Як очистити сковороду від нагару та жиру: розбираємо кожен вид матеріалу
Розповідаємо, що робити, якщо сковорідка почорніла і як її очистити від нагару з внутрішньої та зовнішньої сторони

Як прибрати нагар і жир зі сковороди в домашніх умовах: усі способи / Фото: Getty Images
Нагар на сковороді не тільки псує зовнішній вигляд приладу, але впливає на смак приготовленої їжі. А канцерогени, що їм виділяються, можуть завдати шкоди здоров'ю. Тому потрібно або ретельно очищати сковороду після кожного застосування, або потім шукати способи, чим видалити нагар ефективно та безпечно для покриття.
Якщо ви пропустили можливість вчасно помити посудину, то скористайтеся наступними порадами, як відмити сковороду від нагару та жиру, щоб вона сяяла чистотою та продовжувала справно виконувати свої функції.
Що таке нагар і навіщо його позбуватися

Під час готування краплі жиру, залишки їжі та кіптяви під впливом високої температури щільним шаром осідають на зовнішніх та внутрішніх стінках сковороди, утворюючи чорний шар. Це і є нагар.
Миючі засоби для посуду усувають тільки поверхневий жир і не можуть впоратися з нальотом, що глибоко в'ївся. З кожним новим приготуванням кірка стає більш товстою, і відмити її без спеціальних засобів практично неможливо.
Якщо не позбавлятися нагару, то він може призвести до наступних наслідків:
- Внутрішні та зовнішні стінки посуду потемніють, і навіть нова сковорода виглядатиме потворно.
- Їжа, приготована на зіпсованому покритті, стає несмачною.
- Частинки нагару відкладаються та потрапляють в організм разом із їжею, що призводить до проблем зі здоров'ям.
- Під час нагрівання чорний наліт виділяє небезпечні речовини.
Щоб їжа була не тільки смачною, а й приносила користь, потрібна чиста сковорідка. Способів очищення від нагару багато, достатньо підібрати потрібний в залежності від матеріалу посуду, щоб не зіпсувати виріб.
Як відмити сковороду від нагару зовні
Найскладніше позбутися чорного нальоту на сковороді із зовнішнього боку. Найпростішим способом буде просто прокип'ятити посудину. Для цього знайдіть каструлю, в яку повністю поміститься сковорідка, закип'ятіть воду. У гарячу воду додайте крупно натерте господарське мило. Коли воно повністю розчиниться, влийте 125 г клею ПВА. Опустити сковороду в каструлю і залиште на повільному вогні на 2 години. Після таких маніпуляцій нагар легко зніметься звичайною губкою. Цей спосіб робить легким саме додавання клею. До його складу входить полівінілацетат, який розчиняє жирні забруднення. Майте на увазі, що такий метод підходить для чавунних сковорідок.
Ви також можете відмити сковороду від нагару за допомогою соди та оцту. Натріть сковороду зовні содою і рясно полийте оцтом. Коли реакція шипіння закінчиться, поставте посуд під сильний тиск води і потріть губкою.
Якщо забруднення невеликі, то можна використовувати кавову макуху. Але не забувайте, що вона може подряпати покриття.
Коли ви відмили нагар зовні, то приступайте до чищення всередині.
Як відмити нагар всередині сковороди
Як ми вже говорили вище, спосіб чищення сковороди залежить від виду матеріалу, з якого вона виготовлена. Розглянемо кожен варіант:
Як очистити чавунну сковороду від нагару

Чавун - це міцний і важкий метал, який рівномірно прогрівається та повільно остигає. У таких сковородах зручно гасити, смажити та томити продукти. У маленьких порційних сковорідках подають на стіл жарке, ковбаски, щоб блюдо довше залишалося теплим.
Для покращеного очищення чавунної сковороди замочіть її на півгодини в гарячій воді з содою або гелем для миття посуду. Після цього потріть нагар спеціальною кухонною мочалкою із металу. Такий спосіб вимагає чимало зусиль, щоб позбавитися сильних забруднень.
Важливо: чавун погано переносить різкий перепад температур і може деформуватися, тому після кип'ятіння сковорода має охолонути. Тільки після цього її можна відмивати та обполіскувати прохолодною водою.
Як очистити сталеву сковороду від нагару

Відмити таку сковороду можна за допомогою саморобного розчину: до 9% оцту додайте 2 столові ложки соди. Вилийте суміш у посуд та поставте на середній вогонь. Тримайте на плиті до повного випаровування. А потім уже мийте сковороду звичайним миючим засобом.
Ще для очищення можна скористатися активованим вугіллям у таблетках. Розкришіть його і насипте на підігріту і трохи вологу сковороду. Залишіть вугілля на кілька годин, а потім змийте. Так само можна застосовувати і лимонну кислоту.
Як очистити алюмінієву сковороду від нагару

Алюміній дуже ніжний матеріал. Така сковорода більш м'яка і легко вступає в контакт з речовинами, що знаходяться з нею, а також досить швидко нагрівається. На сковороді з цього матеріалу не можна використовувати металеві мочалки та абразивну побутову хімію. Можна спробувати відмити сковороду содою.
Як очистити сковороду з тефлоновим покриттям від нагару

На сьогоднішній день тефлонова сковорода є найбільш популярною завдяки багатьом перевагам: страви готуються легко, олії потрібно небагато, їжа не прилипає і не пригорає, а доглядати її легко і просто.
Тефлон боїться трьох речей:
- Контакт із металевими предметами;
- Чищення з абразивними матеріалами;
- Перепаду температур: ніколи не остуджуйте гарячу сковороду холодною водою.
Якщо на такій сковороді з'явився невеликий нагар, легко очистити його гірчичним порошком. Його наносять на м'яку губку та чистять забруднення всередині.
З побутової хімії підійде абразивний крем, що чистить. Його наносять на посуд на кілька хвилин, чистять ганчірочкою сильні ділянки нагару, а після чого сковорідку обполіскують водою.
Як очистити сковороду з керамічним покриттям від нагару

Керамічний посуд завойовує дедалі більшу популярність у багатьох господарок. Це не дивно, адже вона виготовляється з екологічно чистих матеріалів, їжа на ній не пригорає, а страви виходять смачними та зберігають усі свої корисні властивості. За нею лише складно доглядати. Керамічне покриття дуже примхливе, легко дряпається і не терпить жодних абразивних речовин, а лише дбайливий догляд.
Тому якщо з'явився нагар на керамічній сковороді, її слід знежирити будь-яким гелем для посуду. Потім візьміть шкільний гумка і потріть ділянки, що пригоріли. Більшість плям легко піде завдяки такому способу.
Також можна очистити сковороду спиртом. Спочатку відмочіть сковороду протягом години, потім промийте її за допомогою миючого засобу для посуду чи господарського мила. Витріть поверхню насухо. Змочіть тампон у спирті чи горілці та пройдіться їм по забрудненням.
Як захистити сковороду від нагару
Найбільш грамотним рішенням буде – своєчасне очищення посуду від залишків жиру. Інакше при подальшому приготуванні він швидко перетвориться на щільний шар нальоту. Щоб захистити сковороду та не витрачати час на її очищення, дотримуйтесь наступних правил:
- Не перегрівайте посуд, щоб не деформувати його;
- Антипригарне покриття не повинне контактувати з металевими предметами (ложки, ножі, лопатки);
- Мийте сковороду після кожного використання;
- Не допускайте ситуацій, коли вміст сковороди "втікає" по зовнішніх стінках, після чого посуд продовжує залишатися на комфорці;
- Очищайте посуд не лише зовні, а й усередині.
Вибирайте сковороди та сотейники, які підходять під ваші потреби. Якщо ви готуєте страви з мінімальною кількістю жиру, купуйте посуд з антипригарним покриттям: у цьому випадку ризик, що в сковороді залишаться залишки їжі, що пригоріли, мінімальний.
Більш вимогливі до процесу готування алюмінієві та сталеві моделі, проте вони максимально зберігають смак продуктів. А ще їх можна мити відразу після приготування, не чекаючи охолодження. Якщо ви часто і багато готуєте і при цьому не хочете стежити за дотриманням правил догляду та експлуатації, вибирайте чавунні моделі, які не бояться навіть ножів.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!