Смак колоритної Греції: рецепт найсмачнішої мусаки
Дуже смачно та оригінально

Рецепт найсмачнішої мусаки/Фото: istockphoto
Мусака — це запіканка з овочами і фаршем, поширена в грецькій, болгарській і румунській кухні. З овочів у страву кладуть баклажани, картоплю і помідори, а фарш найчастіше беруть із телятини або баранини. М'ясо та овочі укладають шарами і поливають соусом бешамель, а потім запікають. Вашим близьким обов'язково сподобається.
Інгредієнти:
- Фарш — 500 г
- Баклажан — 2 шт.
- Кабачок — 1 шт.
- Картопля — 2 шт.
- Помідор — 2 шт.
- Цибуля — 1 шт.
- Сир твердий — 150 г
- Вершкове масло — 60 г
- Борошно — 5 ст.л.
- Молоко — 700 мл
- Яйця — 2-3 шт.
- Спеції (чорний перець, мускатний горіх, орегано, кориця)
- Сіль
Приготування:
Баклажани очищаємо від шкірки і нарізаємо кружечками. Потім обсмажуємо з двох боків на невеликій кількості рослинної олії.
Кабачки нарізаємо точно так само (якщо кабачок молодий, шкірку можна не очищати) і теж обсмажуємо на олії. І картоплю. Її нарізаємо трохи тонше, щоб швидше приготувалась.
На невеликій кількості рослинної олії обсмажуємо цибулю до м'якості. Потім викладаємо в сотейник фарш. М'ясо можна взяти будь-яке. Обсмажуємо, помішуючи, близько 10 хвилин.
На тертці натираємо помідори і відправляємо до фаршу, солимо за смаком. Сюди ж додаємо спеції (чорний перець, мускатний горіх, трохи меленої кориці та орегано), перемішуємо і на середньому вогні готую, поки не випарується вся рідина.
Збираємо запіканку. На дно форми — обсмажену картоплю, підсолюємо. Потім кабачки, трохи натертого сиру, баклажани, ще сир. Потім викладаємо фарш, трохи притискаємо ложкою і ще трошки сиру (діаметр моєї форми — 24 см).
Тепер соус бешамель. У невеликій каструлі розігріваємо вершкове масло і поступово підсипаємо борошно. Перемішуємо швидко вінчиком, ще підсипаємо трохи борошна, знову перемішуємо. Обсмажуємо трохи борошно з маслом, потім поступово потрохи вливаємо тепле молоко, теж постійно помішуючи, щоб не було грудочок. Доводимо до кипіння. Коли соус загусне, солимо за смаком і додаємо чорний перець.
Знімаємо соус з вогню і даємо трохи охолонути. Поки соус охолоджується, теж перемішуємо, щоб не утворилася кірочка. Коли соус стане вже не надто гарячим, по одному додаємо яйця і теж дуже швидко перемішуємо вінчиком. І все. Соус готовий.
Виливаємо готовий соус зверху на фарш. І ще трохи посипаємо сиром.
Ставимо форму в розігріту до 180°C духовку і запікаємо. Зазвичай часу потрібно 30-35 хвилин. Але, звичайно, дивіться по своїй духовці. Зверху має утворитися гарна рум'яна скоринка.
Даємо запіканці трохи охолонути і нарізаємо. Як же це смачно!
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!