ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Як засолити сало: 7 корисних рецептів

Рецепти 18:05 - 30 листопада 2022

Розповідаємо різні способи, як засолити сало

Як засолити сало: 7 корисних рецептів

Як засолити сало у домашніх умовах / Фото: Depositphotos

Сало – це продукт, який люблять багато хто. Твердий жир, який відкладається у тварин під час надмірного харчування, корисний у багатьох процесах нашого організму. Він впливає не лише на стан шкіри, статевих гормонів та формування міцного імунітету, а також бере участь у холестериновому обміні.

Види сала

  • Шпик - щільне підшкірне сало, яке солять або коптять, застосовуючи спеції. Воно є закускою чи добавкою до основної страви.
  • Смалець – топлене сало, отримане в результаті витоплювання нарізаного невеликими шматочками сала або при нирковому жирі. Вона ідеально підходить для смаження та намазування на хліб.
  • Шкварки – обсмажені шматочки сала, які хрумтять і додають аромат страві.
  • Лардо – спинний жир свині. Це сало густе, маслянисте та шовковисте за текстурою. Воно стає більш вираженим при додаванні розмарину, часнику, шавлії та кориці.
  • Бекон – солоне м'ясо, вирізане з черевця чи спини свині. Його подають окремо або з яєчнею та бутербродами.

Користь сала

Сало багате на вітаміни А, Е, мінеральні речовини (калій, фосфор, мідь, селен, цинк та інші), а також поліненасиченими жирними кислотами омега-6, які позитивно впливають на серцево-судинну систему, нормалізують рівень холестерину, а також важливі для обміну речовин та нормальної роботи мозку.

Як правильно готувати сало

Купуючи, варто розуміти, яке сало можна купувати, а від якого краще відмовитися. Ідеальним буде продукт без м'ясних прожилок, так як у цих шматочках м'яса можуть бути небезпечні мікроорганізми, які зникають лише після соляної лазні. Але в такому разі улюблений багатьма продуктом вже не буде таким корисним.

Наріжте шматочки свинячого жиру, додавши суміш солі та пряних трав, перед цим нашпигувавши сало порізаними зубчиками часнику. Потім покладіть його в каструлю або миску шкіркою вниз, посипаючи кожен шматочок сіллю і поклавши на нього пару лаврових листів. Коли ви все це утрамбуєте, накрийте всі шматочки перевернутою кришкою від каструлі меншого об'єму і придавіть важким.

Сало готуватиметься три тижні. Після чого воно набуде чудового аромату, неповторного смаку і стане максимально корисним для здоров'я.

Як смачно засолити сало: рецепти

Просте солоне сало

Рецепт простого солоного сала / Фото: Wikimedia Commons

Сало за цим рецептом вийде м'яким, ніжним та дуже апетитним.

Вам знадобляться:

  • свіже сало – 500 г;
  • цукор – 100 г;
  • сіль - 3-4 ст.ложки.

Приготування

Натріть сало цукром, покладіть у миску, накрийте кришкою та приберіть у холодильник на 1 годину.

Зчистіть цукор та промийте сало під проточною водою.

Натріть сіло сіллю, щоб воно було покрите з усіх боків. Покладіть на дно миски трохи солі, опустіть туди сало.

Залишіть у холодильнику під кришкою на 7 днів.

Шпик по-угорськи

Як приготувати шпик по-угорськи / Фото: Obozrevatel

Сало під оболонкою із червоного перцю виходить неймовірно смачним.

Вам знадобляться:

  • свіже сало – 1 кілограм;
  • сіль – 200 г;
  • перець червоний мелений - 50 г;
  • копчена паприка – до смаку.

Приготування

  1. Промийте сало під проточною водою та підсушіть паперовими рушниками.
  2. Натріть сіллю, покладіть у контейнер і накрийте кришкою. Заберіть у холодильник на 5-7 днів.
  3. Дістаньте сало і зчистіть сіль. Зріжте шкірку.
  4. Посипте червоним перцем та паприкою з усіх боків. Загорніть у фольгу або пергамент і заберіть у холодильник на 2-3 дні.

Сало з часником у банку

Як засолити сало з часником у банці / Фото: bb.lv

Пряне сало, приготовлене за цим рецептом, чудово зберігається у прохолоді протягом року.

Вам знадобляться:

  • свіже сало – 1 кілограм;
  • часник – 1 головка;
  • сіль - 4 столові ложки;
  • вода – 1 літр;
  • лавровий лист – 3-4 штуки;
  • чорний перець горошком - ½-1 столова ложка.

Приготування

  1. Сало розріжте на великі шматки, зубчики часнику – кілька частин.
  2. Розчиніть сіль у гарячій кип'яченій воді.
  3. Складіть сало, часник, лаврушку та горошини перцю в банку об'ємом 3 літри. Залийте розсолом.
  4. Закатайте банку кришкою, переверніть і залиште на добу за кімнатної температури. Після чого заберіть на зберігання в прохолодне місце.

Пікантне домашнє сало

Рецепт пікантного домашнього сала / Фото: Lifehacker

Вам знадобляться:

  • свіже сало – 1 кілограм;
  • часник – 6-7 зубчиків;
  • лаврове листя – 3-4 листи;
  • сіль – 200-250 г;
  • перець чилі мелений – 1 чайна ложка;
  • паприка мелена - 1 столова ложка.

Приготування

  1. Наріжте сало невеликими чи середніми шматочками.
  2. Пропустити часник через прес.
  3. Розкриш лаврушку на невеликі шматочки. Змішайте з перцем, паприкою та сіллю.
  4. Натріть сало часником та підготовленою сумішшю.
  5. Викладіть сало на фольгу, додайте|добавляйте| в нього залишки суміші з сіллю|соль| і щільно загорніть. Залишіть у холодильнику на 3-5 днів.

Домашнє сало з перцем та часником

Рецепт домашнього сала з перцем та часником / Фото з відкритих джерел

Приготувати таке сало дуже просто.

Вам знадобляться:

  • часник – 5-6 зубчиків;
  • чорний перець горошком – 2-3 столові ложки;
  • лаврове листя – 1-2 штуки;
  • сіль - 3 столові ложки;
  • сало - 700-800 грамів.

Приготування

  1. Дрібно нарубайте часник. Перець потовчіть у ступці. Розкриш лаврушку. Перемішайте все із сіллю.
  2. Натріть сало соляною сумішшю з усіх боків.
  3. Сіль, що залишилася, з часником і перцем висипте в скляну миску, а зверху помістіть сало.
  4. Накрийте його харчовою плівкою та залиште на добу при кімнатній температурі. Потім заберіть в холодильник ще на 3 дні.

Сало сухим способом

Рецепт сала сухим способом / Фото з відкритих джерел

Завдяки цьому простому способу у вас вийде помірно солоне сало з часниковим ароматом.

Вам знадобляться:

  • часник – 1 головка;
  • свіже сало – 1 кілограм;
  • сіль великого помелу – 200-250 г;
  • перець чорний мелений – 1 столова ложка.

Приготування

  1. Наріжте зубчики часнику невеликими шматочками.
  2. Зробіть у салі невеликі надрізи та заповніть їх шматочками часнику.
  3. Розріжте сало на кілька великих частин. Натріть сіллю та перцем.
  4. На дно скляного або емальованого посуду насипте трохи солі. Викладіть туди сало, присипаючи кожен шматок сіллю.
  5. Накрийте кришкою та залиште при кімнатній температурі на добу. Після чого заберіть його в холодильник на 3-7 днів.
  6. Після засолювання потрібно струсити сала сіль і прибрати його в морозилку на зберігання.

Сало в розсолі

Як приготувати сало в розсолі / Фото з відкритих джерел

Цей простий рецепт робить сало в міру солоним.

Вам знадобляться:

  • сіль - 4 столові ложки;
  • сода – 1 літр;
  • лавровий лист – 2-3 листи;
  • чорний перець горошком - 1-2 чайні ложки;
  • запашний перець горошком – 5-7 штук;
  • сало – 1 кілограм;
  • часник – 5-6 зубчиків.

Приготування

  1. Розчиніть сіль у воді. Додайте лаврушку та горошини перців. Доведіть до кипіння та проваріть 3-4 хвилини.
  2. Наріжте сало великими шматочками, часник - дрібними.
  3. Викладіть сало у скляний посуд. Посипте часником кожен шар.
  4. Залийте сало розсолом, воно має бути вкрите повністю. Накрийте зверху тарілкою та встановіть невелику банку з водою.
  5. Залишіть сало за кімнатної температури на 2-3 дні. Після чого приберіть у холодильник на 3 дні.

Як правильно їсти сало?

Найкраще є сало термічно необроблене, свіже чи солоне. А ось засмажене сало лікарі не рекомендують до вживання – вплив високих температур протягом тривалого часу змінює склад жирів не на краще. Не рекомендується їсти сало з вуглеводами – з хлібом та будь-якими хлібобулочними виробами – так є ризик придбати зайву вагу.

В ідеалі сало вживати не в прикуску, а окремим прийомом їжі. І продукти краще вживати за чотири години до вживання сала, або через цей час.

Максимум, який рекомендують імунологи – це 50 г на один прийом їжі. Сире сало слід нарізати тонко, їсти його потрібно із зеленню, зеленим огірком або листком салату, заправленим нерафінованою олією, яка вам підходить.

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин