RU UA
1

Старовинний український десерт на квасі: готуємо облизні

Рецепти 10:48 - 04 грудня 2022

Ці солодощі готували в Україні понад сотню років тому

Облизні – старовинний рецепт української кухні/Фото: скріншот

Облизні – старовинний рецепт української кухні/Фото: скріншот

Пропонуємо сьогодні приготувати облизні. Це маленькі смажені пиріжки із солодкою начинкою. Їх роблять із пісного тіста, для начинки використовують повидло або густе варення.

Ці пиріжки не можна назвати випічкою, адже вони смажаться у фритюрі. Також для облизнів готують особливе тісто з квасу або сироватки. Сьогодні ми поділимося рецептом облизнів на квасі.

Рецепт облизнів: інгредієнти

  • квас — 200 мл
  • рафінована олія — ​​1 ч. л
  • цукор — 2-3 ч. л
  • борошно — 250 г борошна + ще трохи для посипання тіста
  • повидло або дуже густе варення
  • олія для смаження — 500 мл

Наші пращури використовували домашній сирівець, зараз можна брати магазинний квас, на якому написано "живий". Кількість повидла та варення потрібно брати з розрахунку приблизно, ½ ч. л. повидла на кожен облизень.

Спосіб приготування облизней:

  1. У глибоку миску налийте квас, додайте цукор та ложку олії, перемішайте.
  2. Додайте більшу частину борошна і замішайте тісто. У процесі замішування тіста поступово додавайте борошно, доки тісто не стане пружним і перестане липнути до рук.
  3. Присипте робочу поверхню борошном, розкатайте тісто тонким шаром (0,5 см або трохи менше).
  4. Виріжте із тіста кружечки за допомогою формочки для печива або склянки. У центр кожного кружечка покладіть повидло чи варення, защипуючи краї. Облизні можна зробити різної форми: як вареники, пиріжки або пампушки.
  5. Добре розігрійте олію в глибокій каструлі на середньому вогні.
  6. Обсмажте облизні невеликими партіями до золотистого відтінку з усіх боків.
  7. Кожен готовий облизень покладіть на паперові рушники, щоб вони увібрали зайвий жир. Перед подачею присипте цукровою пудрою чи поливайте з медом.

Раніше ми розповідали, як приготувати буряковий квас. З таким квасом українці готували борщ ще 100 років тому.

Джерело: Vogue

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

ГОЛОВНЕ ЗА СЬОГОДНІ
Більше новин