ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Які продукти можна їсти після закінчення терміну придатності

Суспільство 09:05 - 14 квітня 2023

Деякі продукти насправді взагалі не мають терміну придатності

Які продукти можна їсти після закінчення терміну придатності

Після закінчення терміну придатності ці продукти залишаються їстівними/Фото: Pavel Danilyuk/Pexels

Деякі продукти цілком безпечно вживати після закінчення терміну придатності. Втім варто пам'ятати про низку правил.

Деталі

На упаковці кожного виробленого продукту харчування є дата придатності. Але варто розрізняти деякі поняття різних маркувань.

  • "Мінімальний термін споживання" - показує, що цей продукт втратить після його закінчення свої зовнішні привабливі якості, але його все ще можна безпечно з'їсти.
  • "Термін споживання" вказується для тих продуктів, які швидко псуються, тримати та споживати їх після закінченні цього терміну ні в якому разі не можна.
  • "Вжити до..." означає, що виробник досить категорично вказує на термін придатності, зазначаючи день, місяць, рік та вважає непридатним товар для їжі після його завершення. В такому разі є ризик, що він зіпсується.

Тож, якщо термін придатності певних харчових продуктів минув і якщо вони належним чином зберігаються, то продукт вважається безпечним, доки не буде виявлено псування. Якщо ці продукти мають неприємний запах, смак або текстуру, їх не слід їсти.

Які продукти безпечно споживати після закінчення терміну споживання:

  • Якщо яйця будуть зберігатися в холодильнику при правильній температурі (4 градуси Цельсія), то після закінчення терміну їх можна споживати ще 4-5 тижнів.
  • Хліб, який зберігається у сухому та прохолодному місці можна їсти протягом 4-7 днів. А якщо покласти у морозилку, то взагалі до шести місяців.
  • Макарони за нормальних умов можна зберігати ще 1-2 роки після закінчення терміну придатності.
  • Сухі сніданки. Запакований продукт можна вживати ще 6-8 місяців після закінчення терміну придатності, у відкритому вигляді - 4-6 місяці.
  • Молоко в пакетах, якщо зберігати його в холодильнику можна випити ще протягом місяця після того, як термін придатності минув.
  • Невідкритий йогурт може лежати в холодильнику ще 3 тижні після закінчення терміну придатності, а відкритий — тиждень. Якщо з'явилася пліснява ​​або він змінив колір чи консистенцію, його необхідно викинути.
  • Мед не має терміну придатності. Так само нескінченно можна зберігати сіль та цукор.
  • На шоколаді після закінчення терміну придатності може з'явитися білий наліт, або виділитися жир. Хоча смак та вигляд у нього стали гіршими, все ж такий шоколад безпечно їсти.
  • Кава, чай можуть також втратити деякі смакові властивості після закінчення терміну придатності, але здоров'ю їх споживання нічим не зашкодить.
  • Спеції також можуть дещо втратити свої властивості й інтенсивність смаку, але вживати їх безпечно.
  • Кетчуп, якщо він щільно закривається після кожного використання може дуже довгий час зберігатися в холодильнику або в темному прохолодному приміщенні.
  • Консервовані овочі також можна зберігати довше. Але якщо на них є вм’ятини, іржа або пошкодження упаковування, то їсти їх вже буде небезпечно.
  • Якщо термін зберігання вершкового масла добігає кінця, покладіть масло в морозилку. Але після розмороження його слід використати відразу.

Поширена проблема в багатьох господинь, коли заводиться харчова міль. Нещодавно ми розповідали, як захистити продукти від харчової молі: дієвий народний засіб.

Джерело: tsn

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин