Крафін з сухофруктами: готуємось до Великодня з рецептом від Євгена Клопотенка
В основі цієї випічки дріжджове тісто, однак з цікавою родзинкою в приготуванні, що надає йому особливої структури та смаку

Крафін з сухофруктами / Фото: Євген Клопотенко
Крафін – відносно нова солодка випічка з начинкою з сухофруктів, що обіцяє стати традиційним Великоднім десертом. Його рецептом та особливостями приготування поділився головний шеф-кухар України – Євген Клопотенко.
Інгредієнти:
- 200 мл молока 2,5% жирності
- цедра і сік одного середнього апельсина (приблизно 45-50 мл)
- 20 г пресованих дріжджів
- 150 г цукру
- 3 яйця
- 580 г борошна
- 150 г вершкового масла 82,5% жирності
- 100 г журавлини, 100 г кураги, 100 г родзинок
- 70 г волоських горіхів
Приготування:
- Зробіть опару. В миску влийте молоко температурою до 40 градусів. Додайте в нього пресованих дріжджів та 1 ст.л. цукру. Перемішайте вінчиком, щоб інгредієнти розчинилися. Суміш відставте на 20 хвилин в тепле місце.
- Потім помийте апельсин та натріть цедру на дрібну тертку, з нього вичавте сік 45-50 мл. В опару частинами додайте просіяного борошна, ретельно розмішати.
- В миску вбийте 3 яйця та додайте цукор, який залишився. Збийте блендером або міксером. В опару влийте апельсиновий сік, додайте цедру та яєчну суміш із цукром.
- Перемішайте інгредієнти спершу за допомогою силіконової лопатки. Потім притрусіть робочу поверхню борошном та замісіть руками тісто. Перекладіть тісто в глибоку велику миску, накрийте рушником та поставте в тепле місце. Воно має добре піднятися.
- Дістаньте вершкове масло з холодильника, щоб стало м’яким. Тим часом, подрібніть волоські горіхи, курагу помийте та наріжте на невеликі шматочки, родзинки з журавлиною помийте в друшляку та викладіть на паперовий рушник, щоб увібралася зайва рідина.
- Настояне підняте тісто розкачайте у прямокутний пласт товщиною десь ½ см і змастіть по всій поверхні розм’якшеним маслом.
- Змішайте горіхи з курагою, родзинками та журавлиною та розкладіть по всій поверхні тіста зверху на масло не доходячи по 4 см до країв.
- Закрутіть тісто в рулет і прокрутіть його туди-сюди, щоб він гарно закріпився. Потім візьміть гострий ніж та розріжте рулет навпіл. Кожну смужку тіста з сухофруктами закрутіть в рулет, як равлик.
- Увімкніть розігріватися духовку до 180 градусів. Беріть дві розбірні форми діаметром 14-15 см і висотою 11 см. Дно застеліть пергаментним папером та повністю змастіть всередині вершковим маслом. Викладіть тісто в форми. Воно має займати 2/3 висоти. Поставте в тепле місце на 30 хвилин. Тісто має добре піднятися.
- Тоді форми з тістом мають випікатися 40-45 хвилин. Крафін має стати золотисто-коричневого кольору.
- Вийміть випічку з духовки та залиште повністю охолоджуватися. Потім їх можна діставати з форми та їсти.

Раніше ми ділились рецептом солоної пасхи до свят.
Джерело:
Євген Клопотенко
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!
Читайте також
Головне за сьогодні