Вічна дилема пекаря: що краще для випічки – масло чи маргарин?
Добре подумайте, що краще використати у вашому наступному рецепті

Вічна дилема пекаря: що краще для випічки – масло чи маргарин?/Фото: freepik
Кухарі, зокрема пекарі, десятиліттями сперечаються про те, що краще для випічки: маргарин чи масло. Спробуймо розібратися у цій вічній суперечці й обрати найкращий варіант для вашого наступного рецепта.
Деталі
І маргарин, і вершкове масло є жирами, які використовуються у випічці, серед іншого, для додання смаку, насиченості та структури, і їх можна використовувати у рівних кількостях. Щоб допомогти вам обрати найкращий варіант, підійдемо до питання з двох поглядів: впливу на здоров'я та впливу на випічку.
Почнемо з того, що масло виготовляють із жирних вершків, жирної частини коров’ячого молока. А маргарин – це в основному рослинний жир у твердій формі. Деякі виробники маргарину можуть узагалі не додавати тваринний жир, тому такий продукт може вважатися веганським.
Питання здоров'я
Що стосується здоров'я, то пам'ятайте, що тут ми лише ділимося загальнодоступною інформацією, і не даємо порад щодо догляду за здоров'ям – це прерогатива вашого лікаря.
Загалом і масло, і маргарин містять трансжири, які вважаються шкідливими для організму. Рівень трансжирів (або насичених жирів) має вказуватись на упаковці. При цьому останніми роками технологія загущення жирів для маргарину вдосконалилася, і у виготовленому за сучасними технологіями маргарині вміст трансжирів може бути менш як 1%.
При цьому маргарин вважається ультраобробленим продуктом. Такий вид продуктів зазвичай вважається шкідливішим для здоров'я, але у випадку маргарину це може бути не так. Масло ж вважається переробленим кулінарним інгредієнтом. Що стосується впливу на здоров'я маємо такі узагальнені характеристики:
- Вершкове масло піддається меншій обробці, ніж маргарин.
- Вершкове масло від корів, яких годували травою, містить такі поживні речовини, як вітамін А, жирні кислоти Омега-3, бутират і кон’юговану лінолеву кислоту.
- Вершкове масло може підвищити рівень “поганого” холестерину.
- Маргарин (виготовлений за сучасними технологіями) може знизити рівень “поганого” холестерину.
- Маргарин може бути веганським.
- Американська клініка Мейо заявляє, що маргарин кращий для здоров'я серця, ніж масло.
- Маргарин значно дешевший.
Питання випічки
У випічці маргарин і вершкове масло можна використовувати як взаємозамінні за кількістю. Що стосується смаку, хлібобулочні вироби, виготовлені на вершковому маслі, мають набагато насиченіший смак, ніж випічка, виготовлена на маргарині.
Маргарин також має набагато більший вміст води, ніж масло, що забезпечує більш м’яку текстуру, тоді як масло дає щільнішу текстуру.
Печиво, випечене на маргарині, має більш м’яку та тістоподібну консистенцію, тоді як печиво, випечене на вершковому маслі, виходить хрустким зовні та липким усередині.
Отже, однозначно відповісти на те що краще для випічки: масло чи маргарин – неможливо. Ви маєте самі обрати, яким характеристикам віддаєте перевагу в своїх рецептах.
Пропонуємо зберегти цей рецепт котлет із яловичини, оскільки так швидко ви подібну страву навряд чи готували. А якщо подавати їх з овочами, то можна поєднати смачне з корисним.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!