Як вибрати сковороду: на що важливо звернути увагу перед покупкою
Ни одна кухня не обходится без сковороды, поэтому так важно правильно ее выбрать и не сожалеть о потере денег

На що звернути увагу перед купівлею сковороди / Фото: Freepik
Рано чи пізно, будь-якій господині доводиться вибирати новий посуд для приготування їжі. Але як вибрати сковороду, щоб вона і служила довго, і виявилася універсальним помічником на кухні? Якому матеріалу краще віддати перевагу і якою має бути ручка? Давайте розбиратися разом.
Деталі
Сьогодні купити сковороду в магазинах можна з різних матеріалів. Найчастіше зустрічаються чавунні, алюмінієві та з нержавіючої сталі. Залежно від моделі виробники додають керамічне або антипригарне покриття.
Як вибрати сковороду
Врахуйте, що ваш вибір безпосередньо вплине на температуру приготування їжі та її смак, а кожен посуд відрізняється особливостями догляду.
Найміцніші та найдовговічніші сковорідки - чавунні. Багато з них можна використовувати на індукційних плитах. Вони хоч і довго гріються, але й тепло утримують довше. Підійдуть для смаження м'яса, наприклад, стейків. З недоліків можна виділити хіба що велику вагу.
Сковорідки з нержавіючої сталі вважаються найбільш безпечними.
Плюси
- Не вступають у реакцію з продуктами
- Не впливають на смак і колір їжі
- Швидко нагріваються й остигають
- Підходять для томління і смаження
Але й мінуси є. Згодом на зовнішній стороні неминуче з'являться м'ятна, видалити які вдасться тільки спеціальним засобом.
Алюмінієві сковорідки. Важать небагато і цінники на них приємні. У такому посуді можна тушкувати овочі, смажити картоплю і не тільки. Дно і стінки не перегріваються, навіть при сильному нагріванні.
Але не варто купувати варіанти з тонкого металу, адже мине зовсім небагато часу, і дно здується, олія стікатиме по краях, а страви почнуть пригорати.
Яке покриття сковороди краще
Практично весь перерахований посуд має полімерне або керамічне покриття. Сковородам з антипригарним полімерним надають перевагу любителі правильного харчування. Вони не вимагають багато олії, а їжа не пригорає. Важливо в жодному разі не мити їх абразивними мочалками та жорсткими мийними засобами, щоб не зруйнувати захисний шар. У процесі приготування слід використовувати дерев'яні або пластикові лопатки.
Сковороди з керамічним покриттям повністю екологічні та витримують максимальне нагрівання. Але вони бояться різких перепадів температури, тому не варто гарячу сковороду одразу ж мити під холодною водою.
Якщо не знаєте, як вибрати пательню залежно від ручки, віддавайте перевагу тим, які вам буде зручно зберігати та використовувати. Литі ручки вважаються найнадійнішими. Нерідко їх доповнюють жароміцним пластиком або силіконом.
Знімні ручки приєднуються особливим кріпленням. Тримач такий можна зняти і використовувати посуд у духовці, а також компактно помістити в шафу або посудомийну машину.
Найзручнішою вважають універсальну ручку. На її кінці є затискач. Фіксувати можна з будь-якого боку.
Раніше ми назвали ознаки, за якими можна визначити необхідність замінити сковороду.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!