру. Перед вживанням потрібно проварити 10 хвилин в підсоленій воді. Заморожений злак зберігатися до 12 місяців. Даний спосіб дозволяє максимально зберегти всі корисні речовини кукурудзи.

Читайте також: Як консервувати кукурудзу в домашніх умовах

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

ГОЛОВНЕ ЗА СЬОГОДНІ
Більше новин