Що приготувати з консервованого тунця: 8 нескладних рецептів
Білкові рецепти з тунця

Страви з тунця / Фото: Getty Images
Тунець може виручити вас у будь-якій ситуації - за допомогою однієї банки тунця, взятої за основу, можна приготувати і закуски, і салати, і гаряче. Будь-яка страва, приготована з тунця, буде легкою, корисною і поживною.
Консервований тунець буває у власному соку, в олії або з різноманітними добавками, наприклад, з лимонним соком. Консервований тунець дрібними шматочками називається «салатним», його добре використовувати для намазки або в салат, його не потрібно додатково подрібнювати. Універсальний варіант - філе тунця, з якого можна приготувати будь-які страви.
Закуски
Кіш із тунцем, броколі та червоною цибулею

Цю класичну французьку страву можна приготувати як на домашньому, так і на покупному пісочному тісті.
Інгредієнти:
Для коржа:
- Листкове бездріжджове тісто - 400 г
Для начинки:
- Броколі - 200 г
- Консервований тунець - 185 г
- Сир пармезан - 75 г
- Червона цибуля - 1/2 шт.
- Петрушка - 15 г
- Для заливки:
- Сметана бажано 20% - 250 г
- Яйця - 3 - 4 шт.
- Сир - 75 г
- Сіль - дрібка
- Перець мелений - за смаком.
Підготуйте тісто і броколі, дно та бортики форми для пирога застеліть пергаментом. Сформуйте з тіста бортики так, щоб вони були заввишки 3 см. Тісто обов'язково слід наколоти виделкою, щоб пиріг не розтріскався. Корж випікайте 10-15 хвилин, поставивши його в розігріту до 180 градусів духовку. Він має злегка підрум'янитися.
Приготуйте начинку і заливку, поки випікається корж. Цибулю наріжте півкільцями, броколі розріжте на 4 - 6 частин, петрушку дрібно порубайте. Злийте рідину з банки тунця і ретельно розімніть його виделкою.
Яйця змішайте зі сметаною, сіллю, перцем і половиною тертого на дрібній тертці сиру - це ваша заливка.
Готовий корж ще гарячим наколіть виделкою ще раз, якщо тісто занадто піднялося, його можна злегка притиснути лопаткою. Начинку викладіть на корж і рівномірно залийте сумішшю зі сметани, яєць і сиру, посипте половиною тертого сиру, що залишилася.
Випікайте пиріг до готовності протягом 20 хвилин при 180 градусах.
- Читайте також: Рецепт рису з овочами
Намазка з тунцем, яйцем і маринованим огірком

Прекрасна закуска до сніданку або на захід.
Інгредієнти:
- Консервований тунець - 100 г
- Яйця - 1 шт.
- Мариновані огірки - 1 шт.
- Майонез - 1 ст. л.
- Діжонська гірчиця - 1 ч. л.
- Петрушка - 1 гілочка
- Кріп - 1 гілочка
- Зелена цибуля - 1 перо
- Перець - за смаком.
Зваріть круто яйце, остудіть, очистіть і дрібно наріжте. До яйця дрібно наріжте огірок і зелень. З'єднайте отриману масу з тунцем, розім'ятим виделкою, додайте майонез, перець і гірчицю.
Мазати отриману масу можна на білий, висівковий або чорний хліб, добре мазати на хрусткі грінки.
Трикутні експрес-пиріжки з тунцем і сиром

Швидка, смачна та ситна закуска, яка не потребує випікання.
Інгредієнти:
- Консервований тунець - 100 г
- Лаваш - 1 лист
- Сир - 70 г
- Майонез - 1 ст. л.
- Шрірача - 1/2 ч. л.
- Жовток - 1 шт. для змащування
- Свіжа зелень - 15 - 20 г
- Рослинна олія для смаження.
Розімніть філе тунця виделкою, попередньо зливши воду. Натріть сир на дрібній тертці. Змішайте із зеленню, шрірачею і майонезом - начинка готова.
Смужками по 10 см наріжте лаваш. Викладіть на його край столову ложку з гіркою начинки і починайте загортати лаваш так, щоб вийшов куточок. Загортайте його доти, доки не закінчиться лаваш. Край загорніть усередину.
Розігрійте сковороду з рослинною олією. Трикутники змастіть жовтком з обох боків і обсмажуйте по 3 - 4 хвилини з кожного боку до золотистої скоринки. На неостиглі трикутники посипте трохи сиру, щоб він підтанув. Смачні трикутники і в гарячому, і в холодному вигляді.
Тортилья з тунцем, яйцем і помідорами

Швидкий рецепт для корисного сніданку або перекусу «на ходу». Можна використовувати як пшеничну, так і кукурудзяну тортилью. За бажання можна не додавати яйця.
Інгредієнти:
- Тортилья - з 2 шт.
- Яйця - 1 шт.
- Консервований тунець - 50 г
- Сир - 40 г
- Помідори - 1/2 шт.
- Червона солодка цибуля - 1/4 шт.
- Майонез - 1 ч. л.
- Шрірача - 1/2 ч. л.
- Свіжа зелень - 1 - 2 гілочки
- Сіль за смаком
- Перець за смаком
- Рослинна олія для смаження.
Помідори наріжте кубиками. Цибулю та зелень порубайте, сир натріть на дрібній тертці. З тунця злийте воду і розімніть виделкою. З'єднайте з майонезом, шрірачею і рубаною зеленню.
Приготуйте скрембл. Для цього розбовтайте яйця в окремій ємності, посоліть і поперчіть. Смажиться скрембл на сильному вогні, вимагаючи постійного перемішування. Не пересушуйте його, бо щоб тортилья вийшла соковитою, скрембл має бути трохи вологим.
Тортилью слід підсмажувати на сухій сковороді. Виклавши її на сковороду, розмістіть на одній половині начинку, а другою половиною закрийте її. Смажити тортилью з одного боку слід не більше 2 - 3 хвилин. Коли коржик стане золотистим, переверніть страву і залиште ще на 2 - 3 хвилини.
- Читайте також: Як приготувати сирну запіканку
Салати
Зелений салат із тунцем і гірчичною заправкою

Для цього салату підійде будь-яке салатне листя, цибулю краще взяти солодку - ялтинську.
Інгредієнти:
Для основи салату:
- Консервований тунець - 60 - 70 г
- Салатна суміш - 40 - 50 г
- Ялтинська цибуля - 15 г
- Помідори чері - 5 - 6 шт.
- Яйця - 1 шт.
Для заправки:
- Діжонська гірчиця - 1 ч. л.
- Оливкова олія - 1 ст. л.
- Мед - 1/2 ч. л.
- Рисовий оцет - 1 ч. л.
Зваріть круто, остудіть, очистіть яйце і розріжте на 4 великі часточки. Промийте зелень, трохи просушіть від вологи і викладіть на тарілку. Зверху викладіть часточки яйця, розрізані навпіл помідори чері, цибулю поріжте півкільцями.
Зверху викладіть тунець, злегка розім'ятий виделкою або шматочками. Інгредієнти для заправки змішайте в мисці до однорідності та вилийте зверху на салат. Подавайте одразу після приготування.
Салат із тунцем, яблуком і квасолею

Освіжаючий салат, до якого найкраще підійдуть зелені яблука та будь-який мікс зелені.
Інгредієнти:
- Консервований тунець - 185 г
- Консервована квасоля у власному соку - 1 банка
- Яблука - 2 шт.
- Майонез - 2 - 3 ст. л.
- Зелень - 20 г
- Сіль - за смаком
- Перець - за смаком.
Злийте рідину з квасолі та тунця. Тунець шматочками можна не подрібнювати, а філе нарубайте кубиками. Змішайте рибу з квасолею, яблука наріжте кубиками, зелень дрібно порубайте, поперчіть, посоліть і заправте майонезом. Відразу подавайте на стіл.
Основні страви
Поке з тунцем і битими огірками

Традиційна страва гавайської кухні, яку готують із рису, сирої риби, овочів і соусу.
Інгредієнти:
Для основи:
- Рис - 200 г
- Консервований тунець - 185 г
- Манго - 1/2 шт.
- Авокадо - 1 шт.
- Кунжут - 2 щіпки
- Чіпси норі - 5 г
Для битих огірків:
- Огірки - 2 шт.
- Кінза - 15 г
- Перець чилі - 1/3 стручка
- Кунжутна олія - 2 ст. л.
- Соєвий соус - 2 ст. л.
- Рисовий оцет - 1 ст. л.
Для соусу:
- Майонез - 2 ст. л.
- Шрірача - 1 ст. л.
Для подачі:
- Кунжут - 2 щіпки.
- Чіпси норі - 5 г.
Зваріть рис протягом 15 - 20 хвилин, заливши водою в пропорції 1:2. Поки готуєте інші інгредієнти, рис має охолонути. Якщо в ньому після варіння буде надлишок рідини, відкиньте його на друшляк і дайте стекти.
Приготуйте биті огірки, відрізавши їм хвостики і побивши качалкою. Наріжте їх по діагоналі або смужками, складіть у миску. Кінзу крупно порубайте, чилі наріжте тонкими кільцями, додайте до огірків. Полийте огірки кунжутною олією, соєвим соусом і рисовим оцтом.
Злийте з тунця рідину, наріжте півкільцями цибулю, а манго й авокадо - великими кубиками. Для соусу змішайте майонез і шрірачу.
Після підготовки з'єднайте поке в глибокій тарілці. Порцію рису викладіть у миску. Шматочки тунця, биті огірки, авокадо, манго і солодку цибулю розподіліть по колу, сегментами. Полийте соусом і прикрасьте при подачі скибочками норі та насінням кунжуту.
Удон з овочами та тунцем

Ситна страва в азіатському стилі з яскравим насиченим смаком підійде для обіду або вечері. Локшину можна використовувати гречану, рисову, яєчну, удон або фунчозу.
Інгредієнти:
Для основи:
- Локшина - 300 г
- Консервований тунець - 185 г
- Консервована кукурудза - 150 г
- Солодкий перець - 1 шт.
- Цибуля - 1 шт.
- Зелена цибуля - 2 - 3 пера
- Часник - 1 зубчик
- Перець чилі - 1/2 стручка
- Кунжутна олія - 2 ст. л.
Для заправки:
- Вода - 350 мл
- Соєвий соус - 4 ст. л.
- Кунжутна олія - 3 ст. л.
- Рисовий оцет - 2 ст. л.
- Мед - 1 ст. л.
- Кукурудзяний крохмаль - 1 ст. л.
Солодкий перець наріжте смужками, цибулю півкільцями, а чилі - тонкими кільцями. Якщо не любите гостре - чилі можете не використовувати. Часник дрібно порубайте. Зелену цибулю крупно наріжте по діагоналі.
Злийте рідину з кукурудзи та тунця. Для соусу всі інгредієнти з'єднайте та ретельно перемішайте. Відваріть локшину за інструкцією на упаковці та дайте рідині стекти, відкинувши її на друшляк.
Перець, цибулю, часник і чилі обсмажуйте 3 - 4 хвилини до м'якості, помішуючи на сильному вогні на кунжутній олії. Потім додайте в сковорідку кукурудзу і заправку. Довівши до кипіння, додайте локшину і тунця, ретельно перемішайте і відразу подавайте із зеленою цибулею.
Швидко, смачно і корисно - тепер ви знаєте, як приготувати смачно і швидко цілих вісім різних страв із консервованого тунця. Приємного апетиту!
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!