Смачніше, ніж в печі: надруковане на 3D-принтері куряче м'ясо підсмажили лазером
Вчені провели кілька експериментів

Фото: Science of Food/Автор: J. D. Blutinger
Вчені з Колумбійського університету надрукували на 3D-принтері куряче м'ясо та підсмажили його лазером. За їх словами, вийшло смачніше, ніж м'ясо приготоване в печі.
Вчені з'ясували, як різні режими нагріву лазером впливають на шари штучного м'яса. Як зразки вчені використовували виготовлені з курячого пюре шари м'яса в формі трикутників і квадратів.
М'ясо підсмажили за допомогою синього світлодіодного лазеру з довжиною хвилі 445 нм. Потужність складала від 5 до 10 Вт.
В інших тестах використовували лазери ближнього та середнього ІЧ-діапазонів. Для порівняння вчені обробили куряче м'ясо в звичайній печі-ростері.
Автори експерименту розповіли, що зразки, які готували в звичайній печі, втратили в два рази більше ваги та обсягу, ніж ті, які приготували за допомогою лазеру. Причина в тому, що в печі куряче м'ясо готувалося довше, ніж за допомогою лазеру. Кращі результати показав синій лазер, а ІЧ-лазери більше підходять для того, щоб підрум'янити поверхню м'яса або приготувати тонкі зразки.
Раніше в Сінгапурі створили робота зі штучним інтелектом, який вміє робити масаж.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!