Як правильно розморозити холодильник
Розбираємося, як і навіщо розморожувати холодильник і звідки з'являється крига

Як розморозити холодильник / Фото: freepik
Розморожування холодильника - це важливе завдання, що вимагає вдумливого і відповідального підходу. Правильне регулярне розморожування холодильника продовжить термін його служби, воно допоможе вашому агрегату працювати більш ефективно, запобіжить появі надлишку льоду, який може знизити продуктивність.
Давайте розглянемо причини, через які виникає необхідність регулярного розморожування охолоджувальної техніки, і розберемо поширені помилки, яких слід уникати, щоб продовжити термін служби холодильника.
- Читайте також: Продукти, які варто викинути з холодильника просто зараз
Навіщо розморожувати холодильник
Ви можете значно продовжити термін служби вашого холодильника, якщо будете регулярно і правильно його розморожувати. Під час наростання льоду порушується циркуляція повітря, що перешкоджає підтримці постійної температури в камері, а це, своєю чергою, призводить до утворення нальоту, що створює замкнуте коло.
Що більше в камері утворюється криги, то інтенсивніше працює компресор, а отже - швидше зношується; збільшується споживання енергії та рахунки за комунальні послуги. При цьому температура в камері підвищується і може стати нерівномірною - менше біля стінки, більше - біля дверцят, це призведе до того, що ефективність охолодження знижується, продукти можуть псуватися швидше, що призводить до відходів і додаткових витрат. Таким чином, регулярне розморожування допомагає забезпечити злагоджену роботу агрегату і зберігати продукти свіжими якомога довше.
Причини появи криги

До появи криги можуть призвести різні причини. Щойно ви розберетеся з основною причиною появи криги у вашому холодильнику, ви зможете запобігти її подальшому накопиченню.
Найпоширеніші причини:
- часте відчинення дверцят, через що в камеру проникає тепле повітря, що підвищує вологість, а потім водяна пара конденсується на задній стінці у вигляді криги; те ж саме може трапитися, якщо ви надовго залишите дверцята відчиненими;
- несправні ущільнювачі дверей також сприяють проникненню теплого повітря в камеру, створенню додаткової вологості й утворенню криги;
- надмірне наповнення холодильника, яке порушує циркуляцію повітря;
- гарячі або теплі продукти, які ви ставите в холодильник; туди можна відправляти тільки повністю остиглу їжу;
- підвищена вологість навколишнього середовища, що підвищує рівень вологості всередині холодильника.
Основні помилки під час розморожування
Щоб розморожування було ефективним і його не доводилося робити часто, слід уникати низки поширених помилок, яких люди часто припускаються в процесі. На них обов'язково потрібно звернути увагу.
Перша помилка - використання гострих предметів для відколювання криги. Розморожування має відбутися плавно і поступово. А гострі предмети можуть призвести до пошкодження внутрішніх поверхонь холодильника. Якщо немає часу на те, щоб лід розтанув самостійно, або занадто велика спокуса відколоти його, краще використовуйте пластикову лопатку, спеціально призначену для цієї мети (вона іноді йде в комплекті з холодильником).
Друга поширена і серйозна помилка - розморожування холодильника прямо з продуктами. Перед розморожуванням його слід спустошити повністю, навіть дверцята. Якщо залишити їжу всередині, вона напевно зіпсується, особливо якщо електрику відключено на тривалий період. Це також може створити скупчення води під час танення льоду. Завжди повністю виймайте всі продукти і зберігайте їх в іншому холодильнику або в темному прохолодному місці, щоб вони залишалися свіжими.
Третя помилка - неприродно прискорювати процес розморожування. Так, ще наші бабусі використовували тазик із водою для прискорення розморожування, зараз можна зустріти рекомендації щодо використання грілок, розпилювачів із теплою водою, обігрівачів або фена для волосся для прискорення танення крижаної шуби.
Але всі ці способи слід використовувати суворо за рекомендаціями і нетривалий час, і такі лайфхаки можна застосовувати лише для незначного прискорення процесу розморожування, а не для повного видалення криги. Так, все це може здатися швидким рішенням, але в разі неправильного використання може пошкодити ваш холодильник і навіть призвести до перегріву деталей і небезпеки загоряння.
Проявіть терпіння, адже найбезпечніший підхід до розморожування холодильника - дозволити льоду розтанути природним чином. Пам'ятайте також про те, що потрібно постійно в процесі розморожування збирати талу воду. Можна покласти рушники або поставити каструльку для збору талої води.
Підготовка до розморожування

Отже, холодильник краще розморожувати так, щоб крижана шуба відтанула самостійно за кімнатної температури. Але будьте готові до того, що це займе у вас цілий день, і в процесі розморожування доведеться постійно прибирати воду. Найчастіше ніхто не має у своєму розпорядженні такої кількості часу і доводиться використовувати експрес-способи.
Якщо у вашій моделі холодильника є дренажний шланг, від'єднайте його і вільним кінцем опустіть у тазик або будь-яку іншу ємність. Зазвичай такий шланг розташований у задній частині холодильника в самому низу.
Якщо шланга немає, підіткніть холодильник спереду і з боків сухими ганчірками для підлоги або технічними рушниками, щоб вони вбирали рідину, що відтає. Не забувайте віджимати їх у міру необхідності.
Основні кроки, як правильно розморозити холодильник
Основні кроки правильного розморожування холодильника можна назвати такими:
- Так, це очевидний крок, але про нього можна легко забути - відключіть холодильник від мережі, щоб забезпечити безпеку під час процесу розморожування.
- Звільніть холодильник від усіх продуктів, навіть із дверцят.
- Підготуйте теплу воду, покладіть рушники або неглибоку каструлю на дно камери, де найбільше крижаної шуби, щоб зібрати воду, що тане.
- Залиште дверцята відкритими, щоб тепле повітря циркулювало і прискорило танення.
- Через деякий час акуратно видаліть лід пластиковим шпателем або лопаткою, якщо він не розтанув сам по собі.
- Протріть усю внутрішню поверхню камери чистою м'якою тканиною, щоб видалити залишки вологи.
- Підключіть холодильник назад у мережу, і, дочекавшись, коли він досягне потрібної температури, поступово поверніть усі продукти.
Як швидко позбутися крижаної шуби

Тазик з окропом
Такий спосіб практикували ще наші мами та бабусі. Наповніть будь-яку невелику ємність окропом і поставте її в камеру, де найбільша крижана шуба, на підставку для гарячого або дерев'яну дощечку. Коли ємність перебуває всередині, дверцята мають бути зачиненими. Через 20 - 30 хвилин відкрийте дверцята і приберіть розм'якшену кригу скребком або пластиковою лопаткою. За необхідності повторіть.
Гумова грілка
Замість грілки можна використовувати звичайні пластикові пляшки, наповнені теплою водою. Принцип "роботи" цього способу такий самий, як і ємності з водою. Для прискорення процесу можна змочити невеликий рушник у гарячій воді та почати протирати стінки камери, щоб крига відійшла швидше.
Розпилювач із гарячою водою
Невелика пластикова пляшка з пульверизатором допоможе швидко і безпечно позбутися криги. Сміливо розпилюєте теплу воду прямо на крижану шубу. Контролюйте кількість води і не забувайте прибирати її в процесі. Зрошуйте стінки камери потроху і поступово, з періодичністю в 5 - 10 хвилин. Приберіть розм'якшену кригу скребком або пластиковою лопаткою.
Фен для волосся
Фен для волосся як спосіб, щоб швидше розтопити крижану шубу, слід використовувати акуратно і строго за рекомендаціями. Тримайте увімкнений фен на мінімальній температурі, на відстані щонайменше 25 - 30 см від корпусу холодильника і направляйте потік гарячого повітря конкретно на ділянки криги. Не використовуйте його понад 5 хвилин. Інакше ви ризикуєте зіпсувати або холодильник, або фен, або обидва прилади одразу. У жодному разі не спрямовуйте фен на пластикові елементи холодильника та гумовий ущільнювач.
Обігрівач
Такі самі рекомендації, як і щодо фену, діють і у випадку з обігрівачем. Підійдуть і інфрачервоний обігрівач, і масляний, або конвекторний.
Будь-який із названих обігрівачів слід поставити на відстані щонайменше 50-60 см від холодильника з відчиненими дверцятами на середньому або мінімальному режимі обігріву. У міру того, як крига танутиме, обов'язково відразу збирайте її рушниками.
Завершальний етап
Завершальний етап розморожування холодильника / Фото: Getty Images
Дочекайтеся, поки крижана шуба повністю розтане і лід відвалиться. Коли це станеться, приступайте до етапу миття холодильника. Використовуйте теплий розчин мийного засобу, можна додати в нього трохи столового оцту - він допоможе позбутися неприємних запахів. Після того, як помиєте камеру мийним засобом або оцтом, обов'язково протріть її ще раз звичайною водою.
Важливо ретельно протерти камеру сухою ганчірочкою і просушити камери холодильника. Добре справляється з цим завданням мікрофібра. Якщо на стінках камери залишиться навіть трохи вологи, крига після увімкнення холодильника швидко повернеться.
Після миття і сушіння встановіть на місце всі полиці, ящики і контейнери, після чого увімкніть холодильник у мережу. Для початку поставте режим із найвищою температурою в камері, щоб компресор почав роботу плавно. Щільно закрийте дверцята і почекайте не менше 30 хвилин, краще, щоб холодильник "набрав" потрібну температуру і компресор відключився самостійно.
Коли агрегат буде готовий, починайте поступово завантажувати продукти в холодильник невеликими порціями, бажано з інтервалом у півгодини. Спочатку завантажуйте продукти, що швидко псуються, або готові страви, в самому кінці завантажуйте напівфабрикати з морозилки. Коли ви вже розклали всі продукти по поличках, можете перевести холодильник у стандартний температурний режим.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!