RU UA
1

Готуємось до Великодня: три натуральні барвники для крашанок

Суспільство 17:51 - 22 квітня 2022

Розповідаємо, як зробити красиві крашанки за допомогою натуральних барвників

Як пофарбувати яйця до Великодня натуральними барвниками

Робимо крашанки до Великодня натуральними барвниками: три прості способи/Фото: Monika Grabkowska/Unsplash

24 квітня віряни східного обряду святкують найбільше християнське свято у році – Великдень. Однією з традицій цього свята є фарбування писанок та крашанок. Ми підготували для вас три способи, як зробити ефектні крашанки з натуральних барвників.

Читайте також: українцям рекомендують не відвідувати церкви на Великдень

Як пофарбувати Великодні яйця натуральними барвниками

Крашанка із настоянки каркаде (суданської троянди)

  1. Для початку готуємо розчин для фарбування із 50–100 грамів каркаде та 1–2 літрів води.
  2. Висипаємо пелюстки в миску й заливаємо окропом. Даємо настоятися 20 хвилин.
  3. Додаємо до розчину 1-2 ложки оцту.
  4. Повністю занурюємо у вже вистиглий розчин зварені яйця й тримаємо їх там від 30 хвилин до 2 годин. В залежності від концентрації розчину, яйця набудуть від рожевого до сливового відтінку.

Крашанки з куркуми

Цей натуральний барвник допоможе вам пофарбувати яйця у жовтий колір: від лимонного до кольору яєчного жовтка.

  1. Наливаємо два літри води у каструлю.
  2. Додаємо дві ложки куркуми (чим більше куркуми, тим насиченіший відтінок). Доводимо розчин до кипіння.
  3. Добре розмішайте розчин та дайте йому настоятися протягом 5 хвилин.
  4. Занурте зварені яйця у розчин та протримайте їх у ньому від 15 хвилин до 2 годин (залежить від насиченості відтінку). Після цього опустіть крашанки у холодну воду.

Фарбуємо яйця лушпинням цибулі

Для цього способу зробити крашанки потрібно лушпиння десяти цибулин. Якщо брати червону цибулю, то яйця буде пофарбовано у бордовий відтінок, а якщо звичайну, то у помаранчевий та коричневий.

  1. Залийте лушпиння цибулі водою та доведіть до кипіння. Варіть на помірному вогні від 30 хвилин до години. Від часу залежить інтенсивність відтінку.
  2. Дайте відвару охолонути й опустіть у нього яйця.
  3. Проваріть 10 хвилин й потім опустіть крашанки у холодну воду.

Раніше ми писали, якими стравами прикрасити святковий стіл. Ми зібрали для вас рецепти обов'язкових страв для великоднього столу. 

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

ГОЛОВНЕ ЗА СЬОГОДНІ
Більше новин