8 способів як швидко та смачно засолити скумбрію вдома

Рецепти 18:46 - 13 травня 2022

Скумбрію можна засолити у чаї, у пряному розсолі, у гірчиці і звичайно ж, класичним методом. Про ці та ще кілька способів розповіли у нашому матеріалі

8 способів як швидко та смачно засолити скумбрію будинку

Як смачно засолити скумбрію в домашніх умовах/Фото: Getty Images

Скумбрія цінується ніжним смачним м'ясом, що не містить дрібних кісток. Солону скумбрію можна купити в магазині, але її не завжди солять так смачно, та й магазинні соління можуть занапастити всі цінні мікроелементи.

Секрети смачної солоної скумбрії

  1. Вага риби має бути близько 300 грамів. При засолюванні ця морська риба віддає багато вологи. Дрібні та нежирні особини виходять надто сухими.
  2. Рекомендуємо брати свіжу чи свіжоморожену рибу. І краще брати цілком – з головою та нутрощами. Так буде простіше визначити її свіжість. Тушка має бути пружною, аромат ненав'язливим, а колір - світло-сірим з характерними смужками.
  3. Вибирайте посуд, що не окислюється: пластиковий, скляний або емальований.
  4. Не використовуйте йодовану сіль - від неї риба може стати пухкою.
  5. Для швидкого засолювання вибирайте рецепти, у яких є шматочки або філе. Щоб просолити рибу повністю, потрібно 2-3 дні, а порізаній рибі – 12-18 годин. При використанні оцту час посолу можна скоротити.
  6. Перед заливкою охолодіть розсіл. У гарячій і тим більше окропі риба звариться.
  7. Витримуйте час засолювання і зберігайте солону скумбрію в холодильнику або іншому прохолодному місці.

1. Як зробити слабосолену скумбрію

Для цього способу вам знадобиться лише дві години.

Складові

  • 600 г скумбрії;
  • 1 цибулина;
  • 1 столова ложка солі;
  • 1 чайна ложка цукру;
  • лавровий лист;
  • перець;
  • гвоздики.

Приготування

  1. Відріжте рибі голову, випатрайте, промийте її і наріжте шматками одного розміру.
  2. Очищену цибулю наріжте кільцями і змішайте сіль з цукром і перцем.
  3. На дно банки покладіть цибулю, а зверху – скумбрію шарами. Кожен шар посипайте спеціями.
  4. Зверху покладіть гвоздику та лавровий лист, щільно закрийте банку та заберіть у холодильник.
  5. Через годину струсіть її, переверніть та поставте на кришку ще на годину.

2. Як засолити скумбрію у чаї

Як смачно засолити скумбрію у чаї/Фото: Getty Images

Такий незвичайний рецепт зробить вашу скумбрію ніжною, в міру солоною, а за смаком нагадуватиме скумбрію холодного копчення.

Складові

  • 2 скумбрії;
  • 500 г води;
  • 2 столові ложки чорного чаю;
  • 1,5 столові ложки солі;
  • 1 столова ложка цукру;
  • 1 цибулина.

Приготування

  1. Очистіть та промийте рибу, висушіть її паперовими серветками, але різати не потрібно.
  2. Зріжте шийки у двох пластикових пляшок за розміром тушки та поставте в них рибини головою вниз.
  3. У ці пляшки додайте нашатковану кільцями цибулю.
  4. Прокип'ятіть воду зі спеціями та чаєм, процідіть і дайте охолонути.
  5. Залийте рідиною скумбрію і заберіть у холодильник на 3 дні, періодично перевертаючи рибу.

3. Як засолити скумбрію в пряному розсолі

Скумбрія вийде ароматною і дуже ніжною, а завдяки обробці на шматочки, вона дуже швидко засолиться.

Складові

  • 2 скумбрії;
  • 1 літр води;
  • 3 столові ложки солі;
  • 1 столова ложка цукру;
  • 1 цибулина;
  • 500 г води;
  • 5 горошинок перцю;
  • 2 лаврові листи;
  • 1 столова ложка зернистої гірчиці.

Приготування

  1. Наріжте очищену скумбрію великими шматочками одного розміру, а цибулю наріжте кільцями;
  2. Додайте у воду спеції, закип'ятіть і трохи проваріть, поки цукор і сіль не розтануть;
  3. Складіть скумбрію і цибулю шарами в банку, зверху додайте гірчицю і залийте розсолом, що охололо;
  4. Закрийте банку та сховайте її в холодильник на 12 годин.

4. Як засолити скумбрію під гнітом

Це швидке засолювання скумбрії, якщо ввечері ви чекаєте на гостей. Скумбрія вийде малосольною та апетитною.

Складові

  • 2 скумбрії;
  • 2 столові ложки солі;
  • 1 столова ложка цукру;
  • мелений перець;
  • перець горошком.

Приготування

  1. Промийте та очистіть скумбрію, тонким ножем зріжте філе з кісток;
  2. Укладіть рибу в скляну ємність і посипте сумішшю спецій;
  3. Постеліть на рибу плівку та поставте літрову банку з водою, щоб вона стійко стояла;
  4. Для рівномірного розподілу тиску замініть банку на ємність, аналогічну основою, але меншого діаметра.
  5. Заберіть рибу під пресом у холодильник на всю ніч.

5. Солона скумбрія повністю

Як засолити скумбрію/Фото: Getty Images

Складові

  • 1 скумбрія;
  • 5 столових ложок солі;
  • 1 чайна ложка цукру;
  • масло;
  • перець;
  • сушений кріп.

Приготування

  1. Промийте скумбрію, але розбирати не потрібно.
  2. Перемішайте всі спеції та натріть ними рибу з усіх боків.
  3. Покладіть скумбрію в пакет за розміром і зав'яжіть його.
  4. Для кращого ефекту додатково загорніть його в пергамент або будь-який інший папір. У крайньому випадку, підійде ще кілька таких пакетів.
  5. Заберіть скумбрію в холодильник на 3 дні, а потім дістаньте, промийте і натріть олією.

Ваша скумбрія готова!

6. Як засолити скумбрію з гірчицею

Скумбрія вийде з пікантним смаком та гарним відтінком.

Складові

  • 1 чайна ложка гірчичного порошку;
  • 3 столові ложки солі;
  • 1,5 столової ложки цукру;
  • 5 горошин чорного перцю;
  • 2 лаврові листи;
  • 1 літр води;
  • 2 скумбрії.

Приготування

  1. Спочатку треба приготувати розсіл: гірчичний порошок та інші приправи залийте водою.
  2. Доведіть розсіл до кипіння та варіть на сильному вогні 3-4 хвилини. Зніміть з вогню та остудіть до кімнатної температури.
  3. Поки розсіл остигає, випатрайте і промийте скумбрію.
  4. Наріжте скумбрію шматочками і викладіть у скляний посуд.
  5. Залийте її розсолом і заберіть на ніч у холодильник.

7. Як засолити скумбрію з оцтом та олією

Як засолити скумбрію вдома: прості рецепти/Фото: Getty Images

Скумбрія зі смаком кислинки та нотками гостроти чудово підійде для бутербродів, а головне – зробити її дуже швидко.

Складові

  • 2 скумбрії;
  • 3 столові ложки солі;
  • 3 зубчики часнику;
  • 2 лаврові листи;
  • 5 горошин чорного перцю;
  • 2 столові ложки оцту;
  • 50 мл нерафінованої соняшникової олії;
  • 2 великі цибулини.

Приготування

  1. Обробіть скумбрію на філе і посипте його сіллю.
  2. Очистіть та натріть часник, поламайте лавровий лист. З'єднайте часник, лаврушку, перець горошком, усус та олію.
  3. Викладіть скумбрію в скляну банку і пересипте шари нарізаною півкільцями цибулею.
  4. Залийте маринадом та закрийте кришкою. Заберіть у холодильник на половину доби.

8. Як засолити скумбрію в розсолі з лушпиння цибулі і чаю

І знову нам знадобиться чай. Завдяки йому колір вийде золотистим, смак буде ніжним.

Складові

  • 4 скумбрії;
  • 3 жмені цибулиння;
  • 2 столові ложки чорного чаю або 4 пакетики;
  • 4 столові ложки солі;
  • 2 столові ложки цукру;
  • 6 горошин чорного перцю;
  • 3 лаврові листи;
  • 1,5 літри води.

Приготування

  1. Почистіть, випатрайте і промийте скумбрію. Помістіть її у пластикову пляшку або інший зручний контейнер.
  2. Цибулеве лушпиння промийте і покладете в каструлю. Додайте туди ж чай, сіль, цукор, перець та лавровий лист.
  3. Залийте все це водою, доведіть до кипіння та кип'ятіть на великому вогні протягом 5 хвилин.
  4. Зніміть розсіл з вогню, процідіть та остудіть.
  5. Охолодженим розсолом залийте скумбрію. Витримуйте в холодильнику 3-4 дні і час від часу перевертайте.

Ми поділилися з вами найпростішими та найсмачнішими способами засолювання скумбрії. Вам залишається лише вибрати який рецепт вам більше підходить за смаком та часом. Смачного!

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

ГОЛОВНЕ ЗА СЬОГОДНІ
Більше новин