Через зміну клімату іспанський делікатес опинився під загрозою зникнення
Глобальне потепління ставить під загрозу іспанську традицію вигодовування свиней

Один із найдорожчих іспанських хамонів під загрозою зникнення/Фото: Getty Images
Відомий іспанський делікатес хамон iberico bellota опинився під загрозою зникнення. Зміна клімату може призвести до зникнення або катастрофічного зменшення жолудів кам'яних дубів, які є основним інгредієнтом вигодовування свиней.
Деталі
Iberico bellota — найбільш вишуканий різновид хамона та "візитівка" Іспанії. Вартість цього м'яса може сягати 100 євро за кілограм. Однак через глобальне потепління цей делікатес може зникнути.
Цей вид хамона виробляють виключно з чорноногих свиней, які мають провести останній місяць свого життя, харчуючись жолудями у дубовому лісі на заході та північному заході Іспанії. Ця екосистема в країні навіть має спеціальну назву — dehesa.
Останнім часом в Іспанії спостерігається аномальна спека та посуха. Через погоду дуби дають менше жолудів, ніж зазвичай. Це призвело до скорочення виробництва цінного виду хамона на 20%.
Виробництво хамона грає значної ролі економіки країни. Влада побоюється завозити жолуді з інших країн, тому що в них можуть бути шкідники. Подібний випадок вже був в історії Іспанії 1993 року — тоді разом із єгипетськими пальмами до країни завезли червоного довгоносика. У наступні роки комаха знищила десятки тисяч пальм.
Через потепління води у світовому океані людство може зіткнутися зі зникненням багатьох видів риби. Кліматичні зміни можуть привести до вимирання анчоусів, оселедця і сардин.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!