Як правильно їсти суші паличками
Можливо, ви не задумувалися про правила вживання суші та ролів. У цій статті ми розповімо, як правильно їсти суші

Як правильно їсти суші та роли / Фото: freepik
Завдяки своєму чудовому смаку, низькій калорійності, корисності та відносно невисокій вартості, східна їжа останнім часом набирає все більшої популярності. Нині суші – це і спосіб смачно перекусити, і коронна страва, яка може стати окрасою кожного столу, і навіть спосіб висловити свої почуття або створити атмосферу свята.
Суші можна замовити з доставкою, приготувати вдома самостійно або піти поласувати ними в ресторан. Але тут виникає питання – а чи всі вміють правильно їсти суші за допомогою паличок? Ми вирішили розібратися з цим питанням і розповісти, як правильно користуватися паличками для суші.
Так, і до традиційних суші, і до більш улюблених усіма ролів потрібен особливий підхід, і тому розповідаємо сьогодні, як правильно, дотримуючись строгого й елегантного етикету, вживати в їжу страви традиційної японської кухні.
Палички чи прибори?

Найголовніше питання: а чи так вже необхідно їсти суші та роли виключно паличками? Можна любити суші та роли, але не кожен їхній фанат готовий освоїти мистецтво вживання їжі паличками. Адже коли азіати опановують це мистецтво з самого раннього дитинства, наші люди вчать своїх дітей користуватися ложкою, ножем і виделкою. Оперувати цими приборами, відповідно, набагато легше, ніж освоїти новий спосіб – використання паличок.
Японська культура дає на це питання однозначну відповідь: їсти суші виделкою категорично суперечить етикету і практично вважається ознакою невисокої культури і відсутністю виховання. До того ж, користуватися виделкою дійсно незручно.
Проте японська культура зовсім не проти того, щоб їсти роли, суші та сашімі просто руками. Недарма ж перед трапезою гостям завжди приносять спеціальний гарячий рушник, названий осіборі, який призначається для гігієнічних цілей.
До речі, якщо ви акуратно згорнете рушник у трубочку після використання і залишите на підставці в такому ж вигляді, в якому отримали його під час подачі – ви покажете хороший тон.
Що ж, ми з'ясували, що якщо ви відчуваєте труднощі з паличками, то ніхто не осудить вас за вживання суші руками, але, тим не менш, освоїти палички також нікому не зашкодить – здобуваючи новий навик, ви розширюєте свій кругозір.
Трохи історії
Звернімось до історії традиційного столового приладу країн Східної Азії, без якого дійсно не обходиться жоден прийом страв. Вважається, що придумав палички китаєць Юй ще за часів Стародавнього Китаю, намагаючись по-різному витягнути шматочок м'яса з киплячого котла – дві палички підійшли для цієї мети якнайкраще.
В Японії і Китаї палички називаються по-різному: “хасі” і “куайцзи” відповідно. Японці настільки трепетно ставляться до паличок, як до зубної щітки, цей предмет для них практично священний, тому в ресторанах використовуються виключно одноразові варіанти.
Кілька простих правил
Запам'ятайте кілька простих правил, щоб запам'ятати алгоритм правильного користування паличками:
максимально розслабте руки;
безіменний палець слід зігнути;
середній і вказівні пальці слід, навпаки, трохи витягнути;
взяти одну паличку потрібно так, щоб великий палець знаходився на відстані третини від верхнього її кінця;
друга частина, більш далека, повинна підтримуватися безіменним пальцем;
паличка не повинна рухатися;
пальці повинні бути повністю вільні;
друга паличка встановлюється паралельно;
друга паличка тримається вказівним, середнім і великим пальцями;
при розгинанні середнього пальця обидві палички повинні роз'єднуватися в сторони;
палички повинні зводитися при згинанні вказівного пальця;
кінці паличок подібно до щипців повинні спокійно зжиматися й розжиматися.
Як правильно їсти суші?

Запам'ятайте низку особливостей, на які обов'язково слід звернути увагу, якщо плануєте відвідування японського ресторану.
Зазвичай, перед тим, як їсти паличками для суші:
1. Вам запропонують зволожений рушник для рук – скористайтеся ним правильно, як описано вище.
2. Подача страв традиційно здійснюється не на тарілці, а на дерев'яній дощечці.
3. Роли завжди подаються з васабі, імбирем і соєвим соусом.
Практикуйтеся спочатку вдома, як правильно їсти суші за допомогою паличок, тоді в ресторані, так би мовити, "на людях", ви будете почуватися впевнено. Ось кілька важливих лайфхаків із вживання суші паличками, а також щодо соєвого соусу і імбиру.
Покладіть суші боком
Якщо вам здається, що суші – незручна для вживання страва, а перспектива занурювати їх у соєвий соус відбиває бажання їсти їх – ви просто не знаєте корисний лайфхак. Суть його максимально проста: щоб зручно взяти суші паличками й акуратно макнути в соєвий соус, їх просто потрібно спочатку перевертати на бік.
Якщо ви перевернете суші на бік, то таким чином вийде, що одна паличка буде тримати рибу, а інша – рис, і шматочок не розпадеться. Також, щоб суші не розпадалися, занурюйте їх у соус буквально на секунду, і робіть це тією стороною, де риба, щоб рис не розмокав. Це також сприяє правильному "розкриттю" смаку страви.
Обережніше з соєвим соусом
Соєвий соус як незмінний атрибут суші-трапези потрібен значно в меншій кількості, ніж ми звикли вважати.
Дійсно, соєвий соус надає більшості японських страв більш насичений, соковитий смак, але якщо його використовувати в надмірній кількості, то він просто "перебиває" смак як свіжої риби, так і інших морепродуктів, і рису, й нам від того здається, що абсолютно всі суші й роли зовсім однакові на смак.
Якщо ви занурите в соєвий соус тільки рибну частину страви на секунду або дві, то зможете відчути і смак соусу, і інших інгредієнтів. Наливайте соєвий соус у тарілочку лише на дно, щоб у вас не було навіть найменшої можливості занурити суші в нього повністю. Можете упевнитися самі, що так набагато зручніше.
Навіщо потрібен імбир?

Маринований імбир у японській кухні використовується завжди тільки з однією метою: для того щоб "очистити" смакові рецептори, освіжити їх перед новим смаком.
Щоб позбутися звички "перебарщувати" з соєвим соусом, імбир допоможе вам у цьому. Спробуйте замість того, щоб просочувати кожен рол величезною кількістю соєвого соусу, класти на кожен рол шматочок імбиру, попередньо обмочивши його в соусі.
Гострий васабі використовуйте для суші, ролів або сашімі, щоб надати антибактеріальну дію і, крім того, васабі чудово поєднується зі смаком свіжої риби. Васабі використовуйте за своїм смаком – залежно від того, наскільки гострі страви ви віддаєте перевагу.
Правила етикету
За правилами японського етикету, палички під час перерви в трапезі кладуться на спеціальну підставку, що називається хасіокі. Ними не можна наколювати їжу, їх не встромляють у страви і не кладуть на тарілку чи дощечку з їжею, їх не передають одне одному. Використовуйте виключно гострий бік паличок для контакту з їжею.
Не можна розмахувати паличками, не прийнято використовувати їх, щоб привернути увагу сусіда чи офіціанта: це виглядає не тільки неввічливо, але й так, ніби ви вкололи співрозмовника виделкою чи розмахували приладами, щоб офіціант приніс вам меню.
Іноді в японських ресторанах пропонують відвідувачам на вибір палички або виделку з ножем. І, звичайно ж, ніхто вас не лаятиме за те, що ви неправильно користуєтеся паличками. Але іноді може статися, що ви опинитеся з японцями за одним столом, і тоді ті базові правила, які ми вам перелічили, вам дуже знадобляться.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!