Українська страва XV століття: як приготувати суп Таратута
Пропонуємо також рецепт бурякового квасу, з яким раніше подавали стародавню українську страву

Рецепт супу з варених буряків і солоних огірків/Фото: Рexels
Фудблогер Едуард Насиров поділився рецептом стародавньої української страви – супу Таратута. Що це таке і як його приготувати, читайте у нашому матеріалі.
Таратута: походження страви
Це давня українська народна страва з варених буряків з солоними огірками, сіллю, хроном, цибулею і олією. Почали її готувати ще за часів польсько-литовського правління.
Холодний пікантний суп приготувати доволі легко, а іноді можна подавати його як салат чи закуску.
Що знадобиться для приготування
- буряк - 3 шт.
- огірки солоні - 300 г
- цибуля ріпчаста - 1 шт.
- олія - 3 ст. л.
- хрін - 2 ст. л.
- огірковий розсіл - 2 склянки
Спосіб приготування
- Буряк залити холодною водою та варити до готовності. Не потрібно солити.
- Відвар, у якому варилися буряки, не виливати. Готові буряки почистити, нарізати кільцями 0,5-1 см завтовшки.
- Огірки нарізати дрібними кубиками.
- Усі підготовлені інгредієнти перекласти в миску, додати хрін, олію. В огірковий розсіл додати 1 склянку бурякового відвару і залити цією сумішшю овочі.
- Все добре перемішати та прибрати в холодильник мінімум на добу.
Раніше цю страву обов'язково подавали з буряковим квасом. Розповідаємо, як його приготувати.
Інгредієнти
- буряк- 500 г
- цукор - 8 ст. л.
- вода - 2 л
- хліб житній, скибочки - 2 шт.
- родзинки - 30 г
- кріп - 10 г
Як приготувати буряковий квас: покроковий рецепт
- Буряк промити та почистити. Нарізати на шматочки середньої величини. Помістити в ємність для бродіння.
- У двох літрах води розмішати цукор і залити буряки.
- Додати хліб, родзинки та накрити марлею.
- Тримати 5-7 днів.
- Після цього терміну відфільтрувати молодий буряковий квас від закваски. Закваску можна використовувати ще 2-3 рази, додаючи цукор у тих самих пропорціях.
- У квас додати 1-3 ст. л. цукру. Перелити в пляшки, закрити і дати постояти 1-2 дні при кімнатній температурі.
Раніше ми розповідали, як приготувати молоду картоплю з салом на мангалі. Якщо немає часу готувати на мангалі, то підійде і звичайна духовка, проте картопля не буде такою ароматною.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!