ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Кулінарна дипломатія по-українськи: чим Клопотенко частував високих гостей у Києві

Знаменитості 15:31 - 11 травня 2025

Під час візиту європейських лідерів до Києва окрасою перемовин стала автентична українська кухня 

Чим Клопотенко частував високих гостей у Києві

Чим Клопотенко частував високих гостей у Києві / Фото: Instagram Клопотенка

Цими вихідними українська кухня стала повноцінним інструментом міжнародної дипломатії. Відомий шеф-кухар Євген Клопотенко презентував високим європейським гостям не просто обід — а гастрономічний портрет України. У меню — автентичні страви з різних регіонів, що промовляли без слів про ідентичність, гідність і тепло нашої землі.

Деталі

Під час візиту президента Франції Еммануеля Макрона, прем’єра Польщі Дональда Туска, прем'єр-міністра Великої Британії Кіра Стармера та канцлера Німеччини Фрідріха Мерца, український шеф-кухар Євген Клопотенко влаштував для них справжній смаковий марафон.

Ініціатива — не просто кулінарна. За словами Клопотенка, кухня є важливою частиною національного представлення.

Що було в меню?

Гості скуштували повний набір українських страв, приготованих у найкращих традиціях:

  • Сирники з лекваром — ніжні, домашні, з фруктовим акцентом із закарпатського сливового варення.
  • Пиріжки з яблуками та вишнями — два класичних варіанти, які відсилають до затишку українських кухонь.
  • Качана каша — регіональна страва, яка може вразити навіть досвідчених гурманів.
  • Львівський сирник — кремовий десерт із виразним шаром родзинок і шоколаду.
  • Борщ із печі — справжня перлина української кухні. Не просто борщ, а витриманий і томлений, як і годиться справжньому символу української культури.
  • Галушки та палюшки — традиційні варіації з тіста, які додають затишного штриха.
  • Голубці — улюблена страва багатьох поколінь, ніжно нафарширована рисом і м’ясом.
  • Буковинська начинка.

Страви доповнили перлини українського виноробства:

  • Піно Нуар та Артанія від виноробні Бейкуш
  • Каберне Совіньйон та Аліберне від Виноман
  • Першотвір від Біологіст.

До слова, Стармер у Києві посмакував не тільки стравами від Клопотенка, а й спробував кримськотатарську кухню в “Мусафірі”.

Кадри візиту опублікував ресторан. На них видно, як працівники закладу радо зустрічають британського премʼєра і дарують йому автентичний посуд.

Раніше ми писали, що молодша донька Ольги Фреймут прийняла Перше Причастя в Лондоні. Фото.

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин