Тонкий та ароматний лаваш: готувати простіше простого
Без духовки та дріжджі

Тонкий та ароматний лаваш: готувати простіше простого/Фото: pexels
Неймовірно простий у приготуванні домашній лаваш на сковороді. Знадобиться мінімум продуктів, а смак відмінний. Тісто на лаваш виходить еластичне, слухняне, працювати з ним — одне задоволення. Лаваш тонкий, м'який, дуже ароматний і смачний.
Інгредієнти:
- борошно — 400 г
- сіль — 1 ч. л
- рослинна олія — 2 ст. л
- вода — 200 мл
Приготування:
У миску висипаємо борошно (370 г, вищий сорт), додаємо сіль (1 ч. л), перемішуємо і робимо поглиблення. Вливаємо рослинну олію (2 ст. л) та гарячу воду (200 мл).
Гаряча вода (не окріп, а приблизно 60-70°C — ви можете без опіків опустити в неї палець на мить) має важливе значення. Вона "заварює" частину борошна, що допомагає клейковині (глютену) активуватися швидше без тривалого вимішування. Це робить тісто більш еластичним, легким для розкочування і допомагає готовому лавашу залишатися м'яким.
Перемішуємо. Починайте ложкою, щоб не обпектися гарячою водою. Як тільки маса трохи охолоне, переходьте до ручного замісу. Мета — зібрати все борошно з миски в грудку тіста. 5 хвилин інтенсивного вимішування достатньо, щоб тісто стало більш-менш однорідним, але не ідеальним — основна "магія" станеться під час відпочинку.
Тісто не липне до рук, миски, воно спочатку виходить щільне. Округлюємо його, накриваємо і залишаємо на столі на 30 хвилин.
Якщо тісто вийшло занадто липким, додайте ще ложку борошна і коротко вимісіть. Якщо занадто сухе і розсипається, додайте буквально чайну ложку гарячої води.
Важливо: накрити тісто потрібно щільно (харчовою плівкою або мискою), щоб воно не обвітрювалося і не утворювалося сухої кірки. Відпочинок дозволяє клейковині розслабитись, тісто стане гладким і слухняним.
Через 30 хвилин тісто стає еластичним, слухняним, з ним дуже зручно працювати. Поверхню присипаємо борошном, з тіста робимо ковбаску, ділимо її на 8 рівних частин і округлюємо їх.
Кульки з тіста накриваємо і починаємо по одній розкочувати з додаванням борошна. Розкочуємо кульку в тонкий коржик діаметром 20-25 см.
Ключ до успіху тут — розкотити дуже тонко, майже прозоро. Це досягається завдяки еластичності тіста після відпочинку. Розкочуйте від центру до країв, періодично повертаючи тісто. Якщо тісто стягується назад, дайте йому відпочити ще 5-10 хвилин під рушником — це означає, що клейковина недостатньо розслабилась. Діаметр лаваша має відповідати дну вашої сковороди або бути трохи меншим, щоб він лягав рівно.
Викладаємо коржик на розпечену сковороду без олії, накриваємо кришкою і готуємо на слабкому вогні 1,5 хвилини. Конденсат, який утворюється на кришці, прибираємо паперовим рушником.
Перевертаємо лаваш на другий бік і смажимо під кришкою ще близько хвилини. У деяких місцях коржик може роздуватися, нічого страшного, при охолодженні він стане плоским.
Щоб лаваші стали м'якими, складаємо їх один на одного і накриваємо рушником. А ще змочуємо їх водою. Так лаваші залишаються м'якими. Вони виходять тонкими, дуже ароматними й смачними. Смачного!
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!