Топ-6 рецептів малосольних огірків
Зібрали 6 варіантів приготування малосольних огірків

Варіанти приготування малосольних огірків / Фото: Pexels
Літо - саме час побалувати себе хрусткими й ароматними малосольними огірочками. Існує безліч рецептів цих ласощів, які чудово пасують і до святкового столу як закуска, і можуть існувати просто так у ролі самостійної страви. Ми зібрали для вас 6 перевірених рецептів "швидких" і смачних малосольних огірків у каструлі, банці, пакеті, в розсолі, олії, мінеральній воді. Радимо спробувати всі рецепти, щоб визначитися, який із них вам більше до смаку.
1. Приготування малосольних огірків у каструлі
Інгредієнти:
- огірки - 1 кг;
- вода - 1 л;
- сіль - 1 столова ложка;
- цукор - 1 чайна ложка;
- часник - 3 зубчики;
- смородина і хрін - по 2 - 3 листки;
- кріп - невеликий пучок і 1 - 2 парасольки;
- лавровий лист - 1 - 2 штуки;
- чорний перець горошком - 5 - 7 штук.
Спосіб приготування:
Холодний спосіб засолювання, щоб огірки вийшли хрусткими й ароматними. Вимагає трохи більше часу, ніж інші способи (близько доби), зате відрізняється тим, що овочі зручно як укладати в каструлю, так і діставати їх звідти. Особливість методу полягає в тому, що заливаються огірки холодним розсолом, а тому вони не стануть м'якими, і практично не втратять корисних властивостей, які відзначають у свіжих огірків.
Найкраще брати маленькі огірки з тонкою шкіркою, пухирчасті, попередньо замочивши в холодній воді на 2-3 години - так готова страва стане більш хрусткою. Перед засолкою обріжте їм попки (можна обрізати і хвостики), за бажанням можете розрізати вздовж на 2 або 4 частини.
Для розсолу закип'ятіть воду разом із цукром і сіллю та повністю остудіть. На дно каструлі (оптимально трилітрової) покладіть мите листя смородини та хрону, кріп, очищені зубчики часнику. Зверху складіть огірки, бажано набити каструлю щільніше. Залийте охолодженим розсолом і додайте лавровий лист і перець горошком. Притисніть тарілкою з вантажем і приберіть у холодильник на добу.
- Читайте також: Рецепт приготування огірків по-корейськи
2. Приготування малосольних огірків у банці

Інгредієнти:
- огірки (скільки щільно влізе в трилітрову банку);
- часник - 5 зубчиків;
- сіль - 3 столові ложки;
- кріп - невеликий пучок і 1 - 2 парасольки;
- вода (скільки поміститься в трилітрову банку після укладання огірків).
Спосіб приготування:
Складіть на дно трилітрової банки кріп і очищений часник, розрізавши зубчики на кілька частин; можна розчавити їх плоским боком ножа. Вимийте огірки і зріжте у них попки (попередньо можна не замочувати - огірочки і без цього вийдуть із хрускотом).
Складати огірки в банку потрібно щільно, як би ви складали, якби солили на зиму. Зверху покладіть кріп і всипте сіль. Залийте все крутим окропом, відразу ж закрийте пластиковою кришкою. Коли вода трохи охолоне, струшуйте банку кілька хвилин, щоб розчинити сіль і рівномірно розподілити спеції, а коли охолоне повністю, приберіть у холодильник на 12-15 годин.
3. Приготування малосольних огірків у поліетиленовому пакеті
Інгредієнти:
- огірки - 1 кг;
- сіль - 1 столова ложка;
- часник - 1 головка;
- базилік і кріп - по 1 пучку;
- запашний перець - 2 - 3 горошини;
- чорний перець - 5 - 7 горошин.
Спосіб приготування:
Вимивши огірки, залийте на кілька годин холодною водою. Найкраще взяти дрібні огірки. Перед засолкою слід обрізати і хвостик, і попку. Поріжте зелень і часник (не дрібно). Замість базиліка можна використати вишневе або виноградне листя, якщо бентежить його інтенсивний аромат. Можна взяти не цілий пучок, а половину, або змішати з листям у рівній пропорції.
Покладіть зелень із часником на дно поліетиленового пакета або рукава для запікання, бо він міцніший. Зверху викладіть огірки. Розчавіть ножем запашний і чорний перець для аромату. Можна використовувати перець грубого помелу. Посоліть огірки і ретельно перемішайте в пакеті. Як бачите, ми не використовуємо розсіл, огірки засоляться у власному соку, тому обов'язково будуть хрусткими. Вживати огірки, посолені таким способом, можна вже за 3 - 5 годин, але вони стануть набагато більш насиченими, якщо прибрати їх у холодильник на 8 - 12 годин.
4. Приготування найшвидших малосольних огірків у поліетиленовому пакеті з оливковою олією

Інгредієнти:
- огірки - 1 кг;
- часник - 2 головки;
- сіль - 1 столова ложка;
- оливкова олія - 1 столова ложка;
- яблучний оцет - 1 чайна ложка (столовий оцет краще не використовувати через надмірну різкість);
- цукор - 1 чайна ложка;
- кріп - 1 пучок.
Спосіб приготування:
Приготовані таким способом огірки через олію та оцет не будуть надто хрусткими, зате матимуть приємну кислинку, та й готуються надшвидко - встигнете приготувати навіть нежданим гостям. Такі огірки ще називають "битими".
Зріжте попки і хвостики у ретельно промитих огірків і поріжте кружечками. Можна різати навскоси - так готові огірки мають ошатний вигляд. Складіть огірки в пакет (як і в попередньому рецепті - можна взяти рукав для запікання, бо він міцніший), додайте сіль, цукор, оцет і оливкову олію. Часник очистіть і натріть на дрібній тертці. Пару зубчиків можна не терти, а розрізати - для краси. Посипте огірки часником і подрібненим кропом (можна взяти петрушку або змішати будь-яку зелень за смаком).
Пакет зав'яжіть і сильно потрясіть протягом кількох хвилин. Коли вміст змішається - остудіть огірки протягом 30 - 40 хвилин у холодильнику і можете пробувати. В ідеалі залишити їх у холоді на 2 - 3 години.
- Читайте також: Корисні властивості огірків
5. Приготування швидких малосольних огірків із гірчицею
Інгредієнти:
- огірки - 1 кг;
- часник - 4 зубчики;
- цукор - 1 столова ложка;
- сіль - 2 чайні ложки;
- столовий оцет - 1 чайна ложка;
- суха гірчиця - ¼ чайної ложки;
- чорний мелений перець - ¼ чайної ложки;
- кріп - 1 пучок.
Спосіб приготування:
"Швидкими" огірки виходять завдяки оцту і гірчиці. Помиті огірки розріжте вздовж на четвертинки і викладіть у глибоку миску. Додайте спеції: оцет, гірчицю (якщо немає сухого гірчичного порошку, можете використовувати звичайну столову), мелений перець, сіль, цукор, подрібнений кріп і натертий на дрібній тертці часник. Після ретельного перемішування приберіть на 2 - 3 години в холодильник.
6. Приготування найхрусткіших малосольних огірків у мінеральній воді

Інгредієнти:
- огірки - 1 кг;
- мінеральна несолона вода з газом - 1 літр;
- сіль - 2 столові ложки;
- часник - 3 зубчики;
- кріп - невеликий пучок і 1 - 2 парасольки (інша зелень - за смаком).
Спосіб приготування:
Цей спосіб засолювання так само, як і перший, - холодний, тому відмінний хрускіт забезпечений. Зріжте попки у добре промитих огірків. Часник слід нарізати пластинками. На дно пластикового або скляного контейнера викладіть гілочки кропу і частину часнику, а зверху щільніше огірки. Якщо контейнер глибокий - чергуйте шари зелені й огірків.
Розчиніть сіль у мінеральній воді та залийте нею огірки. Розсіл має повністю закривати їх, але вони не повинні в ньому вільно "плавати". За допомогою мінеральної води, в принципі, огірки можна посолити і в банці, але тоді вони вийдуть не такими ароматними. Куштувати ласощі можна буде вже через 12 - 15 годин.
Приємного апетиту!
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!