Гід по каві з молоком: як відрізнити латте від капучино

Рецепти 19:25 - 26 липня 2022

Капучино і латте на перший погляд здаються однаковими напоями, але на смак мають істотні відмінності. Про них ми й розповімо

Гід по каві з молоком: як відрізнити латте від капучино

У чому різниця між латте та капучино / Фото: Getty Images

Кава з молоком – відмінне поєднання, щоб зробити перерву та насолодитися приємним смаком. Як часто перебуваючи перед вибором "латте чи капучино" ви замислювалися у чому різниця і брали щось навмання. Сьогодні ми допоможемо вам навчитися розрізняти каву між латте, капучино, флетт уайт і раф.

За своїм змістом латте і капучино ідентичні, тому для початку розберемося як їх відрізнити.

У чому різниця між латте та капучино?

Основна відмінність між латте та капучино полягає у співвідношенні кави до молока та пінки. У латті міститься більше молока, а капучіно більше пінки. Також у них відрізняється подача та обсяг напоїв. Отже, розберемо по порядку.

Відмінність №1: Пропорції

Чим латте відрізняється від капучіно / Фото: Getty Images

У капучино класичне співвідношення еспресо і молока 2:1, але замість молока тут використовують переважно молочну піну, тому молока в капучино небагато, на відміну від латте.

У класичному латте співвідношення еспресо, гарячого молока та молочної піни 1:2:1.

Спосіб приготування напоїв:

  • спочатку наливають еспресо;
  • потім додають гаряче молоко;
  • збивають піну.

Відмінність №2: Молочна піна

Є відмінність в обсязі та типі молочної піни: у капучино, як правило, вона густіша і щільніша, а в латте легка. І в капучино піни вдвічі більше, ніж у латте.

Відмінність №3: Спосіб подачі

Подача латте та капучино: різниця / Фото: Getty Images

Латте подається в скляному келиху об'ємом 250-350 мл з ручкою з термостійкого скла. Також подається і зазвичай в чашці. Температура кави під час подачі в обох випадках 60-70 градусів. До речі, при вливанні збитого молока чашку утворюються візерунки. Техніка малювання візерунків називається латте-арт.

Для того, щоб отримати найкращий баланс кави та молока при подачі капучіно потрібно взяти чашку ємністю від 150 до 180 мілілітрів. Краще, якщо форма чашки до верху трохи розширюватиметься, тоді молочної піни вистачить на весь обсяг кави.

Подібності між капучино та латте

1. В основі завжди лежить еспресо

Еспресо роблять із свіжих зерен, які перемелюють в апараті. Це концентрована порція кави об'ємом 35 мл, отримана під напором води з тиском 9 атмосфер.

Іноді еспресо замовляють як окремий вид кави, щоб швидко його випити і отримати різкий приплив бадьорості.

На його смак впливає не лише сорт зерна, а й прожарювання. Крім того, на етапі подрібнення важлива температура та вологість у приміщенні, а також крупність помелу.

Важливо відзначити, що цільну каву краще не тримати в прозорому барабані більше доби. Через контакт з повітрям він втрачатиме свої властивості. Саме тому і не люблять заздалегідь мелену каву.

У середньому зерна кави на 50% складаються з целюлози, а під час готування віддають від 18 до 22% речовин, що залишилися. Якщо їх менше, то буде прісно, ​​а якщо більше, то стане гірко.

2. Молоко

Молоко важливо нагрівати не більше 70°C, інакше воно розпадеться на лактозу, набуде паленого та кислого смаку і утвориться молочна пінка.

Щоб зробити пінку в напоях, молоко збивається у металевому пітчері за допомогою парової трубки. Чим вище і довше тримати посудину, тим пористішим буде напій.

Як приготувати напій?

Чим відрізняються латте, капучино та флет уайт / Фото: Getty Images

Капучіно

Напій був придуманий у XIX столітті у Відні і звався kapuzine. Трохи звареної кави змішували з молоком або вершками до здобуття коричневого відтінку - у колір ряс ченців-капуцинів.

Стандартний капучіно готують у чашці об'ємом 150-180 мл і використовують одну порцію еспресо.

Як приготувати капучіно?

Як приготувати капучіно / Фото: Getty Images

На склянку 200 мілілітрів беруть 1 порцію кави, а для 300 та 400 мілілітрів їх потрібно дві.

Під час приготування спочатку заливають еспресо, а потім молоко із пінкою до країв. Так як частина рідини змішується в коричневий колір, то з не щільної піни формують візерунок. Піна має бути висотою 2 сантиметри.

У капучіно важливо, щоб текстура плавно переходили з рідкої в пористу. Тому молоко довше збивають, поступово опускаючи ємність.

Зазвичай використовують молоко жирністю 3,2%, оскільки воно добре збивається та дає оптимальний смак.

Латте

Коли еспресо розкуштували в усьому світі, він був гірким і насиченим і для багатьох це був специфічний смак. Дехто не зацінив цієї гіркоти, тому додавали молоко, щоб зробити напій ніжнішим. Для таких споживачів і вигадали латте.

Зазвичай у латті для пом'якшення смаку додають більше молока, ніж у капучино, але менше крему.

Як приготувати латте?

Як приготувати латте / Фото: Getty Images

Як і в капучино, на склянку 200 мілілітрів беруть 1 порцію кави, а для 300 і 400 мілілітрів їх потрібно дві. Але молока тут більше, бо за того ж обсягу піни від нього менше. Піна тут 1,5 сантиметри.

Щоб приготувати латте, спочатку заливають половину молока, потім еспресо, потім залишок молока з піною. За рахунок цього смак виходить ніжніший. Кількість кофеїну в капучіно і латті однакова, просто другий тільки відчувається легшим.

Флетт уайт

Досі точаться суперечки про те, де було придумано флет уайт – в Австралії чи Новій Зеландії. Звідти привезли рецепт кави до Європи та Північної Америки. А у Великій Британії спочатку назва “флет уайт” стала синонімом якісної кави.

Напій повинен мати сильний кавовий смак, і його зазвичай роблять на основі подвійного ристретто або подвійного еспресо, додаючи гаряче молоко. Піни в напої зовсім небагато, тому у флетт уайт трохи легше малювати складний латте-арт.

Як приготувати уайт?

Як приготувати флет уайт/ Фото: Getty Images

У склянку 200 мілілітрів додають 2 порції еспресо, у 300 мілілітрів – 3, а 400 – всі 4. Короткий час молоко тримають під паровою трубкою, так пінка буде найтоншою. Пінка, до речі, становить 0,5 сантиметрів.

Практично весь об'єм одразу заливають у келих, а потім додають еспресо. Наприкінці доливають молоко для створення малюнка. Завдяки цьому поверхня залишиться білою і практично гладкою. У флетт уайт ви найсильніше відчуєте смак кави.

Раф

Історія рафа починається наприкінці 90-х у Москві у кав'ярні Coffee Bean. Коли один із постійних гостей, Рафаель, попросив для нього щось вигадати, троє бариста – Гліб Невейкін, Артем Берестов та Галина Самохіна – приготували каву з вершками та ванільним цукром. Напій почали називати "раф".

Як приготувати раф

Як приготувати раф / Фото: Getty Images

Кава береться стільки ж, скільки в капучино та латті: одна порція на маленьку склянку і дві на середню або велику.

Напій треба розмішати ще перед збиванням, а класичний раф додають ванільний цукор. Виходить одноманітна консистенція з пінкою та рідиною одного кольору. Пінка виходить розміром 1,5 сантиметра.

Вершки беруть жирністю 10%. За рахунок цього у рафа трохи солодший смак, а ванільний цукор додатково посилює ефект.

Висновок

Ми з'ясували, що основна відмінність капучіно, латте та флет уайта полягає в кількості молока та товщині піни.

Капучіно – класичний варіант кавового напою, в якому зберігається баланс смаку еспресо та молока.

Латте підійде для тих, хто не любить яскравого кавового смаку. У ньому багато молока і лише одна порція еспресо.

Флет уайт – це добрий варіант для тих, хто любить яскравий кавовий смак, але не може пити кави без молока.

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

ГОЛОВНЕ ЗА СЬОГОДНІ
Більше новин