Лемішка з салом: рецепт забутої полтавської страви

Рецепти 11:00 - 02 жовтня 2021

Вона давно, на жаль, вийшла з українського побуту

Автор: Анна Калиниченко
Рецепт української страви лемішки

Фото: Українці сьогодні

Це старовинна козацька страву, яку нині можна скуштувати лише на святкових ярмарках.  Про неї навіть згадував основоположник нової української літератури Іван Котляревський в поемі "Енеїда" , як про традиційну їжу для "троянців".  

Страву можна подавати з овочами, у той же час у піст лемішку їли з соняшниковою олією і конопляним молоком. Але існували також рецепти з салом, шкварками, а також з кислим молоком. Найважче було під час приготування розтерти борошно без грудочок. Наші предки використовували для цього дерев'яну лопатку. До столу таку запіканку подавали лише у гарячому вигляді.

Інгредієнти: 

  • Борошно гречане дієтичне - 100 г
  • Сало - 25 г
  • Сіль кухонна - за смаком

Cпосіб приготування: 

  1. Гречану муку злегка обсмажте в духовці, зсипте в емальовану каструлю і залийте підсоленим окропом і варіть до густоти в'язкої каші.
  2. Додайте нарізане соломкою обсмажене сало.
  3. Все ретельно перемішайте, перекладіть у форму і поставте запікати в духовку на 25-30 хвилин.
  4. Подавайте лемішку тільки гарячою.

 Смачного!

Радимо вам приготувати осінній десерт у вигляді гарбузових кексів. 

Також можете скуштувати котлети по-київськи у домашніх умовах. 

Джерело: Shlyahta

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

ГОЛОВНЕ ЗА СЬОГОДНІ
Більше новин
0 коментарів