ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Крафін з сухофруктами: готуємось до Великодня з рецептом від Євгена Клопотенка

Рецепти 17:47 - 31 березня 2024

В основі цієї випічки дріжджове тісто, однак з цікавою родзинкою в приготуванні, що надає йому особливої структури та смаку

Крафін з сухофруктами

Крафін з сухофруктами / Фото: Євген Клопотенко

Крафін – відносно нова солодка випічка з начинкою з сухофруктів, що обіцяє стати традиційним Великоднім десертом. Його рецептом та особливостями приготування поділився головний шеф-кухар України – Євген Клопотенко.

Інгредієнти:

  • 200 мл молока 2,5% жирності
  • цедра і сік одного середнього апельсина (приблизно 45-50 мл)
  • 20 г пресованих дріжджів
  • 150 г цукру
  • 3 яйця
  • 580 г борошна
  • 150 г вершкового масла 82,5% жирності
  • 100 г журавлини, 100 г кураги, 100 г родзинок
  • 70 г волоських горіхів

Приготування:

  1. Зробіть опару. В миску влийте молоко температурою до 40 градусів. Додайте в нього пресованих дріжджів та 1 ст.л. цукру. Перемішайте вінчиком, щоб інгредієнти розчинилися. Суміш відставте на 20 хвилин в тепле місце.
  2. Потім помийте апельсин та натріть цедру на дрібну тертку, з нього вичавте сік 45-50 мл. В опару частинами додайте просіяного борошна, ретельно розмішати.
  3. В миску вбийте 3 яйця та додайте цукор, який залишився. Збийте блендером або міксером. В опару влийте апельсиновий сік, додайте цедру та яєчну суміш із цукром.
  4. Перемішайте інгредієнти спершу за допомогою силіконової лопатки. Потім притрусіть робочу поверхню борошном та замісіть руками тісто. Перекладіть тісто в глибоку велику миску, накрийте рушником та поставте в тепле місце. Воно має добре піднятися.
  5. Дістаньте вершкове масло з холодильника, щоб стало м’яким. Тим часом, подрібніть волоські горіхи, курагу помийте та наріжте на невеликі шматочки, родзинки з журавлиною помийте в друшляку та викладіть на паперовий рушник, щоб увібралася зайва рідина.
  6. Настояне підняте тісто розкачайте у прямокутний пласт товщиною десь ½ см і змастіть по всій поверхні розм’якшеним маслом.
  7. Змішайте горіхи з курагою, родзинками та журавлиною та розкладіть по всій поверхні тіста зверху на масло не доходячи по 4 см до країв.
  8. Закрутіть тісто в рулет і прокрутіть його туди-сюди, щоб він гарно закріпився. Потім візьміть гострий ніж та розріжте рулет навпіл. Кожну смужку тіста з сухофруктами закрутіть в рулет, як равлик.
  9. Увімкніть розігріватися духовку до 180 градусів. Беріть дві розбірні форми діаметром 14-15 см і висотою 11 см. Дно застеліть пергаментним папером та повністю змастіть всередині вершковим маслом. Викладіть тісто в форми. Воно має займати 2/3 висоти. Поставте в тепле місце на 30 хвилин. Тісто має добре піднятися.
  10. Тоді форми з тістом мають випікатися 40-45 хвилин. Крафін має стати золотисто-коричневого кольору.
  11. Вийміть випічку з духовки та залиште повністю охолоджуватися. Потім їх можна діставати з форми та їсти.

Раніше ми ділились рецептом солоної пасхи до свят.

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин