Як українські акторки готуються до Великодня
Незабаром велике церковне свято, акторки кіно розповіли про традиції у їхніх сім'ях

Олена Олар. Фото: Особистий архів
20 квітня всі віруючі в Україні відзначатимуть Великдень. Це один із найважливіших днів у році, тому багато хто до нього підходить відповідально і готується заздалегідь.
Спеціально для Мета українські акторки розповіли про те, як зазвичай відзначають цей день і чим він відрізнятиметься цього разу.
Бабусин рецепт
Для відомої української актриси Ольги Кіяшко Великдень не просто свято, це щось набагато глибше.
“Для мене Великдень — це про тишу, в якій оживає душа. Не стільки свято, скільки стан, коли після темряви приходить світло, і ти знову віриш, - розповіла вона. - У дитинстві я прокидалася від запаху паски, який долинав із кухні — бабуся мовчки місила тісто руками, ніби молилася”.

Акторка досі пам'ятає цей рецепт.
“Тісто сходить тричі — подібно до трьох днів, що проходять між розп’яттям і воскресінням Христа. Це вже більше ніж кулінарія — це обряд пам’яті, ніжності й надії, - згадує Кіяшко. - Мама пекла персональні паски кожному члену родини — вони були різні за розміром. Мені завжди діставалася найменша, бо я наймолодша.
А я завжди обгризаю верхівку з цукровою помадкою — не можу стриматись й досі, хоч скільки б мені не було років. Це моє маленьке великоднє дитинство на всі часи”.
Звичайно, не могла вона не розповісти й про писанки.
“Писанки я завжди фарбую в лушпинні цибулі, як фарбувала моя прабабуся, бабуся.
У Великодню ніч ми з мамою йдемо на службу, святимо паски, і в той момент серце справді світлішає. Це не просто традиція — це зв’язок із поколіннями, - розповіла вона. - Цього року пектиму пасочки з думкою про всіх, хто чекає свого Воскресіння”.

На природі
Але не всі “кіношники” так ретельно ставляться до цього свята. У сім'ї актриси Дарії Волкової інші традиції.
“У мене не супер релігійна сім'я в плані саме походів до церкви, але Великдень я дуже люблю — для мене це дуже теплий і сімейний день, - поділилася вона із нами. - Ми збираємося всією родиною у батьків за містом: тато готує щось на мангалі, паски завжди пече бабуся — і це найсмачніші паски в світі, інших я просто не їм.
Раніше (до 2014 року) вона жила в Маріуполі й навіть звідти пекла паски та потягом передавала нам у Київ”.

Мамина паска
Великдень – сімейне свято і для актриси театру та кіно Олени Олар. За її словами, цього дня вона завжди згадує дитинство.
“Великдень для мене — це не просто свято. Це душа мого дитинства, аромат бабусиної паски, весняне сонце над нашим селом і спів дзвонів, що лунає ще з ночі, - розповіла вона. - На світанку ми йшли до церкви. Я пам’ятаю, як тримала кошик у руках і як палала свічка над ним…
А потім — той момент, коли після служби ми всі сідаємо за стіл, ділимо освячене яйце і знову — разом.
Це про любов. Про сім’ю. Про життя".

Також Олена Олар вирішила поділитися рецепетом паски від своєї мами.
Традиційний рецепт паски (куліча) від мами:
Інгредієнти:
1 л молока
20 г сухих дріжджів (або 60 г свіжих)
10 яєць (5 цілих + 5 жовтків)
400 г цукру
200 г вершкового масла
1 ч. л. солі
1 кг борошна (може знадобитися більше)
Ваніль, родзинки, цедра лимона (за бажанням)
Нова науково-фантастична драма за Стівеном Кінгом від Майка Фленагана обіцяє зворушити глядачів.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!