Стародавня страва з Тернопільщини: як приготувати мачанку

Рецепти 13:59 - 18 серпня 2022

Пропонуємо рецепт страви, яку обожнюють готувати лемки

Стародавня страва з Тернопільщини: як приготувати мачанку

Рецепт тернопільської мачанки: як приготувати улюблену страву лемків/Фото: Рexels

Мачанка — це страва української та білоруської кухні. Традиційно густий суп готують з домашнього сиру та сметани, додаючи м'ясо, сало чи гриби. А ще його вважають улюбленою стравою лемків, тому ми пропонуємо рецепт мачанки, яку готують на Тернопільщині.

Тернопільська мачанка: інгредієнти

  • білі гриби, сушені - 30 г
  • олія соняшникова - 2 ст. л.
  • масло вершкове - 10 г
  • борошно пшеничне - 2 ст. л.
  • цибуля ріпчаста - 1 шт.
  • сметана - 3 ст. л.
  • лавровий лист - 1 шт.
  • сіль - за смаком
  • перець чорний мелений - за смаком

Як приготувати мачанку 

  1. На 5 годин потрібно замочити промиті сушені білі гриби. Після цього відокремте воду від сміття і в цій самій воді поставте гриби варитись на 30-40 хвилин до готовності на слабкому вогні.
  2. Поріжте цибулю, обсмажте її на рослинній олії до прозорості. Обсмажте борошно до золотисто-коричневого кольору на іншій сухій сковорідці.
  3. Відварені гриби промийте гарячою водою та поріжте на дрібні шматочки. Покладіть на сковорідку з цибулею та смажте 10 хвилин, додаючи вершкове масло.
  4. Борошно розведіть теплим грибним відваром до необхідної консистенції, щоб не було грудочок. Прокип'ятіть і зніміть пінку.
  5. Усе змішайте в одній каструлі, додайте перець, лавровий лист та сіль і варіть протягом 5-10 хв. Також ви можете додати сметану, довести суп до кипіння і насолоджуватися ароматною стравою.

Раніше ми писали, як приготувати суп Таратута. Пропонуємо також рецепт бурякового квасу, з яким раніше подавали стародавню українську страву. 

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

ГОЛОВНЕ ЗА СЬОГОДНІ
Більше новин
RU UA
1