Топ-7 рецептів плову різних країн

Рецепти 19:43 - 27 червня 2022

Плов зараз готується у всьому світі, хоча спочатку це східна страва. Розглянемо 7 основних рецептів цієї страви та покажемо їх особливості

Топ-7 рецептів плову різних країн

Які види плову бувають / Фото: Getty Images

Плов - це страва, що складається з рису та зірвака. Зірвак – приготовлені разом м'ясо, морква, цибуля, спеції та сухофрукти. Особливість даної страви в тому, що рис повинен довго протушкуватись, щоб він вийшов розсипчастим і смачним.

Хто вигадав плов?

Ця східна страва вперше згадувалась у казках Шахерезади. Від Сходу він став поширюватись на територію Середньої Азії, де обростав своїм національним колоритом. Потім страва перейшла до Європейської частини та Балканського півострова.

Географічно плов поширювався завдяки Олександру Македонському, який у своїх військових походах брав із собою велику кількість кухарів. Вони готували цю страву для царя та армії.

Виникнення цієї страви відносять також до заслуг перського лікаря Авіценни: йому приписується не так створення плову, як опис та застосування його корисних властивостей. Лікар вивчав користь страви та прописував її як ліки, що відновлюють сили.

На що звернути увагу під час приготування плову

  1. Для плову використовують малокрохмалисті та цілі зерна рису.
  2. Придатність рису для плову перевіряють так: при промиванні його сильно стискають у кулаку. Якщо утворюється не розсипчаста грудка, такий рис вважається непридатним для плову.
  3. Для плову підходять рослинні олії або їх суміші з тваринними жирами.
  4. Процес приготування плову складається з двох етапів: приготування зірвака та саме варіння. Приготування зірвака включає теплову обробку цибулі, моркви та м'яса, а саме варіння – закладка рису та його випарювання.
  5. Спеції та приправи, що додаються при гасінні зірвака – це важливий компонент плову. Як приправи зазвичай використовують кмин, барбарис, аніс, чорний і червоний мелений перець, стручки червоного гіркого перцю.
  6. Якщо готувати зирвак без солі, плов набуде в'язкої та водянистої консистенції і не буде розсипчастим.

Види плову

Так як плов став відомий усьому світу і багато хто адаптував цю страву під свою вдачу, з'явилося багато його різновидів. У цій статті ми опишемо найвідоміші види плову.

Узбецький

Узбецький плов / Фото: Getty Images

Головна його особливість – рис та зиврак готують разом, хоча в інших країнах їх найчастіше готують окремо. У країні налічують понад 150 рецептів. Зараз ми розглянемо кілька рецептів узбецького плову.

1. Ферганський плов

Батьківщина цього рецепту – Ферганська долина, де росте дезіра та споріднені з нею сорти рису.

Основні характеристики страви:

  • рис дезіра;
  • цибуля обсмажується першою, середня прожарка;
  • спеції зіра, часник, гострий перець та сіль;
  • багато олії;
  • наприкінці перемішати у казані;
  • плов має бути темного кольору.

Як приготувати

Дрібно нарізане курдючне сало витоплюють і видаляють шкварки. В отриманому жирі обсмажують очищені від м'яса кісточки, а головки цибулі або шматочки моркви. Забарвлення жиру має стати коричневим, а її смак і аромат зведуть вас з розуму.

Цибулю треба нарізати кільцями і обсмажити до золотистого кольору. Потім додайте до нього м'ясо, нарізане кубиками та досмажте ще 15-20 хвилин. Потім додайте моркву, нарізану соломкою та обсмажте разом із м'ясом до зменшення її маси на 40-50%.

Отриманий зірвак заливають невеликою кількістю води, туди додають трохи солі, цілі стручки червоного перцю, спеції та варять після закипання на повільному вогні до розм'якшення моркви. У процесі варіння біля стручків перцю в кількох місцях роблять проколи.

Рис потрібно перебрати, ретельно промити та замочити із сіллю на 30-40 хвилин. Його укладають шумівкою рівним шаром на зірвак, заливають гарячою водою, щоб її шар над рисом був 1,5-2 сантиметри, додають частину солі, що залишилася, і швидко доводять до кипіння. Сильний вогонь підтримують до всмоктування рідини рисом.

Потім потрібно зібрати шумівкою плов до середини котла і зробити проколи в декількох місцях (ножем або ручкою ложки), щоб виходила пара. Після цього котел щільно закрити кришкою і довести до готовності на повільному вогні.

Перед подачею обережно перемішайте плов і покладіть його на блюдо гіркою, а зверху покладіть м'ясо та стручки перцю.

2. Самаркандський плов

Святкова страва, яка відрізняється способом приготування: ніякі шари не повинні перемішуватись у казані. Подача така: спочатку рис, а згори кладуться овочі, а потім м'ясо. Він вважається дієтичним та легким для перетравлення.

Основні характеристики страви:

  • рис лазер, аланга;
  • насамперед обсмажується м'ясо великими шматками;
  • спеції зіра, часник, гострий перець, чорний перець, куркума, барбарис та кишміш;
  • курдюк + олія;
  • інгредієнти не перемішуються;
  • рис має бути світлого кольору;
  • м'ясо подається великими шматками з дошкою та ножем для оброблення;
  • подається шарами: рис, овочі, м'ясо, добавки.

Як приготувати

Моркву використовують, зазвичай, жовтого кольору. Нарізану кільцями цибулю обсмажують у сильно розігрітому жирі до золотистого забарвлення, потім кладуть шматки м'яса з кістками по 200-250 грамів. Все це обсмажують разом із цибулею до появи на їх поверхні піджаристої скоринки. На м'ясо укладають моркву, яка нашаткована соломкою, заливають її невеликою кількістю води, додають сіль, перець, кмин та барбарис. Потім все це гасять при закритій кришці до готовності моркви.

Рис потрібно перебрати, ретельно промити і замочити на 30-40 хвилин, додавши трохи солі. Перед використанням рис необхідно промити.

Використовуючи шумівку на готовий зірвак рівним шаром укладають рис, заливають його гарячою водою, додають сіль, швидко доводять до кипіння і варять на сильному вогні, поки рідина повністю не вбереться рисом. Потім потрібно зменшити вогонь, закрити казан щільною кришкою і доварити до упирання рису.

Під час подачі покладіть рис гіркою, на нього покладіть моркву, а зверху м'ясо, нарізане кубиками.

Індійський

Індійський плов / Фото: Getty Images

Основні характеристики страви:

  • рис басматі;
  • топлене масло;
  • спеції: часник, м'ята, лавровий лист, гвоздика, зіра, куркума, гострий перець, кардамон;
  • м'ясо попередньо треба замаринувати.

Існує два найпопулярніші індійські рецепти: біріані та пулао. У першому випадку м'ясо треба окремо обсмажувати та томити, а потім все залишити в глиняному посуді, щоб доходило.

Головна особливість пула – різноманітні добавки, крім основних овочів: фініки, різні спеції, родзинки і т.д. Це вегетаріанське блюдо.

Казахський

Казахський плов / Фото: Getty Images

Цей вид плову настільки різноманітний, що його роблять не лише з м'ясом, а й із рибою. Майже завжди до нього додають сухофрукти: родзинки, курагу, сушені яблука, урюк, він часто подається з яйцями, казами.

Таджицький

У цьому варіанті рис треба попередньо замочити в гарячій воді, а моркву нарізати якомога тонше і дрібніше. У страву часто додають бобові та овочеві інгредієнти.

Азербайджанський

Азербайджанський плов / Фото: Getty Images

Особливість його полягає в тому, що він обов'язково має забарвлюватися настоєм шафрану. Цей вид плову відрізняється відкидним методом виготовлення рису і роздільною подачею: рис та інші інгредієнти не поєднуються і подаються в різних ємностях.

Плов подають ледь теплим, але такої температури, щоб олія не застигла.

Туркменський

Туркменський плов / Фото: Getty Images

Головна особливість цього плову – після закладки до рису намагаються навіть не торкатися. Основними видами є огіржалінський та рибний. У першому випадку м'ясо спочатку обсмажують із овочами, а потім виймають та окремо відварюють. Потім викладають на рис за кілька хвилин до готовності. Рибу готують і подають окремо від рисової частини, але в процесі варіння додають рибний бульйон.

Чи можна плов називати рисовою кашею?

Основа в плові та рисовій каші одна і процес варіння схожий, але є відмінності. Головна відмінність плову від каші полягає в тому, що рис у ньому завжди виходить розсипчастий. Це відбувається завдяки спеціальній технології виготовлення. Рис для плову спершу відварюють, а потім крупа упріває. Для каші крупа просто вариться.

Крім того, плов зазвичай варять у спеціальному посуді, наприклад казан чи індійський горщик hindi, рис чи інша крупа закладається після решти інгредієнтів і страва готується на курдючному жирі тощо.

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

ГОЛОВНЕ ЗА СЬОГОДНІ
Більше новин