ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Як не отруїтися грибами в розпал сезону: поради Держпродспоживслужби

Суспільство 21:55 - 29 жовтня 2024

Зростає кількість випадків отруєння дикорослими грибами

Як не отруїтися грибами в розпал сезону: поради Держпродспоживслужби

Як не отруїтися грибами в розпал сезону: поради Держпродспоживслужби / Фото: Freepik

У розпалі сезон "тихого полювання" на дикорослі гриби, але цьогорічна посушлива погода призвела до їхнього дефіциту, що не зупинило численні випадки отруєння. Переважно, отруєння стаються через споживання дикорослих грибів у сирому, смаженому або вареному вигляді, зібраних самостійно або придбаних на стихійних ринках.

Деталі

Держпродспоживслужба знову нагадує про небезпеку вживання дикорослих грибів та радить дотримуватись наступних рекомендацій:

  • Відмова від дикорослих грибів: Обирайте штучно вирощені печериці та гливи.
  • Купуйте гриби в офіційних місцях: Придбайте гриби тільки в агропродовольчих ринках і магазинах, де є відповідне маркування.
  • Уникайте стихійних ринків: Не купуйте гриби з рук, на автошляхах чи у місцях несанкціонованої торгівлі.

Рекомендації для збирачів грибів

Якщо ви збираєте гриби самостійно, дотримуйтесь наступних порад:

  1. Не беріть невідомі гриби: Остерігайтеся пластинчатих грибів.
  2. Уникайте старих або молодих грибів: Вони можуть мати нечіткі морфологічні ознаки.
  3. Збирайте гриби далеко від трас та забруднених територій: Гриби накопичують важкі метали.
  4. Не збирайте гриби під час посухи: Вони можуть містити більше токсинів.
  5. Ретельно перевіряйте гриби перед приготуванням: Не вживайте сирих грибів.
  6. Правильно готуйте гриби: Промийте та відваріть їх у підсоленій воді не менше трьох разів протягом 30 хвилин, зливаючи кожен раз бульйон.
  7. Зберігайте готові страви на холоді: В емальованому посуді не більше доби.

Небезпека ботулізму

Вживання дикорослих грибів, консервованих у домашніх умовах, може призвести до ботулізму. Збудник ботулізму розвивається в умовах низького вмісту кисню та може потрапити до консервованих грибів.

Протипоказання для певних груп населення

Споживання грибів категорично протипоказано дітям, вагітним та жінкам, що годують груддю, літнім людям, а також особам із захворюваннями шлунково-кишкового тракту.

Ознаки отруєння

Симптоми отруєння грибами можуть з'явитися як через 30 хвилин після вживання, так і через кілька днів. При появі будь-яких симптомів харчового отруєння необхідно негайно звернутися до лікаря та повідомити, що вживали гриби.

Нещодавно ми розповідали, як убезпечити себе при замовленні їжі з доставкою.

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин