ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

5 заморожених продуктів, які псуються швидше, ніж ви думаєте

Суспільство 18:44 - 05 березня 2025

Заморожені продукти не зберігаються вічно

5 заморожених продуктів, які псуються швидше, ніж ви думаєте

5 заморожених продуктів, які псуються швидше, ніж ви думаєте / Фото: Freepik

Ми всі були винні в цьому: кидаємо недоїдки або продукти, термін придатності яких майже закінчився, в морозильну камеру, переконані, що колись їх з'їмо. Не встигли ми озирнутися, як у нас накопичилася капсула часу, в якій зберігаються продукти, зіпсовані в морозильній камері за місяці або навіть роки минулих років.

Хоча заморожування може продовжити термін зберігання багатьох продуктів, не все залишається свіжим нескінченно довго. Деякі продукти втрачають свою текстуру, смак або поживну цінність швидше, ніж очікувалося. Нижче ви знайдете список продуктів, які псуються в морозильній камері швидше, ніж ви могли б подумати.

Листова зелень

Листяну зелень, таку як шпинат, капуста і салат, часто заморожують, щоб зберегти термін її зберігання. Однак, через високий вміст води, заморожування може призвести до того, що вони стануть кашоподібними і втратять текстуру після розморожування. Після тривалого заморожування вони також можуть погіршити свій смак і поживну цінність. У більшості випадків заморожену листову зелень потрібно викидати через три-шість місяців.

Заморожене м'ясо

Зберігати м'ясо в морозильній камері може бути зручно, але пам'ятайте про те, які види м'яса знаходяться у вашій морозильній камері і як довго вони там зберігаються. М'ясний фарш, ковбаси та жирні шматки м'яса погіршують свою якість набагато швидше, ніж цілі шматки. Жир у цих продуктах може з часом прогіркнути, навіть якщо його заморозити. Намагайтеся споживати подрібнене або більш жирне м'ясо протягом трьох-чотирьох місяців після заморожування. З іншого боку, якщо правильно загорнути, цілі шматки яловичини, свинини, баранини або курки можуть зберігати свій смак і текстуру до одного року в морозильній камері.

Фрукти з високим вмістом води

Як і у випадку з листовою зеленню, високий вміст води в деяких фруктах може спричинити неприємні зміни текстури при розморожуванні. Клітини фруктів лопаються при заморожуванні, що призводить до кашоподібної, непривабливої консистенції після розморожування. Такі фрукти, як кавун або диня, краще заморожувати лише на термін до двох місяців або просто вживати свіжими. Інші фрукти, такі як ягоди, заморожуються дуже добре і можуть зберігатися навіть до року.

Молочні продукти

Молочні продукти погано заморожуються через розшарування, яке відбувається під час розморожування, оскільки жири та білки в них тануть зі швидкістю, відмінною від швидкості танення води. Це може призвести до того, що розморожені молочні продукти або молоковмісні залишки можуть мати згорнуту або зернисту текстуру. Молочні продукти у стравах часто краще використовувати свіжими або замороженими на короткий час. Якщо ж ви хочете заморозити молочні продукти, краще використовувати їх протягом двох-трьох місяців, а також повільно розігрівати та уникати швидких змін температури, щоб зберегти їхню якість.

Хліб та хлібобулочні вироби

Хоча хліб і хлібобулочні вироби можна зберігати в морозильній камері, вони можуть втратити смак і текстуру, якщо заморожувати їх занадто довго. Середовище морозильної камери може з часом висушити хліб, що призведе до черствіння та опіків. Для оптимального зберігання в морозильній камері треба попередньо нарізати хліб, щоб кожного разу брати тільки те, що вам потрібно, і використовувати протягом трьох-шести місяців.

Поради щодо правильного зберігання в морозильній камері

  • Використовуйте герметичну упаковку
  • Робіть етикетку з датою
  • Уникайте перевантаження морозильної камери
  • Швидко заморожуйте продукти
  • Підтримуйте постійну температуру

Нещодавно ми розповідали про 7 помилок, які ви робите при зберіганні вина та спиртних напоїв.

Джерело: Real Simple

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин