Як засолити сало в домашніх умовах: 5 ідеальних способів
Рецепти із засолювання смачного сала

Рецепти засолювання сала: 5 простих способів / Фото: freepik
Як вибрати та засолити смачне сало - поради та рецепти в сьогоднішньому матеріалі.
Як вибрати сало
Найкраще купувати сало на ринку або у фермерському магазині. Насамперед звертайте увагу на його колір: шматок має бути однорідного кольору, без прожилок або вкраплень, білий або злегка рожевий. Шкурка на шматочку має бути гладенькою і рівною, без шорсткостей, щетини і розривів. Можна пошукати на шматку штамп від ветеринара.
Запах сала не має бути яскраво вираженим, скоріше, він має бути тонким, схожим на запах солодкого молока. Якщо ви чуєте неприємний запах - не купуйте, ніякими спеціями ви його не переб'єте.
Перед покупкою шматочок сала потрібно акуратно проткнути зубочисткою або кінчиком тонкого ножа - воно повинно протикатися легко, або з невеликим опором - тоді перед вами хороший, якісний продукт.
Принісши додому, промийте сало під проточною прохолодною водою, гарненько просушіть і можна братися за засолювання.
Із чим і як солити сало: основні хитрощі

Існує багато способів, за допомогою чого можна смачно посолити сало. Сюди господині зараховують такі спеції: часник, лавровий лист, кмин, насіння кропу, звісно ж, сіль, також цукор, та навіть цибулиння. Завжди кладіть солі побільше - з нею переборщити просто неможливо, оскільки сало ніколи не вбере її більше, ніж потрібно. А ось недосолене сало буде несмачним.
Зазвичай у домашніх умовах сало солиться трьома основними способами:
1. Натираємо сало сіллю.
Це класичний варіант засолювання, зазвичай до сала додають часник і перець, які надають страві пряного смаку й аромату. Це так званий «сухий» спосіб, і він ідеально підійде тим, хто не любить проводити на кухні надто багато часу. Приготоване таким способом сало зберігається в морозилці не більше місяця.
2. Солимо за допомогою розсолу.
Спочатку необхідно зварити розсіл, а потім замочити в ньому сало, після цього шматок "фарширують" спеціями. Такий спосіб більш трудомісткий, ніж попередній, зате сало після розсолу може зберігатися в морозилці до року.
3. Варимо.
Якщо ви сумніваєтеся в якості придбаного продукту, краще його зварити. Варіння допомагає позбутися не тільки бактерій, а й паразитів. Варене сало виходить м'яким і зберігається в морозилці до півроку. А якщо зварити його з цибулевим лушпинням - воно за смаком нагадуватиме копчене.
Після засолювання будь-яким способом готове сало зберігається в морозилці, так ви не хвилюватиметеся про його свіжість і його буде легше різати. Але навіть при мінусовій температурі сало не можна зберігати занадто довго - воно має властивість "старіти" навіть у морозилці.
- Читайте також: Варіанти страв із тунця
Сало з часником
Інгредієнти:
- 1 кг сала;
- 200 г солі;
- 20 г чорного меленого перцю;
- ½ головки часнику.
Сало слід нарізати брусочками завтовшки 4 - 5 см. У кожному брусочку слід зробити розрізи приблизно до середини. Ретельно натріть сіллю кожен брусочок, "забиваючи" сіль у надрізи. Зверху сало рясно присипається чорним перцем, для гостроти можна змішати чорний перець із червоним.
Нарізаний тонкими часточками часник слід покласти в прорізи. У щільно закритому контейнері сало слід потримати в холодильнику протягом 3 - 4 днів. Після змийте надлишки солі, загорніть у пергамент і покладіть у морозилку. Подавайте з чорним хлібом.
Сало в банці
Інгредієнти:
- 2 кг сала;
- 5 склянок води;
- 200 г солі;
- 1 головка часнику;
- 4 лаврові листки;
- перець горошком та інші спеції - за смаком.
Промийте сало і просушіть, як зазвичай. Потім наріжте рівномірним кубиком. Розмір кубика має бути таким, щоб він вільно проходив у горлечко звичайної банки.
Для приготування розсолу влийте 5 склянок води в каструлю і доведіть до кипіння, додавши сіль. Після цього розсіл слід повністю остудити.
Натріть часником шматочки сала. Промийте й обсушіть лавровий лист.
Коли складатимете шматки сала в банки, не набивайте їх щільно, оскільки розсіл має повністю «обволікати» кожен шматочок, інакше сало може протухнути.
Перекладайте шари сала лавровим листом і рясно засипайте чорним перцем. Розсіл у банці повинен покривати сало цілком. Закрийте банку кришкою нещільно, щоб сало могло «дихати», просто прикрийте її.
Спочатку сало стоїть у такому вигляді 3 дні не в холоді, а при кімнатній температурі, краще в темному місці, потім 3 - 5 днів із щільно закритою кришкою в холодильнику. Потім натріть сало спеціями: використовуйте червоний мелений перець, кмин, паприку. Загорніть сало в пергамент або пакет і приберіть у холодильник, потримайте його ще один день - і можна вживати.
Сало в цибулевому лушпинні

Інгредієнти:
- 1 л води;
- 2 жмені цибулевого лушпиння;
- 3 лаврові листки;
- 200 г солі;
- 2 столові ложки цукру;
- 1 кг сала з прошарком;
- 4 горошини запашного перцю;
- 3 зубчики часнику;
- паприка, суміш перців - за смаком.
Промите цибулеве лушпиння, лаврове листя, сіль, цукор складіть у каструлю, залийте водою. Доведіть до кипіння й опустіть у суміш сало. Після доведіть до кипіння воду із салом і проваріть на невеликому вогні 20 хвилин. Повністю остудіть сало і розсіл і поставте в холод на 12 годин.
Через 12 годин ретельно обсушіть сало, натріть сумішшю з подрібненого часнику і спецій. Загорніть сало в харчову плівку і сховайте в морозилку. Подавайте з чорним хлібом і пекучою гірчицею.
Сало по-угорськи

Інгредієнти:
- 1,2 кг сала;
- 1,5 - 2 кг солі;
- 4 зубчики часнику;
- 1 столова ложка паприки;
- 1 столова ложка гострого меленого перцю.
Промийте й обсушіть сало як зазвичай, натріть сіллю. Насипте в контейнер сіль шаром в 1 - 2 см, покладіть на нього сало і засипте товстим шаром солі. Приберіть у прохолодне місце на 3 дні, щільно закривши контейнер кришкою.
Через 3 дні очистіть сало від вологої солі й посипте свіжою. Приберіть у прохолодне місце ще на 3 дні. Коли дістанете сало, ретельно очистіть із нього всю сіль. Подрібніть часник, натріть ним сало, потім натріть паприкою і гострим перцем. Загорніть сало в пергаментний папір і приберіть уже в холод щонайменше на 3 - 4 дні, щоб сало гарненько просочилося спеціями. Через 10 днів сало по-угорськи готове. Це "довгий" спосіб засолювання сала, але зате ви отримаєте ніжне і пряне сало.
- Читайте також: Рецепт моркви по-корейськи
Сало в розсолі (гарячий спосіб)
Інгредієнти:
- 1 кг сала з м'ясними прошарками;
- 4 - 5 зубчиків часнику;
- 5 столових ложок солі;
- 5 лаврових листків;
- ½ чайної ложки меленого запашного перцю;
- 1 чайна ложка сушеного кропу;
- 1 л води;
- мелений кмин, коріандр та інші спеції - за смаком.
Промийте і просушіть сало як зазвичай, поскобліть шкірку ножем, щоб не було щетини, у товстому шматочку краще зробити кілька поперечних розрізів.
Часник почистіть і наріжте великими шматками, додайте його, сіль, перець, кріп, лавр у каструлю, доведіть до кипіння і прокип'ятіть протягом 3 - 4 хвилин.
Сало слід заливати гарячим розсолом, щойно ви його зняли з вогню. Розсіл має покривати сало повністю. Приберіть сало в прохолодне місце на 3 - 4 дні. Раз на добу перевертайте шматок.
Коли дістанете сало з розсолу, обсушіть і добре натріть його меленими спеціями за смаком. Загорніть сало в харчову плівку або фольгу і залиште в холодильнику на 2-3 дні. Після цього перемістіть сало в морозилку і можете вживати.
Тепер ви знаєте, як вибрати гарне сало і які є способи його засолювання - обирайте будь-який, який припаде вам до смаку, експериментуйте і насолоджуйтеся неперевершеним смаком солоного сала.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!