Стародавня страва з Тернопільщини: як приготувати мачанку
Пропонуємо рецепт страви, яку обожнюють готувати лемки

Рецепт тернопільської мачанки: як приготувати улюблену страву лемків/Фото: Рexels
Мачанка — це страва української та білоруської кухні. Традиційно густий суп готують з домашнього сиру та сметани, додаючи м'ясо, сало чи гриби. А ще його вважають улюбленою стравою лемків, тому ми пропонуємо рецепт мачанки, яку готують на Тернопільщині.
Тернопільська мачанка: інгредієнти
- білі гриби, сушені - 30 г
- олія соняшникова - 2 ст. л.
- масло вершкове - 10 г
- борошно пшеничне - 2 ст. л.
- цибуля ріпчаста - 1 шт.
- сметана - 3 ст. л.
- лавровий лист - 1 шт.
- сіль - за смаком
- перець чорний мелений - за смаком
Як приготувати мачанку
- На 5 годин потрібно замочити промиті сушені білі гриби. Після цього відокремте воду від сміття і в цій самій воді поставте гриби варитись на 30-40 хвилин до готовності на слабкому вогні.
- Поріжте цибулю, обсмажте її на рослинній олії до прозорості. Обсмажте борошно до золотисто-коричневого кольору на іншій сухій сковорідці.
- Відварені гриби промийте гарячою водою та поріжте на дрібні шматочки. Покладіть на сковорідку з цибулею та смажте 10 хвилин, додаючи вершкове масло.
- Борошно розведіть теплим грибним відваром до необхідної консистенції, щоб не було грудочок. Прокип'ятіть і зніміть пінку.
- Усе змішайте в одній каструлі, додайте перець, лавровий лист та сіль і варіть протягом 5-10 хв. Також ви можете додати сметану, довести суп до кипіння і насолоджуватися ароматною стравою.
Раніше ми писали, як приготувати суп Таратута. Пропонуємо також рецепт бурякового квасу, з яким раніше подавали стародавню українську страву.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!
ГОЛОВНЕ ЗА СЬОГОДНІ