Як приготувати смачний майонез вдома: 6 простих рецептів
Якщо ви хочете приготувати майонез у домашніх умовах, ми підготували для вас 6 найсмачніших рецептів. З яйцями, з гірчицею, оцтом, молоком чи сметаною – майонез на будь-який смак оцінить кожен гурман

Як приготувати майонез у домашніх умовах/Фото: Getty Images
Якщо ви збираєтеся готувати страви, де майонез відіграє ключову роль, то найкраще приготувати його вдома. За смаком майонез буде дуже схожий на магазинний, але, на відміну від покупного, він не містить консервантів, ароматизаторів та добавок і гарно підходить для заправки салатів.
Лайфхакі для ідеального домашнього майонезу
Щоб майонез вийшов смачним, важливо дотримуватися кількох правил:
- Усі інгредієнти мають бути кімнатної температури.
- Якщо готувати майонез на яйцях домашніх курей, його колір буде жовтим. До того ж, чим свіжіше яйця, тим більш насиченим буде колір. Якщо робити майонез із яєць, куплених у магазині, то вийде світлий майонез.
- Готувати майонез бажано на соняшниковій олії або суміші оливкової та соняшникової в пропорції 1:1, а краще 1:2 або 1:3. Якщо при приготуванні використовувати лише оливкову олію, особливо екстра-класу (Extra virgin), то соус гірчить.
- Якщо додати трохи більше олії, ніж зазначено в рецепті, майонез вийде густішим. Таким же способом ви врятуєте соус у випадку, коли маса не загусне при збиванні. Якщо ви хочете, навпаки, зробити його рідше, то додайте в соус трохи води.
- Щоб урізноманітнити смак соусу, можна додати до нього свіжий подрібнений часник, мелений чорний перець, паприку чи будь-яку спецію на смак. Сіль також додавайте до смаку.
- Готовий майонез зберігається в холодильнику в герметично закритій ємності не більше 4-5 днів.
Рецепт №1: домашній майонез із гірчицею та лимонним соком

Цей домашній майонез виходить завжди, якщо дотримуватися простих порад. А сам соус готується буквально за дві хвилини.
Складові:
- Олія рослинна (рафінована) – 160 мілілітрів;
- Яйце – 1 штука;
- Сік лимона – 1 столова ложка;
- Гірчиця – 1 чайна ложка;
- Цукор - 1 чайна ложка (близько 6 г);
- Сіль за смаком.
Приготування
Розбийте яйця у високу та не надто широку ємність. Робіть це акуратно, щоб жовтки не розтеклися. Додайте туди сіль, цукор та гірчицю. Опустіть блендер на дно та збийте суміш до однорідної консистенції. Потім, рухаючи блендером вгору-вниз, продовжуйте збивати масу, паралельно тонким струмком вливаючи масло.
Коли соус загусне, додайте лимонний сік і збийте блендером майонез ще раз.
Рецепт №2: Домашній майонез з оцтом без гірчиці
Це швидкий спосіб приготувати густий соус з інгредієнтів, які, напевно, знайдуться у вас на кухні. Він вийде не гірше за майонез з гірчицею.
Складові:
- Яєчний жовток – 2 штуки;
- Сіль – 0,5 чайної ложки;
- Цукор – 0,5 чайної ложки;
- Оцет 9% - 0,5 чайної ложки;
- Рослинна олія – 150 мілілітрів.
Приготування
Покладіть жовтки у високу вузьку ємність, додайте туди сіль, цукор та оцет. Замість столового оцту ви можете використовувати яблучний, тоді майонез буде ніжнішим.
Додайте масло|мастило| і, помістивши блендер на дно ємності і не рухаючи його, збийте масу протягом 3 хвилин|мінути|. Коли соус почне густіти, почніть рухати блендером вгору-вниз, щоб інгредієнти рівномірно перемішалися.
Рецепт №3: Домашній майонез без яєць
Цей соус вийде досить густим, до того ж, він має ніжний вершковий смак.
Складові:
- Молоко будь-якої жирності – 150 мілілітрів;
- Рослинна олія – 300 мілілітрів;
- Гірчиця – 2-3 чайні ложки;
- Лимонний сік – 2 столові ложки;
- Сіль – 0,5 чайної ложки
Приготування
Принцип приготування той же: у високу вузьку ємність додайте молоко та олію. Збийте суміш занурювальним блендером протягом кількох секунд. У вас має вийде густа маса. Після цього додайте гірчицю, лимонний сік та сіль, а потім збийте ще раз до однорідної консистенції.
Рецепт №4: Домашній майонез зі сметаною та вареними жовтками

Це досить незвичайний, але дуже смачний соус. Підійде для тих, господарок, які не хочуть використовувати сирі яйця та олію.
Складові:
- Варений жовток – 3 штуки;
- Гірчиця – 2 чайні ложки;
- Жирна сметана – 300 г;
- Сіль – 0,5 чайної ложки.
Приготування
Додайте до жовтків гірчицю і розітріть їх вилкою до однорідної консистенції. Введіть сметану та сіль, потім ретельно перемішайте до усунення грудочок.
Рецепт №5: Домашній майонез із сиром
Це теж неабиякий варіант соусу. Майонез виходить легким та дуже ароматним.
Складові:
- Варений жовток – 2 штуки;
- М'який сир – 3-4 столові ложки;
- Кефір 2,5% жирності – 3 столові ложки;
- Лимонний сік - 1-2 чайні ложки;
- Сіль за смаком;
- Мелений чорний перець - за смаком;
- Столова гірчиця – 1 чайна ложка.
Приготування
Добре розімніть виделкою жовтки. Змішайте їх занурювальним блендером з кефіром, сиром, лимонним соком, сіллю та перцем.
Коли маса стане однорідною, додайте гірчицю та збийте ще раз.
Рецепт №6: Веганський домашній майонез на аквафабі
Аквафаба - це свого роду маринад, рідина з-під консервованих або варених бобових, наприклад, квасолі або нуту. Такий майонез на вигляд ніяк не відрізняється від звичайного, а характерний смак і аромат надають гірчиця та лимонний сік.
Складові
- Аквафаби – 90-100 г;
- Цукор – 1 чайна ложка;
- Сіль – 0,5 чайної ложки;
- Гірчиця – 2 чайні ложки;
- Лимонний сік – 1 столова ложка;
- Рослинна олія – 200 грамів.
Приготування
У високу і нешироку склянку налийте аквафабу. Додайте туди сіль, цукор, гірчицю та сік. Збийте всю цю суміш занурювальним міксером, злегка опускаючи та піднімаючи його. Маса повинна збільшитися в обсязі та трохи посвітлішати. На це піде приблизно хвилина. Продовжуйте збивати, повільно тонким струмком додайте масло. На вигляд майонез має стати світлим, однорідним і густим.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!