Як вибрати стиглий і солодкий кавун: 8 ознак, на які варто звернути увагу
Зібрали ознаки, за якими можна легко визначити стиглість кавуна

Як вибрати кавун / Фото: Pexels
Багато хто з нас зберігає спогади з дитинства про ці, мабуть, найкращі літні ласощі - соковиті, хрусткі, цукрові. Кавуни - улюблені ласощі не тільки дітей, а й дорослих, і вони не тільки смачні, а й неймовірно корисні. Вони здатні виводити з організму шкідливі речовини, добре втамовують спрагу, покращують роботу сечостатевої системи та інших внутрішніх органів, та й просто здатні піднімати настрій. Крім того, кавуни багаті комплексом вітамінів і славляться своєю некалорійністю, тому влітку, якщо потрібно привести себе у форму, можна сісти на "кавунову" дієту. Їдять кавуни в чистому вигляді, інколи - зі свіжим білим хлібом, роблять із нього мед, варення, смузі, мармелад, крюшони та супи, а ще має місце засолений варіант - на будь-який смак.
Сьогодні ми розповімо, за якими ознаками можна обирати кавун, щоб він порадував вас своєю стиглістю, соковитістю і солодкістю.
Історія кавунів

Кавунами людство ласує з давніх часів. Ще в Стародавньому Єгипті покійним фараонам приносили великі смугасті плоди, щоб ті харчувалися ними в потойбічному світі. Версія походження кавунів згідно з грецькою міфологією розповідає сюжет із богом Сетом і богинею Ісідою.
З давніх-давен кавун активно вирощували в Південній Африці, де він був практично єдиним джерелом вологи в спекотному пустельному кліматі. За свідченнями джерел зі Стародавнього Риму, люди робили з кавуна варення. А в Китаї навіть влаштовували кавунові свята, араби використовували його в лікувальних цілях.
Завдяки хрестовим походам у X столітті з кавунами познайомилася і Західна Європа. Східна Європа отримала кавуни завдяки татарам у XIII столітті. Із Золотої Орди і пішла назва xarbuz. При дворі царя Олексія Михайловича кавуни часто подавали до столу.
- Читайте також: Як вибрати та зберігати вишню
Які бувають кавуни
У 100 гр. кавунової м'якоті міститься лише 30 калорій, натомість 8,1 мг вітаміну С (це становить 10% від денної норми), антиоксиданти, серед яких учені особливо відзначають лікопін, що допомагає захистити організм від захворювань серця, діабету та деяких форм раку. М'якоть кавуна містить до 13% так званих «швидких» цукрів (глюкоза, фруктоза, сахароза), тому людям, які страждають на цукровий діабет, рекомендується не зловживати кількістю з'їденого кавуна, в іншому ж - він не має протипоказань до вживання. Благотворно впливає на стан нирок, вважається, що він «чистить» організм. Оскільки кавун на 91% складається з води, з нього виходить відмінний сік або смузі.
Кавуни прекрасно почуваються в сухому степовому кліматі з довгим, посушливим літом без дощів. Найактивніше зараз культивуються в Китаї, Туреччині, Єгипті, а також у Поволжі та Узбекистані. Спочатку існувало тільки два види кавуна: дикий, що росте в Африці, і культивований - той, який є баштанною культурою по всьому світу. До речі, дикий кавун гіркий на смак і в їжу не вживається. А відмінності всіх кавунів за кольором м'якоті, шкірки, розмірами та смаковими якостями - це просто сорти та гібриди однієї й тієї ж культури. Зараз налічується понад 1200 кавунових сортів. Найсмачнішими прийнято вважати різновиди «вогник», «скорик», «холодок» і «кримсон світ».
Але соковитість і смакові якості залежать не тільки від сорту, адже всі культурні сорти розраховані на приємне поєднання цукру і свіжості, а й від стиглості та умов вирощування. Давайте ж поговоримо про те, за якими ознаками слід вибирати кавун, щоб він напевно потішив своїми смаковими відтінками, і купівля соковитого гіганта не стала гігантським розчаруванням. Ось способи, як вибрати стиглий і солодкий кавун.
За якими ознаками слід обирати стиглий кавун

Зрозуміло, найнадійніший спосіб вибрати стиглого гіганта - розрізати і подивитися на м'якоть. Але ми не рекомендуємо розрізати кавун прямо там, де ви його купуєте. По-перше, ви не можете переконатися в чистоті ножа, яким його різали, по-друге, його потім потрібно герметично запакувати. До того ж, розрізаний кавун швидко «в'яне», зріз втрачає смак і пружність. Є кілька надійних способів дізнатися, чи достатньо стиглий екземпляр перед вами, не розрізаючи його.
Звук
Стиглий кавун завжди «відгукується» дзвінким звуком, якщо по ньому гарненько постукати. Цей звук свідчить про його соковитість. Якщо плід соковитий недостатньо - то ви почуєте глухий звук. Це означає, що кавун або зірвали недостатньо зрілим, або він зірваний давно, і тому вже підсох зсередини. Не стукайте по кавуну занадто інтенсивно, щоб він не тріснув.
Не всі можуть зрозуміти, чи достатньо дзвінкий звук видає кавун. Але досвід приходить поступово. Постукайте по кількох кавунах, щоб порівняти звук і обов'язково почуєте різницю.
Шкірка
Шкірка має бути щільною, темною, з яскраво вираженим малюнком. Це свідчить про те, що кавун дозрів природним способом, на баштані, під сонцем. До того ж, шкірку такого кавуна дуже складно продавити нігтем. А ось якщо кавун зірвали раніше терміну, то шкірка не встигла набрати щільності, і її легко подряпати.
До всього іншого, шкірка не повинна бути побитою, тріснутою, бурою, подряпаною, з ознаками гниття. Не дозволяйте продавцеві розрізати обраний вами кавун для демонстрації м'якоті.
Жовта пляма
Завжди, без винятків, на зеленій або смугастій шкірці хорошого, стиглого кавуна має бути жовта пляма. І що вона яскравіше й інтенсивніше забарвлена, то краще. Пляма з'являється на тому місці, де кавун лежав на землі. І якщо під час дозрівання йому було достатньо сонця, то пляма вийде жовтою. В іншому разі вона буде блідою, білястою. Але ж чим більше сонця, тим солодша м'якоть.

Хвостик і "ґудзик"
Хвостик має бути сухим. Про це навіть народна мудрість говорить. Але практика показує, що поки кавуни транспортуються до покупця, хвостики завжди встигають засохнути, тому, мабуть, занадто сподіватися на цю ознаку не варто.
А ось за станом "ґудзика" зорієнтуватися можна. Це те місце, звідки росте хвостик. У стиглому кавуні "ґудзик" має бути сухим, здерев'янілим. Якщо вона зеленувата, шукайте інший товар. Можливо, навіть в іншого продавця.
Форма
Вважається, що за формою розрізняється так звана «стать» кавуна і що круглі кавуни - "дівчатка", і вони солодші за овальні, які нібито утворилися з чоловічих квіток - "хлопчиків". Але правда в тому, що зав'язі бувають тільки на жіночих квітках, тому "хлопчиків" не існує, а це означає, що форма кавуна залежить тільки від сорту.
- Читайте також: Як вибрати стиглу і соковиту полуницю
Розмір
Мабуть, оптимального розміру не існує, адже він залежить від сорту і місця, звідки привезений. Але якщо вибирати з однієї партії в одного продавця, то краще взяти кавун середнього розміру, або трохи більший за середній. Гіганти можуть бути напхані нітратами, а малюки взяті, найімовірніше, недозрілими.
До речі, у стиглого кавуна за досить великого розміру вага не надто велика. У незрілого більша щільність і він тоне у воді, а зрілий спливе. Але і перестиглий, висохлий теж спливе. Тож кавун не повинен бути занадто легким.
Пружність
Щоб вибрати стиглий і солодкий кавун, потрібно взяти його в руки і грюкнути по боці долонею. Від стиглого кавуна відчуєте віддачу іншою рукою. Він пружний, пружинить. Незрілий кавун м'якуватий, удар у ньому гасне.

М'якоть
Отже, ви вже принесли кавун додому і розрізали. Перш, ніж приступити до трапези - все-таки ще придивіться і до м'якоті. Вона має бути яскравою, соковитою, і крупинчастою при близькому розгляді. Зріз не повинен бути гладким і блискучим - це означає, що кавун або недозрів, або вже почав підброджувати. Колір м'якоті у різних сортів може варіюватися, зараз є навіть жовті кавуни, тому на колір можете не орієнтуватися.
Висновок
Тепер ви знаєте основні ознаки якісних стиглих кавунів. До речі, можете орієнтуватися і на місце продажу. Краще купувати ці баштанні в торгових мережах, де контролюють якість, стежать за санітарними умовами, а також вибірково відбирають лабораторні проби з кожної поставки смугастої ягоди. А з досвідом ви ще й навчитеся безпомилково вибирати найкращий, найсмачніший кавун. Приємного апетиту!
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!