ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

9 способів засолити форель у домашніх умовах

Рецепти 17:47 - 31 жовтня 2024

Зібрали 9 найкращих рецептів для засолювання форелі в домашніх умовах

9 способів засолити форель у домашніх умовах

Засолювання форелі в домашніх умовах: 9 методів / Фото: Pexels

Спробуйте засолити форель за одним із наших рецептів, - і вона вийде такою соковитою, ніжною і смачною, що ви перестанете купувати готову солону рибу в магазині, а готуватимете тільки самі.

Вибираємо і готуємо форель до засолювання

Тушка форелі, як правило, менша за розміром, ніж тушка інших лососевих. Її м'ясо менш жирне і більш ніжне. Вибираючи якісну тушку для засолювання, ви можете керуватися тими самими основними принципами вибору якісної риби для вживання в їжу: у хорошій рибині мають бути не каламутні очі, яскраві зябра, пружне м'ясо і «свіжий» запах.

Хорошу морожену форель за цими ознаками відрізнити буде складно, але можна звернути увагу на скоринку льоду, яка має бути тонкою і покривати тушку рівномірно. Вона не повинна мати вм'ятин, розривів, заломів, і, звичайно ж, не повинна мати неприємного запаху.

Якщо ви придбали для засолювання не готове філе, а цілу тушку, ви маєте випатрати її і м'ясо відокремити від хребта - для цього слід провести довгим гострим ножем уздовж хребта. Відріжте голову і всі плавники.

Потім видаліть реберні кістки за допомогою пінцета. Занадто жирне черевце також можна солити або не солити - все залежить від ваших уподобань. Голова і кістки не призначені для засолювання, зате з них виходить прекрасний наваристий бульйон або заливне.

Ніколи не соліть рибу в металевому посуді і не користуйтеся для цього йодованою сіллю - все це здатне надати рибній м'якоті неприємного присмаку.

Отже, обробивши рибу, ви можете переходити до засолювання за одним зі способів, запропонованих нами нижче.

1. Солона форель за класичним рецептом

Як засолити форель за класичним рецептом / Фото: Pexels

Інгредієнти:

  • 2 столові ложки солі без гірки;
  • 1 столова ложка цукру;
  • 1 кг готового філе форелі.

Цей спосіб засолювання не тільки форелі, а й будь-якої риби з червоним м'ясом - найпростіший, але дієвий. Для засолювання змішайте сіль із цукром і натріть сумішшю рибу з усіх боків. Солиться риба зі шкіркою. Сховайте рибу в холодне місце в закритому контейнері шкіркою вниз мінімум на 12 годин. Уже через цей час можна знімати першу пробу. Для кращого ефекту можна продовжити засолювання на 24 години. Риба, як правило, виділяє рідину - її необхідно злити.

2. Солона форель із кропом

Інгредієнти:

  • 200 г філе форелі;
  • 1 пучок кропу;
  • 150 г морської солі;
  • 150 г цукрової пудри.

Цим способом форель солиться без шкірки. Кріп дрібно шаткується, змішується з цукровою пудрою і сіллю. Половину цієї суміші необхідно висипати на дно ємності, в якій ви плануєте солити рибу. Другу половину - на саму рибу. Укриваєте рибу харчовою плівкою і ставите під гніт мінімум на 8 годин. Через цей час видаліть надлишки солі та злийте зайву рідину.

3. Форель із коньяком за 30 хвилин

Інгредієнти:

  • 500 мл води;
  • 3 столові ложки солі без гірки;
  • 1 столова ложка цукру;
  • 2 лаврові листки;
  • 10 горошин чорного перцю;
  • ½ ч. ложки насіння коріандру;
  • 500 г філе форелі;
  • 1 столова ложка коньяку;
  • 1 - 2 столові ложки рослинної олії.

Рецепт пряного посолу форелі, а завдяки олії риба набуває додаткової жирності та розкриває смак.

Сіль, цукор і спеції додаємо у воду і доводимо розсіл до кипіння на повільному вогні. Після розсіл необхідно повністю остудити. Поріжте тушку без шкірки на скибочки 5 - 7 мм. Лайфхак: для легшого розрізання приморозьте м'ясо протягом 20 - 30 хвилин.

Акуратно складіть отримані шматочки в неметалеву ємність. Найкраще підходить кераміка або скло. Додайте в остиглий розсіл коньяк і відразу залийте ним рибу. Уже через 30 хвилин риба готова до подачі на стіл. Безпосередньо перед подачею змастіть кожну скибочку соняшниковою олією.

4. Форель із яблучним соком

Як засолити форель з яблучним соком / Фото: Pexels

Інгредієнти:

  • 3 лайми;
  • 60 мл яблучного соку;
  • 110 г цукрової пудри;
  • 150 г крупної солі;
  • 225 г філе форелі.

Незвичайний рецепт засолювання червоної риби. Для приготування форелі за цим рецептом обробіть тушку і звільніть від шкіри.

Один лайм наріжте скибочками, а з двох зішкребіть цедру і вичавіть сік. Змішайте сік і цедру лайма з яблучним соком, цукровою пудрою і сіллю. Ретельно змастіть рибу маринадом і помістіть під гніт, накривши харчовою плівкою. Риба буде готова через 4 години. Яблучний сік додасть їй солодкості, а лайм - свіжості та пряного аромату.

5. Форель у тайському стилі

Інгредієнти:

  • 300 мл соєвого соусу;
  • 3 столові ложки коричневого цукру;
  • 200 мл води;
  • 4 лайми;
  • 4 листки кафрського лайма;
  • 2 стебла лемонграсу;
  • 2 великих перці чилі;
  • 2 зубчики часнику;
  • 1 шматок імбиру завдовжки 4 см;
  • 1 пучок кінзи;
  • 1 200 г філе форелі.

Змішайте соєвий соус, цукор, воду, цедру з лаймів, лаймовий сік, дрібно нарізані світлу частину лемонграсу і листя лайма. Видаліть насіння з перцю і покришіть. Очистіть і подрібніть часник та імбир, порубайте зелень. Листя лайма, лемонграс, перець, часник, імбир і кінзу подрібніть ступкою або за допомогою кухонного комбайна. Додайте суміш до розсолу і перемішайте.

Форель помістіть у неметалевий контейнер, залийте маринадом, накрийте кришкою і приберіть у холодильник Риба буде готова через 48 годин. Маринад із готової форелі слід злити.

6. Форель із соком лимона та лайма

Солимо форель із додаванням соку лимона та лайма / Фото: Getty Images

Інгредієнти:

  • 2 лимони;
  • 1 лайм;
  • 250 г крупної солі;
  • 250 г цукру;
  • 600 г філе форелі.

Завдяки великій кількості соку цитрусових м'ясо виходить пікантним і зі свіжим присмаком. Для цього цедру лайма і лимона змішайте з цукром і сіллю. Як і в інших рецептах - частину суміші покладіть на дно контейнера, в якому плануєте засолювання, а в другій частині обваляйте рибу. Укривши харчовою плівкою і поставивши зверху гніт, сховайте в холодильник не менше, ніж на 12 годин. Ще краще залишити рибу на 16 - 24 години. Змийте суміш холодною водою - форель готова до вживання. Найкраще подавати як канапе або на бутерброді.

7. Форель у розсолі

Інгредієнти:

  • 1 цибулина;
  • 2 зубчики часнику;
  • 2 суцвіття кропу;
  • 4 столові ложки морської солі;
  • 2 столові ложки цукру;
  • 10 -1 2 горошин запашного перцю;
  • 2 лаврові листки;
  • 1 гвоздика;
  • чорний мелений перець - за смаком;
  • 1 л води;
  • 1 кг філе форелі.

Цибулю та часник слід очистити. Цибулю нарізаємо півкільцями, часник - дрібно рубаємо. Додаємо до овочів дрібно рубаний кріп, сіль, цукор і спеції. Потім суміш заливається окропом, але не кип'ятиться. Після повного охолодження розсіл готовий.

Форель наріжте на 6-8 великих шматків, акуратно опустіть їх у холодний розсіл, притисніть чистою тарілкою (можна поставити невеликий гніт, але не обов'язково) і приберіть у холодильник на 24 години. Форель у розсолі готова.

8. Форель із петрушкою

Рецепт солоної форелі з петрушкою / Фото: Pexels

Інгредієнти:

  • ¼ лимона;
  • ¼ апельсина;
  • 3 - 4 гілочки петрушки;
  • 5 ст. ложок солі;
  • 3 ст. ложки цукру;
  • 1 200 г філе форелі;
  • мелений чорний перець - за смаком;
  • гвоздика - за смаком;
  • 50 мл горілки.

Спирт робить рибу щільною і пружною, спеції та петрушка надають аромату і пікантності. Рецепт приготування простий: з лимона й апельсина ретельно вичавлюють сік, петрушку дрібно рубають і змішують із сіллю та цукром.

Риба солиться в цьому рецепті зі шкіркою. Укладають її в контейнер якраз шкіркою вниз. Зверху філе присипають усіма спеціями і поливають соком і горілкою. Приберіть рибу в холодильник на 8 - 10 годин. Перед подачею акуратно струсіть із філе спеції та промокніть паперовим рушником.

9. Гравлакс із форелі з журавлиною

Інгредієнти:

  • 1 лимон;
  • 1 пучок кропу;
  • 75 г сушеної журавлини;
  • 100 г крупної солі;
  • 75 г коричневого цукру;
  • 1 кг філе форелі;
  • 50 мл джина;
  • 50 мл журавлинного соку.

Так готується традиційна скандинавська закуска з фореллю. Для цього подрібніть кріп, журавлину, змішайте із сіллю, цукром і цедрою лимона.

Рибу слід укласти на сітку, щоб сік, що виділяється, стікав із неї в піддон. Форель посипається сіллю і цукром, журавлиною, кропом і цедрою лимона, поливається джином і журавлинним соком. Потім її слід накрити плівкою і прибрати в холодильник мінімум на 24 години. Перед подачею промийте рибу холодною водою і обсушіть.

Зберігання солоної форелі

Солона риба, незважаючи на те, що сіль є гарним природним консервантом, зберігається суворо в холодильнику, і не більше 5 днів. Іноді не рекомендується зберігати солону рибу навіть понад 3 дні.

Запам'ятайте, що риба в маринаді «почувається» значно гірше, ніж без такого. Тому його рекомендується зливати, і навіть обсушувати паперовим рушником.

Несвіжа риба стає пухкою, липкою, з неприємним запахом. У жодному разі не вживайте її в їжу за найменших ознак того, що вона могла зіпсуватися.

Уже готова, солона форель прекрасно зберігається в заморожуванні. Її потрібно звільнити від усіх спецій, злити маринад, злегка промокнути й обгорнути в харчову плівку. Так вона може спокійно пролежати в морозилці до 6 місяців.

Але навіщо довго зберігати смачну форель домашнього засолу, якщо її можна з'їсти швидко? Приємного апетиту!

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин