ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Меню на Великдень 2025: що поставити на святковий стіл

Рецепти 16:23 - 17 квітня 2025

Поради та рекомендації щодо великоднього меню

Що покласти на святковий стіл

Меню на Великдень 2025 / Фото: freepik

Підбірка смачних страв, які обов'язково мають бути на святковому столі, ідеї для частувань, лайфхаки, як зробити швидкий, але красивий і стильний декор — у сьогоднішньому матеріалі.

Що повинно бути на великодньому столі

Святковий великодній стіл повинен бути розкішним — про це знає кожна господиня. Які ж страви краще поставити на стіл? Усі вони традиційно ситні, смачні і таким чином підкреслюють важливість і урочистість події. Пісні страви вживали під час Великого посту, а з Воскресіння Христового настає час скоромної їжі.

Усі продукти, які освячуються у церкві, обов'язково ставлять і на великодній стіл. Традиційно у церкві святять великодні паски, писанки або крашанки, а також м'ясні, молочні вироби, домашні ковбаси, хліб, хрін, сіль. Кожен продукт, який ми приносимо для освячення до церкви, має особливе значення. Але святкове великоднє меню можна зробити ще різноманітнішим, додавши салати, м'ясні страви, десерти.

Нові рецепти пасок і великоднього декору

Рецепти до великоднього столу / Фото: freepik

Паска — обов'язкова випічка до цього важливого свята. Нині існує безліч способів приготування великодньої випічки. Деякі господині бояться самостійно випікати паски, бо вважають, що простого рецепта не існує. У такому разі можете спробувати спекти краффін або панеттоне — це нові тренди великодньої випічки, які вже полюбили сучасні господині. Ці паски дуже пухкі та смачні. Ті, хто дотримується правильного харчування, можуть спробувати приготувати сирну паску. Також пропонуємо вам перевірений традиційний рецепт приготування великодньої паски.

Паска-краффін

Ця паска просто тане у роті завдяки надзвичайно ніжному тісту. Готується краффін із листкового тіста, щедро змащується маслом. У тісто додають сухофрукти, мак або горіхи, що робить цей вид паски не лише ніжним, а й соковитим.

Паска-панеттоне

Варіант паски-панеттоне прийшов до нас з Італії, де вважається класичним десертом. Особлива технологія приготування полягає у витримці тіста, що надає йому особливого багатого смаку і значно подовжує термін зберігання випічки.

Сирна паска

Ця паска легко готується всього за одну годину — чудовий варіант для тих, хто хоче зробити багато пасок, але зовсім не має часу на приготування. До того ж, вона виготовляється без дріжджів і підійде для тих, хто дотримується раціонального харчування.

Рецепт смачної паски на Великдень

Для приготування 10 невеликих пасок приблизно по 100 грамів вам знадобиться близько 4 годин часу та наступні інгредієнти:

Для опари –

  • 0,5 л жирного молока 3,2%;

  • 50 г “живих” пресованих дріжджів;

  • 1 ст. л. цукру;

  • 100 г пшеничного борошна.

Для тіста –

  • 4 великих яйця;

  • +2 жовтки;

  • 1 кг пшеничного борошна;

  • дві дрібки солі;

  • 200 г вершкового масла 82%;

  • 300 г цукру;

  • 2 пакети ванільного цукру;

  • 50 г родзинок;

  • 50 г різнокольорових цукатів;

  • терта цедра одного лимона (лайма, апельсина).

Щоб приготувати цю паску, спочатку потрібно зробити опару. Підігрійте молоко до 35° C, розімніть руками дріжджі й додайте у молоко, перемішуйте до повного розчинення; введіть 1 ст. л. цукру і 100 г просіяного борошна, ще раз добре перемішайте. Залиште опару на пів години у теплі до появи бульбашок.

Коли суміш збільшиться у об'ємі в два-три рази, додайте другу частину борошна. Змішайте яйця, жовтки, цукор і сіль та введіть цю суміш у підготовлену опару. Знову дайте тісту настоятися мінімум годину.

Підготуйте м'яке вершкове масло, яке постояло при кімнатній температурі або розтопіть його на водяній бані, додайте у тісто, введіть набухлий родзинки, ванільний цукор, промиті та обсушені цукати, терту цедру цитрусових. Тісто слід вимішувати доти, поки воно не стане м'яким, тягучим і не буде липнути до рук.

Після того, як ви повністю приготували тісто, воно ще має постояти у теплому місці щонайменше годину у широкій ємності, накрите рушником. Слідкуйте, щоб тісто збільшилося удвічі.

Змастіть форми для випікання пасок рослинною олією. Коли викладатимете тісто у форми, змастіть долоні олією, щоб воно не липло. Коли тісто підніметься, обімніть його і, скручуючи з тіста кульки, розкладіть по формах. У формах тісто має ще раз підійти у теплому місці (зазвичай це займає 30–40 хвилин).

Акуратно перенесіть заготовки у розігріту до 170 градусів духовку, час випікання паски — приблизно 30–50 хвилин, залежно від діаметра форм. Готовність перевіряйте, встромивши у паску дерев'яну шпажку — тісто не повинно липнути.

Після повного охолодження прикрасьте верхівки пасок цукровою глазур'ю та кондитерською посипкою. Далі розповідаємо, як приготувати глазур, яка не буде липнути чи осипатися.

Глазур, яка не осипається і не липне

Рецепт глазурі, яка не осипається і не липне / Фото: freepik

Іноді оздоблення пасок займає більше часу, ніж випікання. Завдяки нашому рецепту глазурі, яка не осипається і не тріскається, зробити це буде легше легкого. Для цього вам знадобляться такі інгредієнти:

  • желатин 10 г;

  • вода 20 мл для желатину;

  • цукор 200 г;

  • вода 50 мл для цукру.

Желатин заливаємо холодною водою і перемішуємо, щоб він добре набух. Тим часом у сотейнику змішуємо цукор і воду, доводимо до кипіння. Коли цукор повністю розчиниться, знімаємо суміш з вогню.

У вас вийде гарячий сироп, до якого додається вже набухлий желатин. Розмішуйте до однорідної консистенції, щоб желатин повністю розчинився у сиропі.

Збийте отриману масу міксером так, щоб вона стала густою і пишною. Паски змащуйте швидко, бо глазур швидко застигає. У разі передчасного застигання її можна розігріти на водяній бані. Нагадаємо, що глазур'ю покривають і декорують лише повністю охолоджені паски.

Писанки та крашанки на Великдень

Великодні яйця символізують початок життя, тому їх прийнято освячувати у церкві під час богослужіння, і першими їдять саме їх за святковим столом.

Крашанки

Приготування крашанок не займає багато часу і зусиль, ви можете використовувати будь-який натуральний барвник з продуктів, які завжди є під рукою, або придбати штучний. Найпростіший спосіб — фарбування яєць у лушпинні цибулі.

Писанки

Приготування писанок — особливий обряд, а не просто страва. Це елемент національної автентичності, у якому втілено історію і давні традиції.

Гарячі страви на Великдень

Рецепти гарячих страв на Великдень / Фото: freepik

Гарячі страви також подають на великодній стіл. Зазвичай вони м'ясні, можна приготувати щось цікавіше, ніж традиційна домашня ковбаса.

Бризолі по-українськи

Це традиційна страва, що по суті є млинцями з м'ясом, але готуються вони із секретом — запікаються у духовці з додаванням вершків.

Філе індички

М'ясо індички вважається дієтичним, і водночас воно дуже смачне. За правильного приготування це м'ясо може стати головною стравою святкового столу.

Сирна запіканка

Запечений сир належить до класичних святкових страв. Якщо ви не робили сирну паску, можете приготувати запіканку окремо — як солону, так і солодку.

Легкі салати

За рецептами оригінальних салатів приготуєте смачну страву, не витрачаючи багато часу. Для салатів з тунця, сьомги або курячого філе майонез не потрібен, вони готуються з овочів і зелені, заправляються власноруч зробленим соусом, що робить їх особливо корисними.

Традиційний салат з освячених продуктів

Автентичний український салат — салат з освячених продуктів, який готується з усіх продуктів, освячених у церкві.

Фаршировані яйця

Фаршировані яйця — чудовий варіант закуски на Великдень, адже у вас буде багато варених яєць. Для начинки можна використовувати рибні консерви, авокадо, бринзу. Спробуйте приготувати такі яйця замість звичних з майонезом — це дуже смачно.

Жульєн у тарталетках

Жульєн стане прикрасою столу на будь-яке свято. Курка і гриби у вершковому соусі — ідеальне поєднання, яке може замінити навіть основну гарячу страву.

Печінковий торт

Печінковий торт вже давно став традиційною стравою для українців. Закуска виходить вишуканою. Готувати можна з курячої, свинячої чи яловичої печінки.

Домашня ковбаса

У великодні кошики українці завжди клали ковбасу, і традиційно це має бути саме домашня ковбаса, власного приготування.

Буженина

Домашню буженину зможе приготувати кожен. Кухарі радять готувати її не лише з яловичини чи свинини, а й з індички, і діляться секретами, як зробити буженину дуже ніжною та соковитою.

Тепер ви знаєте, що поставити на святковий великодній стіл, щоб він був ситним, смачним і святковим.

Джерело: META

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин