ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Найпростіший лайфхак: як закип’ятити воду швидше, ніж за хвилину

Суспільство 13:45 - 06 червня 2025

Як закип’ятити воду миттєво і зекономити енергію

Найпростіший лайфхак: як закип’ятити воду швидше, ніж за хвилину

Найпростіший лайфхак: як закип’ятити воду швидше, ніж за хвилину / Фото: Freepik

Хоча це може бути одним з перших і найпростіших завдань, які ви вивчаєте на кухні, кип'ятіння води насправді є тонким і складним процесом. Знання домашнього кухаря починаються з розуміння хімічних реакцій, що відбуваються, коли будь-яка водопровідна вода доводиться до сильного кипіння. Якщо ви вмієте кип'ятити воду, ви можете зробити майже все — навіть найскладніші речі, такі як тушкування або приготування ароматного консоме.

Але жодна наука не змінить того факту, що ви хочете, щоб ваша вода закипала швидко — незалежно від того, поспішаєте ви чи ні. Хоча існує більше порад і хитрощів, ніж ви могли б очікувати, лише одна з них дійсно варта уваги.

Найкращий спосіб швидко закип'ятити воду

Все дуже просто: накрийте каструлю кришкою. Це створює конвективне середовище, яке використовує природний процес випаровування, що відбувається, коли вода закипає, для прискорення процесу. Це працює, тому що, по суті, допомагає воді нагріватися як зверху, так і від прямого джерела тепла знизу.

Якщо ви загубили відповідну кришку, можна імпровізувати! Будь-яка кришка прискорює процес, якщо матеріал, з якого вона виготовлена, є термостійким і зручним у використанні. Наприклад, накрийте каструлю з водою деко, перевернутою сковорідкою або навіть кришкою від більшої каструлі (не страшно, якщо вона трохи звисатиме). Тільки не забувайте завжди використовувати рукавицю для духовки або рушник, щоб зняти кришку, і будьте обережні з гарячими краплями води, які природно збираються на нижній поверхні.

Більше порад щодо швидкого кип'ятіння води

Вибирайте каструлю з розумом. Чим більша каструля, тим довше вода буде кипіти — це тому, що матеріал каструлі теж повинен нагрітися! Вибирайте каструлю або сковорідку, яка відповідає розміру продукту, який ви плануєте кип'ятити. Залиште великі каструлі для бульйонів, а для таких продуктів, як вівсянка та яйця-пашот, використовуйте менші каструлі або сковорідки.

Використовуйте тільки стільки води, скільки потрібно. Якщо ви бланшуєте щось невелике або компактне, немає сенсу наповнювати велику каструлю до країв. Насправді наповнювати каструлю занадто великою кількістю води небезпечно — ви ж не хочете, щоб велика каструля з киплячою водою перекинулася! Як правило, не слід наповнювати каструлю водою більше ніж на дві третини.

Чи можна починати з теплої або гарячої води?

Технічно, так, ви можете прискорити процес, переливши гарячу воду з електричного чайника або навіть використовуючи теплу воду з крана, щоб каструля з водою закипіла швидше, але багато гурманів і кухарів рекомендують починати з холодної води з двох причин:

По-перше, гаряча або тепла вода з-під крана може містити більше мінералів і відкладень, що відшаровуються від труб. Хоча вони не шкідливі, вони можуть потенційно вплинути на смак страви, яку ви готуєте.

По-друге, починаючи з холодної води, температура води — і каструлі — підвищується поступово і рівномірно, що виключає можливість появи гарячих і холодних ділянок під час приготування. Зрештою, незалежно від того, наскільки гаряча вода, яку ви наливаєте в каструлю, їй знадобиться деякий час, щоб знову закипіти.

Нещодавно ми розповідали, чому ваша домівка завжди в пилюці.

Джерело: Allrecipes

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин