Різдвяний рулет з маком: цікавий рецепт святкової польської випічки
Він неодмінно стане родзинкою різдвяних десертів

Різдвяний рулет з маком/Фото: Cooking with Lesia Pizhyk
Різдво має свої кулінарні традиції в кожній країні. Зокрема, до свята готують не лише м'ясні, а й солодкі страви, наприклад, рулет з маком, який неодмінно стане родзинкою різдвяних десертів.
Інгредієнти:
для тіста
- борошно - 300 г
- вершкове масло - 70 г
- молоко - 100 г
- яйця - 3 шт.
- цукор - 2 ст. л
- ванільний цукор - 10 г
- свіжі дріжджі - 21 г
- ром - 1 ст. л
- сіль — дрібка
для начинки:
- окріп - 500 мл
- мед - 1 ст. л
- мак - 250 г
- горіхи - 50 г
- родзинки, цукати, сухофрукти - 100 г
- цукрова пудра - 3 ст. л
- апельсиновий сік — з 1 апельсина (або стакан)
- ром - 50 г
для глазурі:
- цукрова пудра - 80 г
- вода (або молоко чи апельсиновий фреш) - 2 ст. л
Приготування:
Для приготування тіста для рулету можна використовувати свіжі дріжджі або сухі. В другому випадку їх потрібно в три рази менше - 7 г.
В тісті використовуються лише жовтки, проте не виливайте білки — вони використовуються в начинці. Для приготування тіста на свіжих дріжджах цей компонент потрібно розкришити в глибоку миску, всипати цукор та залити теплим молоком.
Перемішайте суміш і всипте 4 ст. л борошна, попередньо просіявши його. Ще раз перемішайте інгредієнти до консистенції густої сметани й залиште опару в теплому місці на 40 хвилин.
Підігрійте масло і змішайте його з яєчними жовтками, ромом, ванільним цукром і сіллю.
Влийте жовткову масу до опари і перемішайте масу. Поступово всипте все борошно, постійно перемішуючи тісто.
Тісто має бути еластичним та дещо липким, але більше борошна додавати не потрібно. Покладіть тісто в миску та накрийте харчовою плівкою. Зробіть в плівці декілька проколів та переставте посуд в тепле місце на 1,5 години.
Тим часом приготуйте начинку. Спершу ретельно промийте мак під проточною водою. Злийте рідину, а потім влийте окріп. Накрийте посуд з маком тарілкою та залиште до повного охолодження при кімнатній температурі.
Цукати пересипте в каструльку, залийте ромом та апельсиновим соком. Поставте посуд на вогонь та проваріть цукати до повного випаровування рідини.
Розпарений мак подрібніть блендером до посвітління, після чого додайте мед і цукрову пудру. Горішки подрібніть ножем і всипте їх разом з цукатами до маку. За бажанням додайте до начинки апельсинову цедру.
Збийте білки до пишної білої піни та поступово додайте їх до начинки. Ретельно перемішайте інгредієнти.
Присипте робочу поверхню борошном та розкачайте тісто на прямокутний пласт завтовшки в 0,5-1 см. Рівномірно розподіліть начинку, залишивши відстань до країв.
Згорніть тісто з начинкою у рулет, защипнувши краї. Перекладіть рулет на пергамент та загорніть його в папір. Покладіть загорнутий в пергамент рулет на деко та випікайте протягом 40 хвилин при температурі 175 градусів.
Тим часом зробіть цукрову глазур. Для цього цукрову пудру потрібно залити водою, молоком або апельсиновим соком. Для зручності перекладіть глазур у кондитерський мішок.
З запеченого рулету приберіть крихти, після чого полийте випічку глазур'ю. За бажанням різдвяний маковий рулет можна прикрасити горішками та кондитерськими елементами.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!