Український 100-річний рецепт: готуємо традиційний Соложеник
Страва складається з ніжних, тонких млинців з начинкою з соковитих, солодких яблук і шапочки з повітряного безе
Рецепт яблучного соложеника/Фото: кадр з відео
Соложеник – традиційна українська випічка, яка завжди готувалася на свята. Цей десерт нагадує млинцевий торт, але відрізняється своєю унікальною консистенцією, смаком та структурою.
Існує величезна маса різновидів соложеника з різними начинками, починаючи від варення і закінчуючи маком. Сьогодні пропонуємо приготувати цей пиріг з яблуками. Яблучний же соложеник крім найніжнішого смаку ще й виходить дуже ароматним.
Рецепт соложеника: інгредієнти
Тісто:
- Яйця - 5 шт
- Борошно пшеничне - 150 г
- Цукор - 50 г
- Молоко - 150 мл
- Вершкове масло - 100 г
- Ванільний цукор - 10 г
- Сіль – дрібка
Начинка:
- Яблука - 6 великих
- Вершкове масло - 30 г
- Цукор - 2 ст л
- Кориця - 1 ч л
Безе:
- Білки - 2 шт (~60 г)
- Цукор - 120 г
Спосіб приготування соложеника:
- Починаємо з тіста, відділяємо білки від жовтків. Жовтки відкладаємо, а в білки додаємо ванільний цукор і дрібку солі. Збиваємо до стійких піків.
- В окремій ємності збиваємо жовтки з цукром, молоком і дрібкою солі, поки маса не стане світлішою і не збільшиться. Додаємо борошно і збиваємо. В самому кінці додаємо розтоплене вершкове масло (не гаряче) і білки. Все збиваємо та даємо тісту трішки відпочити.
- Випікаємо млинці на пательні.
- Для начинки розтоплюємо в сотейнику вершкове масло і обсмажуємо нарізані яблука без шкірки. Як тільки яблука стануть мʼякими, додаємо 2 ст л цукру та корицю. Карамелізуємо до привабливого золотавого кольору.
- Для безе збиваємо білки з цукром.
- Далі складаємо соложеник. На деко викладаємо пергамент, далі млинець, потім безе і начинка, так чергуємо.
- Начинку кожен раз складаємо ближче і ближче до центру, залишаючи пустими краї, щоб створити форму напівсфери.
- Верхній млинець змащуємо добрим шаром безе з усіх боків і відправляємо запікатись в духовку на 15 хвилин при 210 градусах.
Посмотреть эту публикацию в Instagram
Публикация от ВАЛЕРІЯ МАТРОХІНА | МАСТЕР ШЕФ (@valeria.matrokhina)
Брауні — це не просто печиво, це справжній шоколадний символ американської кухні. Його щільна, волога текстура і насичений шоколадний смак підкорили серця ласунів по всьому світу. Раніше ми ділилися рецептом ніжного шоколадного печива брауні з кремом і глазур'ю.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!