9 способів засолити форель у домашніх умовах
Зібрали 9 найкращих рецептів для засолювання форелі в домашніх умовах

Засолювання форелі в домашніх умовах: 9 методів / Фото: Pexels
Спробуйте засолити форель за одним із наших рецептів, - і вона вийде такою соковитою, ніжною і смачною, що ви перестанете купувати готову солону рибу в магазині, а готуватимете тільки самі.
Вибираємо і готуємо форель до засолювання
Тушка форелі, як правило, менша за розміром, ніж тушка інших лососевих. Її м'ясо менш жирне і більш ніжне. Вибираючи якісну тушку для засолювання, ви можете керуватися тими самими основними принципами вибору якісної риби для вживання в їжу: у хорошій рибині мають бути не каламутні очі, яскраві зябра, пружне м'ясо і «свіжий» запах.
Хорошу морожену форель за цими ознаками відрізнити буде складно, але можна звернути увагу на скоринку льоду, яка має бути тонкою і покривати тушку рівномірно. Вона не повинна мати вм'ятин, розривів, заломів, і, звичайно ж, не повинна мати неприємного запаху.
Якщо ви придбали для засолювання не готове філе, а цілу тушку, ви маєте випатрати її і м'ясо відокремити від хребта - для цього слід провести довгим гострим ножем уздовж хребта. Відріжте голову і всі плавники.
Потім видаліть реберні кістки за допомогою пінцета. Занадто жирне черевце також можна солити або не солити - все залежить від ваших уподобань. Голова і кістки не призначені для засолювання, зате з них виходить прекрасний наваристий бульйон або заливне.
Ніколи не соліть рибу в металевому посуді і не користуйтеся для цього йодованою сіллю - все це здатне надати рибній м'якоті неприємного присмаку.
Отже, обробивши рибу, ви можете переходити до засолювання за одним зі способів, запропонованих нами нижче.
- Читайте також: Як засолити огірки в домашніх умовах
1. Солона форель за класичним рецептом

Інгредієнти:
- 2 столові ложки солі без гірки;
- 1 столова ложка цукру;
- 1 кг готового філе форелі.
Цей спосіб засолювання не тільки форелі, а й будь-якої риби з червоним м'ясом - найпростіший, але дієвий. Для засолювання змішайте сіль із цукром і натріть сумішшю рибу з усіх боків. Солиться риба зі шкіркою. Сховайте рибу в холодне місце в закритому контейнері шкіркою вниз мінімум на 12 годин. Уже через цей час можна знімати першу пробу. Для кращого ефекту можна продовжити засолювання на 24 години. Риба, як правило, виділяє рідину - її необхідно злити.
2. Солона форель із кропом
Інгредієнти:
- 200 г філе форелі;
- 1 пучок кропу;
- 150 г морської солі;
- 150 г цукрової пудри.
Цим способом форель солиться без шкірки. Кріп дрібно шаткується, змішується з цукровою пудрою і сіллю. Половину цієї суміші необхідно висипати на дно ємності, в якій ви плануєте солити рибу. Другу половину - на саму рибу. Укриваєте рибу харчовою плівкою і ставите під гніт мінімум на 8 годин. Через цей час видаліть надлишки солі та злийте зайву рідину.
3. Форель із коньяком за 30 хвилин
Інгредієнти:
- 500 мл води;
- 3 столові ложки солі без гірки;
- 1 столова ложка цукру;
- 2 лаврові листки;
- 10 горошин чорного перцю;
- ½ ч. ложки насіння коріандру;
- 500 г філе форелі;
- 1 столова ложка коньяку;
- 1 - 2 столові ложки рослинної олії.
Рецепт пряного посолу форелі, а завдяки олії риба набуває додаткової жирності та розкриває смак.
Сіль, цукор і спеції додаємо у воду і доводимо розсіл до кипіння на повільному вогні. Після розсіл необхідно повністю остудити. Поріжте тушку без шкірки на скибочки 5 - 7 мм. Лайфхак: для легшого розрізання приморозьте м'ясо протягом 20 - 30 хвилин.
Акуратно складіть отримані шматочки в неметалеву ємність. Найкраще підходить кераміка або скло. Додайте в остиглий розсіл коньяк і відразу залийте ним рибу. Уже через 30 хвилин риба готова до подачі на стіл. Безпосередньо перед подачею змастіть кожну скибочку соняшниковою олією.
4. Форель із яблучним соком

Інгредієнти:
- 3 лайми;
- 60 мл яблучного соку;
- 110 г цукрової пудри;
- 150 г крупної солі;
- 225 г філе форелі.
Незвичайний рецепт засолювання червоної риби. Для приготування форелі за цим рецептом обробіть тушку і звільніть від шкіри.
Один лайм наріжте скибочками, а з двох зішкребіть цедру і вичавіть сік. Змішайте сік і цедру лайма з яблучним соком, цукровою пудрою і сіллю. Ретельно змастіть рибу маринадом і помістіть під гніт, накривши харчовою плівкою. Риба буде готова через 4 години. Яблучний сік додасть їй солодкості, а лайм - свіжості та пряного аромату.
5. Форель у тайському стилі
Інгредієнти:
- 300 мл соєвого соусу;
- 3 столові ложки коричневого цукру;
- 200 мл води;
- 4 лайми;
- 4 листки кафрського лайма;
- 2 стебла лемонграсу;
- 2 великих перці чилі;
- 2 зубчики часнику;
- 1 шматок імбиру завдовжки 4 см;
- 1 пучок кінзи;
- 1 200 г філе форелі.
Змішайте соєвий соус, цукор, воду, цедру з лаймів, лаймовий сік, дрібно нарізані світлу частину лемонграсу і листя лайма. Видаліть насіння з перцю і покришіть. Очистіть і подрібніть часник та імбир, порубайте зелень. Листя лайма, лемонграс, перець, часник, імбир і кінзу подрібніть ступкою або за допомогою кухонного комбайна. Додайте суміш до розсолу і перемішайте.
Форель помістіть у неметалевий контейнер, залийте маринадом, накрийте кришкою і приберіть у холодильник Риба буде готова через 48 годин. Маринад із готової форелі слід злити.
6. Форель із соком лимона та лайма

Інгредієнти:
- 2 лимони;
- 1 лайм;
- 250 г крупної солі;
- 250 г цукру;
- 600 г філе форелі.
Завдяки великій кількості соку цитрусових м'ясо виходить пікантним і зі свіжим присмаком. Для цього цедру лайма і лимона змішайте з цукром і сіллю. Як і в інших рецептах - частину суміші покладіть на дно контейнера, в якому плануєте засолювання, а в другій частині обваляйте рибу. Укривши харчовою плівкою і поставивши зверху гніт, сховайте в холодильник не менше, ніж на 12 годин. Ще краще залишити рибу на 16 - 24 години. Змийте суміш холодною водою - форель готова до вживання. Найкраще подавати як канапе або на бутерброді.
- Читайте також: Смачні рецепти із засолювання сала
7. Форель у розсолі
Інгредієнти:
- 1 цибулина;
- 2 зубчики часнику;
- 2 суцвіття кропу;
- 4 столові ложки морської солі;
- 2 столові ложки цукру;
- 10 -1 2 горошин запашного перцю;
- 2 лаврові листки;
- 1 гвоздика;
- чорний мелений перець - за смаком;
- 1 л води;
- 1 кг філе форелі.
Цибулю та часник слід очистити. Цибулю нарізаємо півкільцями, часник - дрібно рубаємо. Додаємо до овочів дрібно рубаний кріп, сіль, цукор і спеції. Потім суміш заливається окропом, але не кип'ятиться. Після повного охолодження розсіл готовий.
Форель наріжте на 6-8 великих шматків, акуратно опустіть їх у холодний розсіл, притисніть чистою тарілкою (можна поставити невеликий гніт, але не обов'язково) і приберіть у холодильник на 24 години. Форель у розсолі готова.
8. Форель із петрушкою

Інгредієнти:
- ¼ лимона;
- ¼ апельсина;
- 3 - 4 гілочки петрушки;
- 5 ст. ложок солі;
- 3 ст. ложки цукру;
- 1 200 г філе форелі;
- мелений чорний перець - за смаком;
- гвоздика - за смаком;
- 50 мл горілки.
Спирт робить рибу щільною і пружною, спеції та петрушка надають аромату і пікантності. Рецепт приготування простий: з лимона й апельсина ретельно вичавлюють сік, петрушку дрібно рубають і змішують із сіллю та цукром.
Риба солиться в цьому рецепті зі шкіркою. Укладають її в контейнер якраз шкіркою вниз. Зверху філе присипають усіма спеціями і поливають соком і горілкою. Приберіть рибу в холодильник на 8 - 10 годин. Перед подачею акуратно струсіть із філе спеції та промокніть паперовим рушником.
9. Гравлакс із форелі з журавлиною
Інгредієнти:
- 1 лимон;
- 1 пучок кропу;
- 75 г сушеної журавлини;
- 100 г крупної солі;
- 75 г коричневого цукру;
- 1 кг філе форелі;
- 50 мл джина;
- 50 мл журавлинного соку.
Так готується традиційна скандинавська закуска з фореллю. Для цього подрібніть кріп, журавлину, змішайте із сіллю, цукром і цедрою лимона.
Рибу слід укласти на сітку, щоб сік, що виділяється, стікав із неї в піддон. Форель посипається сіллю і цукром, журавлиною, кропом і цедрою лимона, поливається джином і журавлинним соком. Потім її слід накрити плівкою і прибрати в холодильник мінімум на 24 години. Перед подачею промийте рибу холодною водою і обсушіть.
Зберігання солоної форелі
Солона риба, незважаючи на те, що сіль є гарним природним консервантом, зберігається суворо в холодильнику, і не більше 5 днів. Іноді не рекомендується зберігати солону рибу навіть понад 3 дні.
Запам'ятайте, що риба в маринаді «почувається» значно гірше, ніж без такого. Тому його рекомендується зливати, і навіть обсушувати паперовим рушником.
Несвіжа риба стає пухкою, липкою, з неприємним запахом. У жодному разі не вживайте її в їжу за найменших ознак того, що вона могла зіпсуватися.
Уже готова, солона форель прекрасно зберігається в заморожуванні. Її потрібно звільнити від усіх спецій, злити маринад, злегка промокнути й обгорнути в харчову плівку. Так вона може спокійно пролежати в морозилці до 6 місяців.
Але навіщо довго зберігати смачну форель домашнього засолу, якщо її можна з'їсти швидко? Приємного апетиту!
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!