RU UA
1

Скарби української кухні: 5 автентичних страв, про які давно забули

Рецепти 12:36 - 23 листопада 2022

Пропонуємо рецепти стародавніх українських страв

Скарби української кухні: 5 автентичних страв, які давно зникли з нашого побуту

Рецепти українських страв, про які усі забули/Фото: unsplash

Багато автентичних українських страв зникло з нашого побуту через русифікацію. Недарма країна-агресор посягає на борщ. Авторка фудблогу "Котлетка" Маша Сердюк розповіла про забуті українські страви та поділилася, як їх приготувати у себе на кухні. 

Заєць (м'ясний хлібець)

Ця страва має ще одну назву – фальшивий заєць. Насправді готують її з будь-якого м'яса. До цього часу невідомо, чому саме заєць. Як пише фудблогерка, подейкують, раніше полювання не було доступним для всіх, тому й дичина на столі була доволі рідкісним явищем. 

Найцікавіше, що ця страва популярна також у Європі та Америці. У Франції та інших європейських країнах вона має назву террін. Можна сказати, що це аналог паштету, коли подрібнюють м'ясо, рибу, овочі або печінку, після чого запікають у формі хлібця та подають, порізавши скибочками. 

Наприклад, в Америці такий хлібець називають meatloaf та готують з будь-якого м’ясного фаршу.

Фото: thedefineddish.com

Рецепт м'ясного хлібця: інгредієнти 

  • свинина – 1 кг
  • яловичина – 0,5 кг
  • ріпчаста цибуля – З шт.
  • панірувальні сухарі – 100 г
  • сіль, перець – до смаку
  • духмяні трави – до смаку
  • олія – для смаження
  • кетчуп – для декору

Спосіб приготування

  1. М'ясо подрібніть у м'ясорубці. Цибулю дрібно наріжте та просмажте в олії до м'якості.
  2. Панірувальні сухарі розведіть з молоком або водою. Отриману суміш додайте у фарш.
  3. Додайте смажену цибулю, сіль, перець і духмяні трави. Добре перемішайте все та викладіть у змащену олією форму для кексу.
  4. У нагріту до 200 градусів духовку опустіть деко та запікайте 60 хвилин. Якщо скоринка зверху підгоратиме, накрийте хлібець фольгою. За годину потрібно дістати хлібець, змастити зверху кетчупом і поставити ще у розпечену духовку на 10 хвилин.

Душенина

Це старовинна українська страва, приготовлена з м'яса домашньої худоби, птиці чи їх суміші, овочів, прянощів та заправлена борошном. Готували душенину в основному зі свинини. Горщик ставили в піч, і там уже м'ясо з овочами протягом кількох годин тушкувалося.

Щоб дізнатися, як приготувати душенину у сучасних умовах, пропонуємо перейти за посиланням

Горохляники

Це звичні для нас оладки з гороху. Їх часто готували у сім'ях, оскільки це досить доступна і ситна страва. Горох розварювали, розтирали в пюре, додавали борошно, вимішували та смажили на добре розігрітій сковороді — на смальці або на олії. 

Фото: unsplash

Рецепт горохляників: інгредієнти

  • зелений горошок (свіжий або морожений) – 2 склянки
  • яйце – 1 шт.
  • борошно або панірувальні сухарі – 2 ст. л.
  • листочки м’яти – жменя
  • сіль, перець – до смаку
  • олія – для смаження
  • сметана або йогурт – для подачі

Спосіб приготування

  1. Горошок відварити 5 хвилин у киплячій підсоленій воді. Коли він буде готовий, подрібнити блендером.
  2. Додати яйце, дрібно посічену м'яту, борошно або панірувальні сухарі. Добре усе перемішати разом зі спеціями.
  3. Сформувати невеличкі котлетки та смажити їх на добре розігрітій і змащеній олією пательні. Можна подавати зі сметаною або натуральним йогуртом.

Хляки

Хляки, ґляґи, фляки, рубці – страва з рубців, що є традиційною в українській, білоруській, польській, а також кухні євреїв цих країн. В Україні розповсюджена в західних областях.

Ще колись хляки готували з частини коров'ячого шлунку (саме так називають найбільшу частину шлунку жуйних тварин). Цікаво, що в Італії існує схожа страва під назвою тріппа – її готують ще з часів Давнього Риму. 

Фото: elle.ua

Як приготувати хляки: інгредієнти 

  • рубець – 1 кг
  • молоко – 500 мл
  • м'ясний бульйон – 3 л
  • селера – 100 г
  • ріпчаста цибуля – 2 шт.
  • морква – 1–2 шт.
  • томати у власному соку – 1 склянка
  • макарони – 3 жмені
  • часник – на смак
  • сіль, перець – на смак
  • сметана – 2 ст. л.
  • олія – для смаження
  • лавровий лист – 1 шт.

Спосіб приготування

  1. Потрібно добре відварити хлячки, щоб позбутися специфічного запаху. Для цього рубець наріжте смужками, складіть в контейнер і залийте молоком. Залиште на ніч у холодильнику. Після цього хляки добре промийте водою.
  2. У великій каструлі доведіть до кипіння підсолену воду. Опустіть рубець і варіть його в киплячій воді 5 хвилин. Повторіть усе знову, набравши у каструлю свіжої води.
  3. В іншій каструлі доведіть до кипіння бульйон, куди потрібно опустити приварені та промиті водою хляки. На малому вогні варіть 2-3 години – рубець має бути м'яким і легко проколюватися виделкою.
  4. Очищені моркву, цибулю та селеру дрібно поріжте. Смажте в невеликій кількості олії. Коли овочі стануть м’якими, додайте томати у власному соку, спеції і все перемішайте. Закрийте кришкою та залиште тушкуватися на середньому вогні 5-7 хвилин.
  5. Тушковані овочі додайте до відварених флячок, додайте макарони, лавровий лист і варіть все разом стільки, скільки вказано на упакуванні з макаронами.

Огірочник

Ця юшка готується з солоними огірками. Вона вважається однією зі старовинних українських рідких страв, але часто огірочник приписують російській та білоруській кухням. 

Також у Польщі цей суп досі дуже популярний і вважається національною стравою. Його готують як на воді, так і на бульйоні.

Фото: polonist.com

Рецепт огірочника: інгредієнти

  • солоні огірки – 5 шт.
  • овочевий або м’ясний бульйон – 3 л
  • ріпчаста цибуля – 1 шт.
  • картопля – 5 шт. (середні)
  • олія – для смаження
  • сіль, перець – до смаку
  • сметана – 5 ст. л.
  • свіжий кріп – для подачі

Спосіб приготування

  1. Бульйон підігрійте. Коли почне закипати, покладіть чищену й нарізану картоплю.
  2. Натріть огірки, сік не виливайте.
  3. Очищену та подрібнену цибулю смажте в невеликій кількості олії. Коли вона стане прозорою, додайте натерті огірки та смажте все разом декілька хвилин, постійно помішуючи.
  4. Додайте огірки з цибулею в каструлю та заправте суп огірковим соком. Якщо соку буде мало, можна додати розсіл з банки.
  5. Сметану розведіть в чашці з кількома ложками бульйону та влийте у каструлю, ретельно перемішуючи суп.

Раніше ми писали, як приготувати печеню зі свинини. Ця страва точно сподобається вашій родині завдяки своєму виразному смаку. 

Джерело: Котлетка

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

ГОЛОВНЕ ЗА СЬОГОДНІ
Більше новин