Як швидко почистити гранат: топ-3 способи
Розглянемо 3 основні способи, як почистити гранат

Як швидко і красиво почистити гранат / Фото: freepik
Гранат - особливо корисні ласощі, багаті на вітамін С і залізо. Він вважається потужним антиоксидантом, його регулярне вживання в їжу зміцнює імунітет, поповнює дефіцит заліза в разі анемії, знижує рівень холестерину, бере участь у кровотворенні, покращує роботу серцево-судинної системи і навіть допомагає знизити ризик розвитку онкологічних захворювань.
У соку і шкірці граната міститься дві унікальні речовини - поліфенол, що має антиоксидантну активність, а також пунічна кислота - насичена жирна кислота, яку використовують у виробництві гранатової олії, яку застосовують у косметичних цілях для омолодження шкіри.
Крім корисних властивостей, гранат також має унікальний «кулінарний дар»: під час додавання практично в будь-яку страву, гранат забезпечує ідеальний баланс між солодким і терпким смаком, ця властивість дає змогу використовувати його в гарячих стравах, у салатах, десертах і напоях. Рубінові, хрусткі та соковиті зерна граната - справжня прикраса їжі під час подачі, є чудовим доповненням до ситних страв, наприклад, м'ясного рагу.
Частенько доводиться думати над тим, як же швидко і з мінімальною кількістю бризок почистити гранат для будь-якої страви, а, буває, хочеться красиво його подати на стіл. Сьогодні ми розповімо вам про кілька способів, як почистити гранат красиво для святкової подачі, як почистити його швидко і як зробити це абсолютно без бризок. Вибирайте найзручніший для вас.
Як почистити гранат красиво

Цей спосіб дає змогу почистити гранат так, що його не соромно подати на святковий стіл. Для цього слід для початку максимально акуратно зрізати шкірку граната зверху. Зробити це потрібно так, щоб не зачепити верхні зерна, вони мають залишитися цілісними. Для цього робиться круговий надріз, а "кришечка" дбайливо знімається руками.
Потім шкірку слід надрізати вздовж перегородок вниз. Надрізається вона не до самого кінця. Після цього гранат слід повільно "розкрити".
Щоб забезпечити гарну подачу, отримані гранатові пелюстки потрібно «розкрити» до кінця і розкласти. Білі перегородки необхідно видалити. Зайві зерна граната, якщо він десь "розкрився" нерівномірно, слід видалити пальцями.
Цей спосіб очищення дає змогу використовувати гранат для прикрашання столу, фруктових страв і для використання його у фруктових кошиках або букетах. Тоді обов'язково слід стежити за ступенем розкриття часточок фрукта, і, крім того, продумати, що робити із зайвою шкіркою, щоб було красиво. Наприклад, можна акуратно обрізати її зубцями, і тоді зверху фрукта вийде своєрідна "корона" із соковитого насіння.
- Читайте також: Як швидко почистити яйце
Як очистити гранат швидко
Це швидкий спосіб очищення граната, його ще називають «ударним». Звісно, він не зможе вберегти вас від бризок повністю, але забезпечить їхню появу локально, наприклад, у межах однієї мисочки. Принаймні, ви можете бути впевнені, що концентрований гранатовий сік не потрапить на кухонні поверхні чи одяг.
Цей спосіб дає змогу швидко отримати велику кількість зерен для прикрашання страв чи салату, а також, якщо ви просто вирішили поїсти гранат ложкою.
Гранат слід розрізати строго навпіл, за можливості намагайтеся розрізати так, щоб пошкодити мінімальну кількість зерен. Далі беремо одну з частин і глибоку мисочку, повертаємо фрукт зернами донизу і, тримаючи над мискою, починаємо інтенсивно стукати по шкірці руків'ям ножа або плоскою лопаткою, доки всі зерна не опиняться в мисочці.
Повторюємо те ж саме з другою половиною. Рука з гранатом має бути низько, а, ще краще, всередині мисочки, саме цей лайфхак вбереже вас від бризок.
Як почистити гранат без бризок

Цей спосіб також вбереже вашу кухню, одяг і руки від бризок, але займе набагато більше часу, ніж попередні два способи.
Для цього слід, як і в першому способі, для початку максимально акуратно зрізати шкірку граната зверху. Зробити це потрібно так, щоб не зачепити верхні зерна, вони мають залишитися цілісними. Для цього робиться надріз, а "кришечка" дбайливо знімається руками. Тільки в першому способі слід було зробити круговий надріз, а зараз "кришечку" необхідно зрізати у вигляді "корони".
Далі "корону" граната, як у першому способі, слід видалити. Візьміть велику і глибоку миску, налийте в неї воду. Занурте фрукт у воду й акуратно розламайте навпіл або на кілька частин - як вийде. Ламайте його часточками. Для зручності можна зробити невеликі поздовжні надрізи на шкірці, приблизно до середини фрукта. Потім розберіть гранат під водою на зерна.
Таке очищення абсолютно точно вбереже вас від бризок. Зрозуміло, разом із зернами у воду потраплять і частинки шкірки, і перегородки.
Для того, щоб витягти з води чисті зерна, можна зробити таке:
- дістаньте з води шматочки перегородок і шкірки, що потрапили туди, а потім процідіть рідину;
- пропустіть вміст миски через друшляк, а потім позбудьтеся сміття.
Як правильно їсти гранат

До речі, ви знали, що гранати можна їсти прямо з кісточками? Так, усі люди діляться на два типи: одні не заморочуються, і їдять із кісточками, інші ж ретельно їх випльовують. Хто правий?
Основні корисні для людини речовини, про які ми писали вище, звичайно ж, містяться в м'якоті граната. Але, однозначно, якщо вживати гранат із кісточками - він стане ще кориснішим.
У гранатових кісточках містяться антиоксиданти, це ті речовини, які забезпечують захист клітин організму від пошкоджень. Також у зернах із кісточками є мідь, цинк і селен. При вживанні всього 100 грамів граната з кісточками, ви отримуєте четверту частину денної норми антиоксидантів.
У подрібнених кісточках граната в невеликих кількостях є кальцій, магній, залізо, натрій і марганець. Ці мінерали необхідні організму, щоб підтримувати роботу кісток, м'язів, серця і мозку, допомагають виробляти ферменти і гормони, які керують важливими життєвими процесами в організмі.
У кісточках граната є жирні кислоти, а також клітковина.
Що стосується шкоди гранатових кісточок, то немає прямих доказів про те, що вони шкідливі. Кісточками теоретично, хіба що можна вдавитися, або ж велика кількість клітковини може викликати здуття. Але при цьому гранатові кісточки прекрасно перетравлюються, так само добре, як і інша тверда волокниста їжа, наприклад, горіхи і насіння, цільнозернові продукти.
Тепер ви знаєте все необхідне про гранати, а також кілька дієвих способів їх очищення. Ці способи очищення граната можуть стати справжнім мистецтвом, якщо підійти до них із фантазією. У будь-якому разі, ви тепер знаєте, як почистити гранат швидко, без бризок, як ефективно розібрати його на насіння або почистити для святкової подачі.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!