Українська страва XV століття: як приготувати суп Таратута

Рецепти 12:39 - 29 липня 2022

Пропонуємо також рецепт бурякового квасу, з яким раніше подавали стародавню українську страву

Українська страва XV століття: як приготувати суп Таратута

Рецепт супу з варених буряків і солоних огірків/Фото: Рexels

Фудблогер Едуард Насиров поділився рецептом стародавньої української страви – супу Таратута. Що це таке і як його приготувати, читайте у нашому матеріалі.

Таратута: походження страви

Це давня українська народна страва з варених буряків з солоними огірками, сіллю, хроном, цибулею і олією. Почали її готувати ще за часів польсько-литовського правління.

Холодний пікантний суп приготувати доволі легко, а іноді можна подавати його як салат чи закуску. 

Що знадобиться для приготування

  • буряк - 3 шт.
  • огірки солоні - 300 г
  • цибуля ріпчаста - 1 шт.
  • олія - 3 ст. л.
  • хрін - 2 ст. л.
  • огірковий розсіл - 2 склянки

Спосіб приготування

  1. Буряк залити холодною водою та варити до готовності. Не потрібно солити.
  2. Відвар, у якому варилися буряки, не виливати. Готові буряки почистити, нарізати кільцями 0,5-1 см завтовшки.
  3. Огірки нарізати дрібними кубиками.
  4. Усі підготовлені інгредієнти перекласти в миску, додати хрін, олію. В огірковий розсіл додати 1 склянку бурякового відвару і залити цією сумішшю овочі.
  5. Все добре перемішати та прибрати в холодильник мінімум на добу.

Раніше цю страву обов'язково подавали з буряковим квасом. Розповідаємо, як його приготувати. 

Інгредієнти

  • буряк- 500 г
  • цукор - 8 ст. л.
  • вода - 2 л
  • хліб житній, скибочки - 2 шт.
  • родзинки - 30 г
  • кріп - 10 г

Як приготувати буряковий квас: покроковий рецепт

  1. Буряк промити та почистити. Нарізати на шматочки середньої величини. Помістити в ємність для бродіння.
  2. У двох літрах води розмішати цукор і залити буряки.
  3. Додати хліб, родзинки та накрити марлею.
  4. Тримати 5-7 днів.
  5. Після цього терміну відфільтрувати молодий буряковий квас від закваски. Закваску можна використовувати ще 2-3 рази, додаючи цукор у тих самих пропорціях.
  6. У квас додати 1-3 ст. л. цукру. Перелити в пляшки, закрити і дати постояти 1-2 дні при кімнатній температурі.

Раніше ми розповідали, як приготувати молоду картоплю з салом на мангалі. Якщо немає часу готувати на мангалі, то підійде і звичайна духовка, проте картопля не буде такою ароматною. 

Джерело: My happyfood

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

ГОЛОВНЕ ЗА СЬОГОДНІ
Більше новин