RU UA
1

Як приготувати смачну каву вдома різними методами: в турці, еспресо-машині, кавоварці

Рецепти 22:00 - 17 лютого 2022

Кавомани люблять каву за її смак, аромат та наповнюваність організму енергією. Ділимося секретами, як зварити смачну каву різними способами

Як приготувати смачну каву вдома різними методами: в турці, еспресо-машині, кавоварці

Як приготувати смачну каву різними способами/Фото: Pexels

Зварити каву в турці нескладно. Це найпоширеніший спосіб приготування цього бадьорого напою. По всій своїй простоті процес вимагає максимальної концентрації уваги і виконання безлічі умов. Кожен рух буде відбиватися на смак кави, тому так важливо його правильно зварити.

Тут ми розглянемо:

  • як зварити каву в турці (джезві);
  • як зварити каву в еспресо-машині;
  • як зварити каву у гейзерній кавоварці;
  • як зварити каву поршневим способом.

Варимо каву в турці (джезві)

Як приготувати каву в турці/Фото: Pexels

Щоб приготувати каву в турці, потрібна хороша кавомолка та питна вода кімнатної температури з низькою мінералізацією (50-150 мг/л), свіжообсмажена кава, ложка для перемішування та сама турка. Важливо, щоб у мідної турки внутрішнє покриття було із срібла чи харчового олова. Турки роблять із різного матеріалу, які мають свої відмінності. Кавомани рекомендують використовувати мідну та керамічну.

Перевага турки в тому, що вміст у ній швидко нагрівається та повільно остигає. За кавою треба стежити і не доводити її до кипіння. Оптимальна температура кави – 93-95 °С. Турка є широкою основою, яка звужується догори і має носик. Діаметр повинен бути на 15-20% менше основи. Це важливо, щоб утворилася кавова шапка.

Важливо, щоб у турці утворилося вільне місце при приготуванні кави, але не дуже багато. При заварюванні кава підніматиметься в турці і утворюватиме піну. Якщо ви залишите зайве вільне місце, піна може пригоріти до країв і надати небажану гіркоту.

При приготуванні кави в турці зазвичай використовують каву дрібного помелу. Кава вважається приготовленою правильно, коли вона насичена і густа.

Якщо ви хочете урізноманітнити смак напою, додайте до нього цукор та спеції, наприклад, кардамон, корицю чи аніс. У будь-якому випадку користуйтеся правилом – додавайте сипкі інгредієнти (спеції) до меленої кави, і рідкі (сироп) до води.

Для приготування кави в турці можна використовувати будь-який сорт кави будь-якого ступеня обсмажування, яке вам подобається.

Інгредієнти:

  • Кава мелена;
  • Вода;
  • Коричневий цукор;
  • Сіль (щіпка).

Покрокове приготування:

Крок 1

Перед варінням треба перемолоти зерна. Найкраще, якщо вони будуть тонкого помелу. Подрібніть каву протягом щонайменше 40 секунд. Робіть це з перервами по 20 секунд, щоб не перегріти кавомолку, бо через це може зіпсуватися смак кави. Повинен вийти м'який та бархатистий порошок.

Крок 2

Засипте каву в турку з розрахунку 2 чайні ложки на одну порцію. Додайте сіль та цукор. Не варто хвилюватися, що сіль зробить каву солоною, вона лише посилить аромат кави. Ретельно перемішайте усі інгредієнти. Налийте воду з розрахунку 100-120 мл на одну порцію. Перемішувати більше не потрібно, відкладіть ложку.

Вода не повинна бути вищою за найвужчу частину турки, їй нікуди буде підніматися при варінні.

Крок 3

Поставте турку середній вогонь. Кава поступово підігріватиметься, а зверху почне утворюватися пінка. Коли цей процес почнеться, зменште вогонь до мінімуму і уважно стежте за пінкою.

Крок 4

Пінка почне підніматися, прагнучи "втекти" з турки. Саме в цей момент зніміть турку з вогню і зачекайте, поки пінка осяде. Поверніть турку на вогонь і повторіть цей процес – дочекайтеся підняття пінки, зніміть та заспокойте. Повторіть так чотири рази. Це необхідно для кращої екстракції - процес, при якому кава віддає свої ефірні олії. Кава не повинна закипіти.

Крок 5

Вимкніть вогонь і влийте в турку ложку холодної або крижаної води – це робиться для того, щоб кавові крупинки осіли на дно. Зачекайте одну-дві хвилини, щоб завершити процес екстракції. Розлийте каву по підігрітих чашках, щоб зберегти її аромат. Перед цим чашки просто обдайте окропом. Подавайте до столу.

Варимо каву в еспресо-машині

Як зварити каву в еспресо-машині/Фото: Pexels

Це найтехнічніший складний спосіб приготування, тому що включає використання складної апаратури. Майте на увазі, що машини поділяються на кілька типів. У ручних (механічних) тиск утворюється рахунок фізичної сили. У напівавтоматичних пристроях саме створює необхідний тиск, але подальший процес контролює людина. Автоматичні апарати контролюють дії самі, проте слід правильно визначати пропорцію кави. Суперавтоматичні зроблять всю роботу за вас.

Еспресо-машини діють за принципом пропуску гарячої води крізь шар меленої кави під тиском. Згодом в апаратах змінилася конструкція та принцип самої роботи.

Що знадобиться:

  • Кава 8-9 г;
  • Еспресо-машина;
  • Кавомолка;
  • Вода 360 мілілітрів.

Покрокова інструкція

Крок 1

Весь процес приготування займає 1,5-3 хвилини. Перемелюємо необхідну кількість кави. Помел має бути між дрібним і середнім – у 2 рази дрібнішим за цукровий пісок. Якщо у вас немає терезів, то 9 грамів меленої кави – це одна столова ложка кави з гіркою.

Крок 2

Засипаємо весь обсяг кави в холдер/ріжок. Трамбуємо мелену каву в холдері спеціальним інструментом – темпером. Темперування має бути рівним, від цього залежить рівномірне проходження води через мелену каву.

Крок 3

Включаємо протоку води в кавомашині на кілька секунд. Це треба щоб знизити температуру води в кавомашині і не спалити кави окропом.

Крок 4

Ставимо холдер у групу і включаємо протоку. Якщо це не зробити, то кава почне “горіти” і в смаку з'явиться гіркота. Кава готова!

Якщо вам не сподобався кава: у смаку відчувається гіркота і напій готувався довше 35 секунд, то зробіть помел трохи більше. Якщо навпаки, кава дуже кисла і проливається дуже швидко, то зробіть помол дрібніші.

Варимо каву у гейзерній кавоварці

Як зробити каву в гейзерній кавоварці/Фото: Pexels

Це найіталійський спосіб приготування кави. Принцип приготування: у нижній конус заливається вода, у металевий фільтр посередині засипається кава, зверху накручується верхній конус і ставиться на повільний вогонь. Закипаючи вода проходить через кавовий порошок і фонтанчиком потрапляє у верхній відсік. Помел має бути середньодрібним. Для приготування використовується кипляча вода, що сприяє добрій екстракції. Готувати в ній каву просто та швидко, а результат порадує вас.

Покрокова інструкція

Крок 1

Налийте в нижню колбу воду, не заливаючи її до країв. Краще не долити, ніж перелити, бо кавоварка може забризкати всю кухню.

Крок 2

Встановіть сітчастий металевий фільтр. Необхідно перемолоти кавові зерна і повністю заповніть фільтр.

Крок 3

Зберіть кавник та поставте його на плиту. Правильно варити треба на помірному вогні. Для індукційної плити використовуйте сковорідку як прокладку, так ваша плита побачить кавоварку.

Крок 4

Дочекайтеся готовності напою та приберіть кавник із плити. Не відкривайте кришку верхньої частини кавоварки – це небезпечно, гарячий напій може обпекти вас.

Варимо каву поршневим способом

Як варити каву поршневим способом / Фото: Pexels

Це один із найпростіших способів заварювання кави. Сам прилад складається з високої, вузької, скляної посудини та поршня на ніжці, прикріпленої до кришки.

Покрокова інструкція:

Крок 1

Попередньо прогрійте колбу. Налийте в неї гарячу воду, а потім злийте.

Крок 2

На дно колби насипте мелену каву і залийте гарячою водою. Дайте напою настоятися 3-5 хвилин.

Крок 3

Опустіть поршень донизу, так ви відокремите кавову гущу від готового напою. Напій можна переливати у чашку.

Примітка: Скляний посуд не може довго зберігати тепло, тому напій рекомендується вживати відразу після заварювання.

Тепер ви знаєте як зварити смачну каву вдома різними способами. Кава з кавомашини смачна, але справжні кавомани варять натуральну каву в турці на газовій плиті чи електричній із свіжомелених зерен.

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

ГОЛОВНЕ ЗА СЬОГОДНІ
Більше новин