ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Як приготувати традиційну польську великодню бабку

Рецепти 19:11 - 15 квітня 2025

Пасхальна бабка століттями прикрашала великодні столи в польських родинах

Як приготувати традиційну польську великодню бабку

Як приготувати традиційну польську великодню бабку/Фото: Joe Lingeman

Великодня бабка – це традиційний польський десерт, який, за історією, готували в каструлях, схожих на високу форму Бандт, але без отвору в центрі. В одному середньовічному рецепті стверджується, що особлива версія бабки (для якої потрібно 24 яйця та 1 столова ложка свіжонатертих стручків ванілі, які збивають понад годину) — є тортом найвищого рівня.

Ми поділимося версією, яку не потрібно збивати годину й витрачати для неї пів зарплати на яйця, але ми переконані, що вона не менш смачна. Приготована за цим рецептом великодня бабка стане гордістю вашого святкового столу.

Інгредієнти

Для бабки:

  • 85 грамів вершкового масла, розрізаного на 6 частин
  • 120 мл жирних вершків
  • Дрібно натерта цедра лимона (2 столові ложки)
  • півтори чайні ложки екстракту ванілі
  • 240 грамів борошна
  • Пів склянки теплої води
  • 1 пакет сухих дріжджів (10 грамів)
  • 65 грамів цукру
  • чайна ложка солі
  • 1 велике яйце кімнатної температури
  • 2 великих яєчних жовтки кімнатної температури
  • 180 грамів родзинок
  • 20 грамів підсмаженого, подрібненого мигдалю або подрібнених волоських горіхів (за бажанням)

Для глазурі:

  • 150 грамів цукрової пудри
  • 2 столові ложки свіжовичавленого лимонного соку

Спосіб приготування

  1. Розтопіть вершкове масло в маленькій каструлі на повільному вогні. Додайте вершки, цедру лимона та ваніль і перемішайте, щоб з’єднати. Відставте охолонути до кімнатної температури, поки ви замішуєте тісто.
  2. Помістіть 100 грамів борошна, воду та дріжджі в чашу міксера, оснащеного лопатевою насадкою. Перемішуйте на низькій швидкості до повного поєднання, 2-3 хвилини. Тісто буде пастоподібним, але не має бути сухим. За консистенцією – дуже густий майонез.
  3. Дайте суміші постояти в мисці, доки не утвориться багато бульбашок, вона виразно запахне дріжджами та стане пухкішою за текстурою через 18–25 хвилин. Тим часом помістіть залишки борошна, цукор і сіль у середню миску та добре перемішайте.
  4. Додайте яйця та жовтки до дріжджової суміші. Перемішуйте на низькій швидкості до повного змішування, приблизно 1 хвилину.
  5. Змініть насадку лопаті на гак для тіста. Додайте половину суміші борошна та цукру та перемішайте на низькій швидкості приблизно 1 хвилину.
  6. Перемішайте суміш масла та вершків, додайте до суміші борошна та дріжджів і перемішуйте на низькій швидкості, поки не з’єднається.
  7. Додайте решту суміші борошна з цукром та перемішуйте на низькій швидкості протягом 5 хвилин. Збільште швидкість до середньої та перемішуйте ще 15 хвилин. Готове тісто має бути гладким, липким, дуже м’яким.
  8. Додайте родзинки та горіхи, якщо використовуєте, і перемішайте на низькій швидкості приблизно 2 хвилини.
  9. Змастіть форму Бандт маслом й перекладіть у неї тісто рівним шаром. Накрийте поліетиленовою плівкою або великим кухонним рушником. Залиште для підйому в теплому, але не гарячому місці, поки маса не збільшиться вдвічі (приблизно 2 години). За 20 хвилин до готовності тіста поставте решітку в середину духовки та нагрійте до 180 градусів.
  10. Випікайте, доки бабка не стане насичено-золотисто-коричневою, а зубочистка, вставлена ​​в центр, не вийде чистою, (це 30–45 хвилин).
  11. Перемістіть бабку у формі на решітку та охолодіть протягом 10 хвилин. Одним рухом вийміть бабку. (Якщо бабка не виходить відразу, використовуйте тонкий ніж або шпатель, щоб відштовхнути її від боків і центральної колони).
  12. Для глазурі: помістіть цукрову пудру та лимонний сік у середню миску та добре збийте, поки суміш не стане однорідною, але густою. Додайте воду або лимонний сік по чайній ложці, якщо потрібно, щоб отримати бажану консистенцію. Декоративно полийте глазур’ю поверх бабки, дозволяючи їй стікати з боків. Дайте глазурі застигнути перед подачею приблизно на 15 хвилин.

Ця глазур – справжня знахідка для тих, хто цінує швидкість, простоту та бездоганний результат. Вона не липне, не кришиться, швидко застигає та чудово тримає форму.

Джерело: The kitchn

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин