RU UA
1

Як уникнути похмілля 1 січня: 15 порад

Суспільство 22:02 - 08 грудня 2022

Розповідаємо, як запобігти похміллям, а також що робити, якщо воно все-таки вас спіткало

Як уникнути похмілля 1 січня: 15 порад

Поради, щоб не відчувати похмілля 1 січня / Фото: Getty Images

Напередодні новорічних свят спустошуються не лише полиці із продуктами, а й із алкоголем. Зайві кілограми, нетравлення та похмілля загрожує всім, хто не знає заходів. Якщо перші два пункти ще зрозумілі, з третім давайте розбиратися докладніше. Похмілля (або отруєння алкоголем) – це нормальна реакція організму на надмірне чи неправильне вживання алкогольних напоїв. Один з його найнеприємніших симптомів – головний біль, можна прибрати за допомогою таблеток. Але це лише боротьба зі слідством. Розповідаємо, як не допустити похмілля на ранок 1 січня.

Важливо розуміти, що після того, як алкоголь потрапляє до організму, починаються складні хімічні процеси. У організмі людини є фермент алкогольгидрогеназа, який розщеплює алкоголь. Саме він перетворює етиловий спирт, який робить напій алкогольним, на оцтовий альдегід. Потім під дією другого ферменту він окислюється до оцтової кислоти. У різних людей і навіть народів свої особливості ферментації та обміну речовин.

Про що варто подумати наперед?

Про що потрібно подумати перед вживанням алкоголю, щоб не було похмілля / Фото: Getty Images

Напередодні вечірки прийміть кілька засобів:

  • Жовчогінні – за 24 години. Такі засоби стимулюють жовчовідтікання. В цілому, це сприятливо позначається на стані печінки та покращує її роботу, призводячи до бойової готовності до знешкодження отрут.
  • Бурштинова кислота – за 48 годин. Аж до самого застілля та під час його. Бурштинова кислота може захистити організм від різних токсичних отруєнь. Після потрапляння алкоголю в кров підвищується концентрація ацетальдегіду, що призводить до порушення окисно-відновних процесів: ціла низка важливих елементів, які накопичуються в організмі, не окислюються, а це, у свою чергу, викликає токсичне отруєння. Вживання продуктів із вмістом цієї кислоти (яблука, вишня, бородинський хліб) або відповідних БАДів допомагає впоратися з інтоксикацією та окисленням ацетальдегіду до оцтової кислоти.
  • Йод – за 48-12 годин. Йодсодержащіе продукти (наприклад, морська капуста чи свіжі морепродукти) стимулюють роботу щитовидної залози, яка виділяє гормони, які допомагають алкоголю окислитися.
  1. Поїжте. Будь-яка їжа має властивість знижувати утворення ацетальдегіду в шлунку, речовини, що дають погане самопочуття від алкоголю. Можна навіть говорити про те, що чим більше ви з'їсте, тим повільніше організм піддаватиметься сп'яніння. Більш жирна їжа виявляє профілактику похмілля, уповільнюючи всмоктування алкоголю в кров. Якщо ви не прихильник калорійного харчування, з'їжте рибу, яка містить корисні жири (форель, лосось, скумбрія).
  2. Випийте ложку оливкової олії. Оливкова олія – це жири, про які написано раніше, тобто вони обмежують дію алкоголю на організм. Як варіант, ви можете заправити невелику порцію салату цим маслом і з'їсти його.
  3. Прийміть вітаміни. У складі вибраних таблеток обов'язково мають бути вітамін В6 та В12. Цей засіб полегшить роботу печінки та допоможе швидше привести себе у форму.

Що робити під час прийняття алкоголю

Способи запобігти похміллям 1 січня / Фото: Getty Images
  1. Пийте один тип алкоголю і бажано безбарвний. Змішування різних видів алкоголю обов'язково призведе до похмілля. Так як кожен з них має різні добавки та ароматизатори. В результаті виходить, що будь-які спроби організму перетравити все це може призвести до сильного бодуна. Безбарвні види алкоголю мають менший вміст токсичних домішок, тому краще засвоюються.
  2. Чергуйте спиртне з водою і не заграйте з шампанським. Алкоголь сприяє виведенню рідини з організму, тому випиваючи ми часто бігаємо в туалет. Намагайтеся вживати склянку води після однієї-двох склянок спиртного. А шампанське, як відомо, буквально «вдаряє в голову».
  3. Відмовтеся від газованих напоїв. Не змішуйте алкогольні напої із газованими. Газ прискорює проникнення алкоголю у кров.
  4. Знайте міру. Це одне з головних правил, щоб уникнути ранкового похмілля. Прислухайтеся до свого організму та навчитеся вчасно зупинятися.

Що робити після свята

Що робити після алковечірки / Фото: Getty Images
  1. Відіспіться і щільно поснідайте. У стані сну організм продовжуватиме переробляти алкоголь, а ви після пробудження відчуєте себе краще. А цупкий сніданок після алкогольної ночі заспокоїть шлунок і додасть сил. Найкращим прийомом їжі стане омлет із яєць та грінка з олією.
  2. Відновіть водний баланс організму. Алкоголь зневоднює організм, тому для усунення похмілля організму потрібно багато води. Пийте стільки, скільки вам хочеться.
  3. Болезаспокійливе. Якщо голова болить на ранок, то прийміть таблетку. Але не робіть це коли в організмі ще "вирує" алкоголь, це небезпечно і може призвести до ураження крові.
  4. З'їжте солодке. Глюкоза також допомагає ліквідувати залишки алкоголю у крові.
  5. Випийте розсіл. Особливо добре допоможе сік квашеної капусти. Можливо, цей засіб не кожному сподобається, особливо після інтоксикації алкоголем. Але спробуйте не думати, що ви п'єте і не вдихати аромат. Просто пийте, повірте, вам стане краще.
  6. Похмеліться. Якщо жоден із методів не допоміг, то використовуйте народний спосіб лікування – похмілля. Для цього достатньо буде невеликої пляшки пива. Але якщо продовжити пити і на другий день, то організм вам "дякую" не скаже.
  7. Відновіть баланс калію. Алкоголь, як будь-який сечогінний засіб, активно виводить із сечею багато калію. Тому для того щоб відновити баланс калію, потрібно обов'язково з'їсти кілька лимонів, апельсинів або мандарин. Після Нового року точно в квартирі знайдуться цитрусові.

Щоб похмілля не повторилося, потрібно не лише відповідальніше ставитися до свого здоров'я, а й вибирати якісний алкоголь. Розповідаємо.

Як вибрати якісний алкоголь

Спирт смертельно небезпечний, особливо якщо він підроблений. Отруєння метанолом, який практично неможливо відрізнити від етанолу, щороку призводить до десятків смертей. Перед тим, як взяти алкоголь, обов'язково звертайте увагу на такі речі:

  • Місце покупки. Це не повинні бути сумнівні ятки і доставки через таксі.
  • Ціна. Хороші напої не можуть коштувати дешево. Краще ви переплатите гроші, ніж відплатите своїм здоров'ям.
  • Упаковка. Корок повинен бути щільно закритий, а шийка повинна мати дозатор. Багато виробників можна вивчити упаковку на сайті, щоб порівняти її з тим, що продається в магазині.
  • Акцизна марка. Відрізнити справжній алкоголь від підробки можна за допомогою спеціального сервісу та цифр на марці.

Провести новорічну ніч важливо весело та запам'ятовуючи, а не так, щоб ранком головний біль заважав згадати події минулої ночі.

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

ГОЛОВНЕ ЗА СЬОГОДНІ
Більше новин