Що святити на Великдень 2025: перелік дозволених і заборонених продуктів
Перелік дозволених і заборонених продуктів для великоднього кошика

Збираємо великодній кошик: що можна і що не можна святити / Фото: freepik
Великдень або Світле Христове Воскресіння — найважливіше й найдавніше християнське свято, яке цього року припадає на 20 квітня, причому православна традиція збігається з католицькою, що трапляється раз на кілька років.
У цей день тисячі вірян відвідують церкву, аби вистояти богослужіння або просто освятити великодній кошик із продуктами. Зазвичай набір продуктів у великодньому кошику майже у всіх однаковий: це паски, крашанки, кілька шматочків ковбаси, сало чи буженина, твердий сир, пляшечка вина, овочі, фрукти.
Читайте також: Рецепт великодньої паски зі смаком Рафаелло
Іноді кошик стає просто гігантських розмірів і стає непідйомним, оскільки деякі несуть до храму на освячення навіть салати, приготовані напередодні, а дуже багато хто зараз кладе туди все, що знаходить у холодильнику, приносять особисті речі. Але чи все можна приносити до церкви для освячення? Читайте у нашому матеріалі, що прийнято приносити до церкви і чому, а що краще залишити вдома.
Запам’ятайте, у кошику з їжею, який ви приносите до церкви, мають бути виключно ті продукти, які призначені для святкової трапези. Відвідуючи храм, слід розуміти, що необхідно взяти з собою і який сенс несе освячення цих продуктів, а чому зовсім не місце на святковому богослужінні.
До речі, після завершення Великоднього богослужіння священник завжди читає дві молитви: одну на благословення сиру та яєць, другу — на благословення скоромної, тобто м’ясної їжі. Також слід одразу зауважити, що великодні продукти після “відвідин” храму не стають “святими”, і коректніше говорити навіть не про освячення, а про благословення їжі. Тобто ні яйця, ні паски, ні м’ясні страви не стають святими, а є благословенними.
Що потрібно святити на Великдень — перелік дозволених продуктів

Отже, віряни в найбільше та найсвітліше християнське свято приносять у церкву не просто їжу, а спеціальні обрядові продукти та речі, без яких великодню трапезу уявити надзвичайно важко.
Готуючись їхати до церкви на Великоднє богослужіння, підготуйте наступні продукти і речі:
церковні свічки (якщо у вас їх немає, їх можна буде придбати у церкві перед початком служби);
рушник (його варто підготувати заздалегідь);
паски;
писанки або крашанки;
домашню ковбасу (традиційно), можна також сало, буженину, будь-яке м’ясо;
молоко, сир, масло і твердий сир (не обов’язково);
сіль;
хрін;
воду.
Такий перелік продуктів для благословення у церкві на Великдень має важливий зміст. Поговоримо про те, що символізує кожен продукт чи предмет, який ви несете на службу.
1. Головний і перший атрибут свята — великодня паска, що символізує повноту життя, тіло Господнє. Ця святкова випічка має нагадувати всім вірянам про Воскресіння Ісуса Христа, про перемогу життя над смертю.
Зазвичай випікати паски господині починають у Чистий четвер, одразу після того, як навели лад у домі. До речі, Чистий четвер — це не тільки про генеральне прибирання, це насамперед про очищення думок і душі, адже готувати великодню випічку слід лише з чистими помислами.
2. Крашанки або писанки — другий незамінний атрибут Великодня. Крашанки — це просто пофарбовані різними барвниками яйця, а писанки — це яйця з нанесеним візерунком. Вони символізують життя та відродження й також нагадують вірянам про те, що колись відбулось Воскресіння Божого Сина.
Писанки чи крашанки традиційно готують того ж часу, що й паски. Фарбовані яйця призначені не тільки для благословення в церкві — ними обмінюються, дарують їх рідним і друзям.
Теоретично ви можете покласти до кошика яйця всіх кольорів веселки, але обов’язково покладіть крашанку червоного кольору, бо саме вона символізує пролиту за всіх нас кров Спасителя.

Не варто використовувати термонаклейки, які останнім часом стали популярними. Священнослужителі попереджають, що, по-перше, через термонаклейки яйця швидше псуються, а по-друге, часто на наклейках зображені Христос, святі, храми, які під час очищення яйця спочатку рвуться, а потім просто потрапляють у смітник, що, звичайно, є неприпустимим. Якщо вже й купувати термонаклейки, то лише з орнаментом, але пам’ятайте й про перше правило — термін придатності таких яєць менший.
3. Церковні свічки мають сакральне значення і є символом Благодатного Вогню, східження якого у Єрусалимі, у свою чергу, символізує початок нового життя і Божественного Світла. Свічки, принесені додому після богослужіння, вважаються надійним захистом від зла та всякого негативного впливу, а часточка Божого Світла здатна обдарувати людей здоров'ям і щастям.
Читайте також: Рекомендації великоднього меню
4. Традиційно на святковому великодньому столі має бути домашня ковбаса, її можна замінити будь-якими іншими м’ясними продуктами. М’ясні страви освячують, адже вони були під забороною під час посту, який закінчується з настанням Великодня.
5. Церковне вино "Кагор". Інші алкогольні напої у великодньому кошику суворо заборонені, а основне призначення церковного вина — нагадувати вірянам про Спокутну Жертву Ісуса.
6. Хрін. Цей гострий корінь також не випадково дозволений у великодньому кошику. Він символізує стійкість, силу духу, нагадуючи, що жертовність Христа відзначалася неймовірною мужністю, Він витримав усі призначені Йому випробування.
7. Сіль. Вона є символом єднання Христа із народом, а також символізує чистоту, зокрема й духовну.
Що не можна святити в церкві — заборонені продукти

Велике православне свято повинно стати для кожного етапом духовного розвитку, а не приводом до гріха, і тому радимо прислухатися до порад священників, які надають чіткий перелік того, що забороняється приносити до церкви на Великдень.
Священнослужителі наполягають, що великодній кошик не можна наповнювати всім підряд, як це часто роблять деякі несвідомі громадяни.
Серед продуктів або речей, які заборонено приносити на великоднє богослужіння, можна назвати такі:
1. Кров’янка та інші страви з крові тварин, адже, згідно з Писанням, православним християнам взагалі заборонено вживати кров у їжу, не лише у свято Воскресіння.
2. Алкоголь, особливо міцний (виняток — церковне вино "Кагор").
Як зазначалося вище, освятити можна тільки Кагор. На Великдень взагалі напиватися гріх. Святкування має відбуватися гідно, без надмірностей.
3. Гроші, коштовності, документи, ключі від дому чи автомобіля. Так, іноді в церкву приносять і таке. Але у великодньому кошику має бути лише необхідний набір продуктів.
4. Овочі та фрукти. Оскільки ці продукти були у великій кількості під час посту, немає сенсу класти їх у великодній кошик для святкової трапези; овочі й фрукти дозволені у піст, тому їх немає потреби освячувати. Виняток становить лише хрін.
5. Ножі та кухонне приладдя, оскільки освячення таких предметів є відголоском язичництва. Обов’язковим атрибутом залишається рушник або великодній рушничок.
6. Не варто брати із собою на Великоднє богослужіння ікони та хрестики. Для освячення таких предметів існують окремі ритуали, тому це треба робити у відповідний час.
Якщо ви йдете до церкви вперше, обов’язково візьміть із собою щось для пожертви: продукти, гроші, речі. Не приносьте у храм особисті речі, одяг або косметику. Священники благословляють їжу, а не предмети особистого вжитку. Важливо пам’ятати, що великодній кошик має бути наповнений символами свята, а не нашими особистими бажаннями.
Отже, збираючи великодній кошик і приносячи його до церкви для благословення, будьте щирими в помислах і вірі. Пам’ятайте, що це свято є важливим для всіх християн, і вибирайте ті продукти, які символізують радість, життя і Воскресіння. Тоді ваш великодній кошик стане не просто набором страв, а справжнім символом віри і надії.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!