RU UA
1

Через зміну клімату іспанський делікатес опинився під загрозою зникнення

Світ 09:03 - 31 січня 2023

Глобальне потепління ставить під загрозу іспанську традицію вигодовування свиней

Один із найдорожчих іспанських хамонів під загрозою зникнення/Фото: Getty Images

Один із найдорожчих іспанських хамонів під загрозою зникнення/Фото: Getty Images

Відомий іспанський делікатес хамон iberico bellota опинився під загрозою зникнення. Зміна клімату може призвести до зникнення або катастрофічного зменшення жолудів кам'яних дубів, які є основним інгредієнтом вигодовування свиней.

Деталі

Iberico bellota — найбільш вишуканий різновид хамона та "візитівка" Іспанії. Вартість цього м'яса може сягати 100 євро за кілограм. Однак через глобальне потепління цей делікатес може зникнути.

Цей вид хамона виробляють виключно з чорноногих свиней, які мають провести останній місяць свого життя, харчуючись жолудями у дубовому лісі на заході та північному заході Іспанії. Ця екосистема в країні навіть має спеціальну назву — dehesa.

Останнім часом в Іспанії спостерігається аномальна спека та посуха. Через погоду дуби дають менше жолудів, ніж зазвичай. Це призвело до скорочення виробництва цінного виду хамона на 20%.

Виробництво хамона грає значної ролі економіки країни. Влада побоюється завозити жолуді з інших країн, тому що в них можуть бути шкідники. Подібний випадок вже був в історії Іспанії 1993 року — тоді разом із єгипетськими пальмами до країни завезли червоного довгоносика. У наступні роки комаха знищила десятки тисяч пальм.

Через потепління води у світовому океані людство може зіткнутися зі зникненням багатьох видів риби. Кліматичні зміни можуть привести до вимирання анчоусів, оселедця і сардин.

Джерело: The Guardian

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

ГОЛОВНЕ ЗА СЬОГОДНІ
Більше новин