Як правильно обрати корисного й поживного лосося: 7 секретів від шефкухарів
Шефкухарі американських ресторанів поділилися методами перевірки лосося, щоб не втрачати кошти на несвіжій рибі

Як обрати найкращого лосося: поради шефкухарів/Фото: Juan Manuel Núñez Méndez/Unsplash
Лосось доволі дорогий продукт й мало хто може дозволити собі вживати цю рибу кожного дня. При цьому лосось повністю "відпрацьовує" витрачені на нього кошти. Ця риба багата білком для нарощування м’язів, протизапальними жирними кислотами омега-3 і мінералами, що підтримують метаболізм. Але отримати максимум з цих поживних речовин можливо лише при правильному виборі продукту, тому поділимось з вами рекомендаціями шефкухарів, які допоможуть придбати правильного лосося й не втратити гроші.
Не перебирайте між дикою й вирощеною на підприємстві рибою

Не впевнені, чи хочете ви витрачати додаткові гроші на лосося, виловленого в дикій природі, а не вирощеного на фермі? Ларрі Вайт, шефкухар і власник ресторанів "Lo Lo's Chicken & Waffles", "Brunch & Sip" та "Monroe's Hot Chicken" зазначає, що не обов'язково переплачувати за дикого лосося у порівнянні з фермерським. Він стверджує, що обидва мають унікальні переваги. Ларрі Вайт зазначає:
Хоча лосось, вирощений на фермах, зазвичай сприймається несхвально, існують технології, які роблять його неймовірно безпечним для вживання в їжу. Вирощений лосось має нижчу вартість і є стійкою альтернативою традиційно виловленому лососю. Обидва типи зберігають певні поживні речовини. Наприклад, вирощений лосось має більше жиру, тоді як дикий лосось містить більше кальцію, цинку та калію.
М'ясо лосося має бути червоним
За кольором і вологістю можна визначити, свіжий лосось чи ні. Ларрі Вайт пояснює, що на лососі не має бути жодних коричневих або інших знебарвлених плям. Лосось має бути від яскраво-рожевого до темно-червоного кольору. Варто уникати будь-якого лосося, який виглядає блідим.
Лосось не має пахнути рибою

Це може звучати дивно, але лосось не має пахнути рибою. Шефкухар нью-йоркського ресторану La Grande Boucherie Гектор Діас зазначає, що свіжий лосось має пахнути не рибою, а океаном. Якщо лосось пахне рибою або кислим, це означає, що він прогірк і його не можна їсти. Ця логіка стосується як цілої риби, так і філе.
Текстура риби має бути твердою
Шефкухар ресторану Clutch в Атланті, США, Джордж Джевелл зазначає:
Коли справа доходить до свіжого лосося, завжди шукайте твердості. Намагайтеся уникати кашоподібного лосося — це ключовий показник того, що він не свіжий.
Гектор Діас додає, що шкіра свіжого лосося має бути вологою і гладкою.
Купуйте лосося у сезон

Щоб отримати найсвіжішого лосося, найкраще обирати місцевого й у правильний сезон. Джевелл зазначає:
Найкраще купувати дикого лосося в сезон, який зазвичай триває з травня по вересень. Звичайно, ви можете придбати дикого лосося в інший час, але тоді спробуйте придбати замороженого дикого лосося. Це тому, що його зазвичай заморожують миттєво, що дозволяє йому залишатися ароматним і зберігати більшість поживних речовин.
Ларрі Вайт додає, що хоча така технологія, як швидке заморожування, допомагає зберегти свіжість і смак лосося, варто обирати місцевого лосося, щоб переконатися, що ви отримуєте найсвіжішу рибу.
Уникайте неякісно замороженої риби
Якщо ви обираєте замороженого лосося, інколи його упаковка приховує рибні недоліки. Якщо упаковка прозора, зверніть увагу на кристали льоду та морозильник. Джевелл пояснює, що так можна помітити чи риба була повторно заморожена після розмороження або її заморозка була не найкращої якості.
Очі лосося мають бути чистими, а плавники цілими
Якщо ви збираєтеся придбати цілу рибу, переконайтеся, що її очі чисті, а не затуманені. За словами Гектора Діаса, мутні очі є ознакою того, що риба лежала занадто довго. За його словами, також важливо оцінити плавники риби. Вони мають бути цілими й не ушкодженими.
Раніше дієтолог розповіла, яка кухня найкорисніша для українців. Мешканцям України не підходять середземноморська, окинавська чи нордична кухні.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!