ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Бородинський хліб: секрет старовинної пекарні

Рецепти 08:39 - 16 лютого 2025

Порадуйте своих близких ароматным и свежим хлебом

Бородинський хліб: секрет старовинної пекарні

Бородінський хліб/Фото: AI

Бородинський хліб – це класичний житньо-пшеничний хліб з насиченим ароматом, завдяки додаванню солоду та коріандру. Він має щільну, але м'яку текстуру, характерний темний колір і приємний солодкуватий присмак. Приготування цього хліба вимагає часу, оскільки тісто проходить кілька етапів бродіння, що забезпечує йому особливий смак і якість.

Підготовка з вечора

Опара:

  • 1 г свіжих дріжджів.
  • 100 мл води (кімнатної температури).
  • 50 г житнього борошна (можна цільнозернового).
  • 50 г пшеничного борошна.

Заварка:

  • 50 г житнього солоду.
  • 50 г житнього борошна.
  • 150 мл окропу.

Приготування тіста

Усі інгредієнти замішуються у планетарному міксері з насадкою-гачком на першій швидкості.

Тісто:

  • 350 мл води.
  • 18 г солі.
  • 80 г меду.
  • 200 г житнього борошна.
  • 200 г цільнозернового борошна.

Вимішуємо 2-3 хв, поки не залишиться сухого борошна.

Додаємо заварку та ще 2 хв вимішуємо. Потім вводимо:

  • 250 г пшеничного борошна

Замішуємо, накриваємо рушником і залишаємо на 1 год 20 хв, за цей час двічі робимо обминку. Далі тісто має ще раз підрости 1,5-2 год до збільшення вдвічі.

Формування та вистоювання

  1. Готуємо форми (у мене Л7), змащуємо олією.
  2. Ділимо тісто на дві частини, формуємо, підгортаючи всередину.
  3. Викладаємо у форми, накриваємо плівкою або шапочками для душу.

Варіанти вистоювання:

  • При кімнатній температурі – до підняття тіста до країв форми, потім одразу випікати.
  • В холодильнику (6°C) – на 12-18 годин, потім випікати наступного дня.

Випікання

Я залишила тісто підходити при кімнатній температурі. Перед випіканням зволожила водою, посипала коріандром і ще раз зволожила.

Режим випікання:

  • 230°C – 10 хв.
  • 200°C – 30-35 хв.

Готовий хліб виймаємо з форми, перекладаємо на решітку і даємо охолонути мінімум 1 годину.

Картопелька від Ектора: ідеальний гарнір із хрусткою скоринкою та ароматними спеціями.

Джерело: emiliya.yevtushenko

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин