Як вибрати та зварити сочевицю: простий рецепт приготування

Рецепти 21:41 - 24 січня 2022

Докладно розповімо, як правильно варити сочевицю, який час варіння знадобиться і які бувають види сочевиці

Як вибрати та зварити сочевицю: простий рецепт приготування

Як зварити сочевицю ідеально: рецепти / Фото: Pixabay

Користь сочевиці недооцінена: чомусь у нас ці бобові оминають. Люди, які ведуть здоровий спосіб життя, знають, що міститься багато корисних речовин: кальцій, фосфор, залізо, жирні кислоти Омега-3 і Омега-6. Ці компоненти зміцнюють волосся, покращують шкіру та підвищують захисні сили організму. Цей продукт часто приймають вегетаріанці, оскільки він може повноцінно замінити м'ясо. До речі, любителі горохового супу точно оцінять цю страву належним чином.

Meta.ua розповість вам, як приготувати сочевицю правильно, щоб у ній збереглися корисні властивості після термічної обробки.

Що таке сочевиця

Сочевиця – це рослина із сімейства бобових. Її зерна бувають червоного, жовтого, білого чи зеленого кольору. Рослина зовні та за смаком схожа на горох. Сьогодні це один із найпопулярніших продуктів, адже у її зернах містяться унікальні складові. Найвідоміші види сочевиці: червона, жовта, зелена, чорна та коричнева.

Важливі поради перед вживанням сочевиці:

  1. Сочевицю потрібно добре промити під проточною водою, щоб позбавити сміття. А потім замочіть або одразу варіть – залежно від кольору.
  2. При варінні рідини має бути вдвічі більше, ніж бобів – на 1 склянку сочевиці візьміть 2 склянки води.
  3. Спочатку потрібно варити сочевицю на середньому вогні, а після закипання води переведіть його на повільний. Накривати каструлю кришкою не потрібно, але знімати піну варто.
  4. Солити сочевицю необхідно наприкінці варіння. Якщо посолити на початку, то боби доведеться варити довше.
  5. Періодично помішуючи боби, щоб уникнути пригорання до каструлі.
  6. Варити потрібно стільки, скільки вказано на упаковці, але зважайте на свій смак. Раптом ви любите їсти крупи твердішими або навпаки.
  7. Смак сочевиці можна прикрасити будь-якими спеціями, зеленню чи овочами. Хорошим доповненням буде засмажка з цибулі та моркви, куди можна додати помідори, часник та болгарський перець.

Як варити сочевицю червону

Як правильно варити червону сочевицю/Фото: Pixabay

Червона сочевиця вариться швидко через те, що вона дрібніше. Оскільки зерна швидко розварюються, її зазвичай використовують для приготування пюре, соусів та супів.

  1. Переберіть сочевицю та промийте її. Відваріть до готовності – 15 хвилин. Злийте воду. Перетріть її на пюре.
  2. Поріжте цибулю кубиками і відправте на засмажку на оливковій олії.
  3. Додайте до цибулі дрібно нарізаний часник або натріть його на часнику.
  4. Через 3 хвилини додайте на сковороду моркву та помідор.
  5. Через 5 хвилин влийте до овочів томатну пасту.
  6. Приправте заправлення сіллю та перцем.
  7. Гасіть овочі протягом 10 хвилин.
  8. Розкладіть пюре по порціях і полийте зверху приготованим соусом.

Як варити сочевицю зелену

Як правильно варити зелену сочевицю/Фото: Pixabay

Ці недозрілі бобові господині зазвичай використовують для салатів та закусок, бо після варіння зерна залишаються цілими. Ви можете спочатку замочити сочевицю у воді на 1-2 години, щоб вона швидше зварилася. Після чого промийте зерна під водою і покладіть їх у каструлю, потім залийте окропом у пропорції 1:2 (1 склянка сочевиці та 2 склянки води). Варіть зерна протягом 40 хвилин. За 5 хвилин до закінчення посоліть. Потім через сито злийте воду.

Як варити сочевицю коричневу

Як правильно варити коричневу сочевицю/Фото: Pixabay

Такий сорт готується не менше ніж 40-60 хвилин. Заздалегідь підготуйте бобові, заливши їх на 1 годину холодною водою. За цей час все сміття спливе на поверхню, яке буде зручно прибрати ложкою. Після замочування злийте воду, а боби промийте та помістіть у каструлю. Залийте туди окріп із розрахунку 1:2 (води має бути вдвічі більше, ніж сочевиці). Варити треба 45 хвилин. Не забувайте стежити за водою. Якщо вона википить, підливайте її, щоб дно не почало підгоряти. Перевірити готовність сочевиці треба так: боби мають бути м'якими, а вода повністю википіти. В кінці підсоліть блюдо і додайте масло і соус.

Сочевиця користь та шкода

Чим корисна та шкідлива сочевиця/Фото: Pixabay

Чим корисна сочевиця

  • Сочевиця відноситься до дієтичних продуктів. Вона може перешкоджати засвоєнню швидких вуглеводів, блокуючи надходження зайвих калорій. До речі, калорійність вареної сочевиці становить 112 ккал на 100 г продукту.
  • Через велику кількість клітковини ви будете довше відчувати почуття ситості і голод ви відчуєте не скоро. Різні мікроелементи сприяють прискоренню обміну речовин, що допомагають ефективніше знижувати зайву вагу. При дієтичному харчуванні сочевицю рекомендують чергувати з іншими стравами: зерновими, м'ясними, молочними, овочевими та фруктовими, щоб урізноманітнити харчування.
  • Вживання цих бобових благотворно впливає на травлення та є профілактикою раку кишечника. Ізофлавони, що містяться в сочевиці, допомагають організму пригнічувати клітини раку.
  • Сочевиця корисна ще й тим, що виробляє серотонін в організмі, а отже, нервова система буде в порядку. Сочевиця допомагає знизити рівень холестерину та підвищити рівень гемоглобіну в крові, а також нормалізує роботу серця та судин.
  • У сочевиці є чудова функція - вона не вбирає нітрати та отруйні елементи, якими виробники зазвичай постачають поля. Тому ця культура вважається екологічно чистою та рекомендована у дитячому харчуванні.
  • Навесні, коли настає авітаміноз, багата на вітаміном С сочевиця відмінно допоможе імунітету в боротьбі з вірусами і бактеріями.
В чому полягає користь та шкода сочевиці/Фото: Pixabay

Чим шкідлива сочевиця

Недарма кажуть, що хорошого має бути в міру. Через свої специфічні властивості сочевиця має протипоказання:

  • Бобові призводять до здуття живота та дискомфорту в кишечнику. Тому, якщо у тебе чутливий ШКТ або є проблеми зі шлунком, то будьте обережнішими з сочевицею.
  • Через те, що сочевиця важко перетравлюється, її варто уникати людям з подагрою.
  • Високий вміст фітинової кислоти знижує засвоюваність корисних речовин, зокрема кальцію та заліза. Якщо ваш організм недостатньо насичений відсутністю вітамінами та мікроелементами, не ризикуйте зловживати цими бобовими.

Які бувають види сочевиці

  • Червона сочевиця без оболонки, тому їй достатньо 15 хвилин, щоб зваритись і з неї виходить дуже ніжне пюре. Цей вид допомагає налагодити роботу нервової системи, підвищує увагу та покращує пам'ять. У ній міститься багато заліза та калію.
  • Зелена сочевиця недозріла, вона відрізняється грибним смаком і чудово підходить для супів. Вона має антиоксидантні властивості і чудово очищає кишечник, виводить холестерин, шлаки та токсини. Саме в її складі міститься триптофан, який згодом виробляє гормон серотонін, який відповідає за добрий настрій. При вагітності зелена сочевиця сприятливо впливає на розвиток плода.
  • Жовта сочевиця за своїм виглядом більше за інших нагадує горох. Її одержують шляхом очищення оболонки зеленої сочевиці.
  • А коричневі боби мають приємний горіховий аромат, добре тримають форму, тому підійдуть для салатів. Цей вид зазвичай вживають у кулінарії та її найчастіше можна зустріти у магазині та меню ресторанів. Перед приготуванням цей сорт краще замочувати.

Рецепти із сочевиці

З сочевиці варять супи, роблять гарніри (часто змішуючи зі злаками, наприклад, з рисом), із сочевичного борошна печуть хліб, її додають у крекери, печиво і навіть шоколадні цукерки.

Суп із сочевицею та беконом

Як приготувати суп із сочевиці/Фото: Pixabay

Вам знадобляться:

  • Червона сочевиця – 200 грамів;
  • Бекон – 200 грамів;
  • Цибуля – 200 грамів;
  • Сіль – 1 чайна ложка;
  • Перець чорний мелений – до смаку;
  • Олія - ​​2 столові ложки;
  • Петрушка свіжа – 1 гілочка;
  • Хліб білий (для сухариків) – 100 грамів (4 скибочки);
  • Вода – 2 літри

Покроковий рецепт супу із сочевиці

  • Налийте в каструлю 2 літри води та доведіть до кипіння. Промийте сочевицю і відправте в киплячу воду. Варіть на невеликому вогні до готовності (відповідно до інструкції на упаковці).
  • Наріжте хліб невеликими кубиками і обсмажте його на сковороді в олії, довівши до золотистої скориночки.
  • Очистіть цибулю та наріжте дрібними кубиками. Бекон наріжте невеликими смужками.
  • Викладіть цибулю на сковороду та обсмажте до прозорості. Після чого додайте бекон і обсмажте 2-3 хвилини до легкого підрум'янювання.
  • Відправте засмажку в каструлю з готовою сочевицею.
  • Додайте сіль і чорний мелений перець. Варіть 3-5 хвилин.
  • Суп із сочевицею готовий.

Як готувати сочевицю в мультиварці

Рецепт, як зварити сочевицю у мультиварці/Фото: Pinterest
  • Попередньо промийте та замочіть сочевицю. Як це зробити – ми писали вище.
  • Наріжте цибулю та моркву, а також подрібніть часник.
  • У чашу мультиварки влийте олію, покладіть туди цибулю та моркву. Виберіть відповідний для смаження режим "Спека" або "Випічка". Помішуючи, обсмажте овочі до прозорості, не закриваючи кришку.
  • Додайте сочевицю, рівномірно розподіліть її по дну, перемішавши з овочами.
  • Додайте воду в поєднанні 1:2, при цьому вода повинна повністю приховати насіння.
  • Після додавання води закрийте кришку в режимі "Крупи" або "Рис" та встановіть час на 20 хвилин. За 5 хвилин до готовності посоліть сочевицю, додайте туди часник і добре перемішайте. Готова каша добре розварена в пюре.
  • Подавайте сочевицю у гарячому вигляді, як самостійну страву або як гарнір.

Термін придатності сочевиці може сягати 10 місяців. А суха сочевиця у пакетах зберігається близько двох років. Бобові слід покласти в сухе темне місце при прохолодній або кімнатній температурі.

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

ГОЛОВНЕ ЗА СЬОГОДНІ
Більше новин