Буде яскраво-червоним та наваристим: старовинний рецепт "Гетьманського" борщу

Рецепти 14:28 - 27 жовтня 2022

За цим рецептом страву готували мешканці Києва

Буде яскраво-червоним та наваристим: старовинний рецепт "Гетьманського" борщу

Старовинний рецепт "Гетьманського" борщу, який готували у Києві/Фото: Pixabay

За словами істориків, в Київській Русі борщ спочатку варили з борщівника – звідси й пішла назва. Згодом в борщ почали додавати буряк, а у 19 столітті страву доповнювали картоплею. 

Ділимось секретами, які зроблять страву яскраво-червоною та наваристою. Також розповімо старовинний рецепт "Гетьманського" борщу, який готували жителі Києва. 

Як приготувати яскраво-червоний борщ: секрети, про які ви не знали

Існує кілька головних правил, яких краще дотримуватися, якщо ви хочете приготувати ідеально червоний та наваристий борщ. 

Бульйон

М’ясо заливати тільки холодно водою та варити на маленькому вогні, регулярно прибираючи пінку. Завдяки цьому бульйон вийде прозорим. Для приготування борщу вибирайте тільки м’ясо на кісточці (свинину, яловичину або курку), оскільки воно дає наваристу структуру.

Якщо після цих порад бульйон залишився каламутним, тоді долийте у каструлю холодної води і закип’ятіть. Підніметься піна, яку потрібно прибрати – бульйон стане прозорим. 

Щодо спецій обов’язково додайте лавровий лист та перець горошком. Для пікантного смаку можна покласти цілу цибулину. 

Буряк

Більшість господинь зазнають проблем під час приготування саме через цей овоч. Питання полягає у тому, як зварити борщ, аби буряк не втратив колір. Якщо додати сирий буряк додати у зажарку, то він обов’язково втратить колір. Попередньо можна його зварити, запекти або протушкувати з томатною пастою.

Цукор і кислота

Для унікального балансу смаку у борщ потрібно обов’язково додати цукор – не більше 1-2 ч.л на п’ятилітрову каструлю. Це необхідно або трохи приглушити смак томатів. Щодо лимонної кислоти або отцу – це створить ідеальний баланс солодощів та кислинки. Додавати їх треба до того, як ви покладете буряк у каструлю. 

Правильна подача

Сало і часник – найкращий вибір у якості доповнення до борщу. Подрібність сало з часником в блендері, посоліть, перемішайте та додайте у борщ. Робити це потрібно після того, як ви виклали капусту. Також важливо дати борщу настоятися 10-30 хвилин. Завдяки цьому продукти у борщі наситяться соком, спеції віддадуть свої аромати, а сама страва буде ситною та наваристою. 

Стародавній рецепт "Гетьманського" борщу, який готували у Києві

Гетьманський борщ здавна варили жителі Києва. Фішкою страви є два основні інгредієнти – яловичина та квасоля. Для приготування борщу вам знадобляться такі продукти: 

  • Яловичина – 800 гр;
  • Картопля – 80 гр;
  • Капуста – 80 гр;
  • Морква – 1 шт;
  • Квасоля – 50 гр;
  • Баклажани – 50 гр;
  • Ріпчаста цибуля – 1 шт;
  • Буряк – 1 шт;
  • Сметана – 10 гр;
  • Петрушка;
  • Лавровий лист;
  • Спеції, сіль.

Спосіб приготування

  1. Яловичину залити холодною водою, додати цибулю і лавровий лист, на великому вогні довести до кипіння.
  2. М'ясо витягнути, нарізати порційно, бульйон процідити, посолити, знову довести до кипіння.
  3. Буряк відварити, нарізати соломкою, викласти в бульйон разом з м'ясом і знову довести до кипіння.
  4. Нарізати картоплю часточками, нашаткувати капусту і додати в каструлю.
  5. Зробити зажарку з моркви та цибулі, квасолю відварити до готовності, баклажани протушкувати з маслом і протерти через сито.
  6. Додати в борщ, варити ще 15 хвилин. Дати борщу настоятися, а потім подавати до столу зі сметаною і петрушкою.

Раніше ми розповідали, як приготувати бургер-суп. Страва зберігається в холодильнику до одного тижня і з кожним днем стає тільки смачнішою. 

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

ГОЛОВНЕ ЗА СЬОГОДНІ
Більше новин
RU UA
1