RU UA
1

Топ-8 зігріваючих зимових напоїв: корисні рецепти

Рецепти 18:41 - 27 грудня 2022

Пропонуємо ознайомитися з рецептами зимових напоїв, які допоможуть зігрітися холодними вечорами.

Топ-8 зігріваючих зимових напоїв: корисні рецепти

Найкращі зимові напої щоб зігрітися / Фото: Getty Images

Взимку так хочеться якогось зігрівального напою, щоб не вдягати ще одну пару шкарпеток і не кутатися в ковдру. Пропонуємо взяти на замітку кілька видів напоїв, які порадують багатим смаком та забезпечать організм зарядом позитивної енергії.

Глінтвейн

Як приготувати глінтвейн / Фото: Getty Images

Як же взимку обійтися без теплого вина зі спеціями. В античні часи він був доступний лише привілейованому колу людей, а сьогодні продається у всіх міських кав'ярнях у різних варіаціях. У глінтвейн додають різні спеції, бренді, горілку, коньяк, ром, але найкращим виконанням вважається глінтвейн на основі вина, який тонізує та рятує від переохолодження.

Рецепт глінтвейну

  • червоне вино – 750 мл;
  • вода – 100 мл;
  • цукор – 1 столова ложка;
  • тертий мускатний горіх – 1 щіпка;
  • мелений імбир – 1 чайна ложка;
  • гвоздика – 5 бутонів;
  • кориця – 1 паличка (або пів чайної ложки меленої).

Підігрійте вино на повільному вогні, не доводячи до кипіння. В окремий посуд налийте воду, додавши мускатний горіх та кілька суцвіть гвоздики. Доведіть до кипіння та дайте настоятися протягом 15 хвилин. Процідіть настій, що вийшов, через марлю, розмішайте в ньому столову ложку цукру і об'єднайте з підігрітим вином.

Грог

Як приготувати грог / Фото: Getty Images

Цей напій винахідливих британських моряків, який добре зігріває і добре показує себе при обмороженнях і занепаді сил. Антисептичні властивості грогу – справжня панацея від грипу та застуди. Але варто пам'ятати, що грог набагато міцніший за глінтвейн, тому вживати його потрібно в міру.

Рецепт грогу

  • вода – 500 мл;
  • ром - 0,75 л;
  • цукор – 2 стол.
  • гвоздика - 21 шт;
  • перець чорний мелений – 0,5 чайн.
  • кориця - 0,5 чайн.
  • м'ята – 1 шт.

Закип'ятіть у великій каструлі воду, додайте туди цукор, листя м'яти та прянощі. Доведіть до кипіння, зменшіть вогонь та варіть близько 15 хвилин. Зніміть з вогню, процідіть, додайте ром і добре перемішайте. Накрийте кришкою та дайте настоятися ще 15 хвилин. Подавайте напій на стіл відразу ж. Рекомендується пити грог із широких келихів.

Гарячий шоколад з ромом та корицею

Як приготувати гарячий шоколад із ромом та корицею / Фото: Getty Images

Один із найпопулярніших напоїв зими. І це не дивно, адже густий в'язкий смак, ніжна текстура і аромат сприятливо впливають на роботу пам'яті і в лічені хвилини насичують організм ендорфінами. Доведено, що любителі шоколадного напою почуваються щасливішими, ніж інші, і в цілому оптимістичніше дивляться на життя.

Рецепт гарячого шоколаду з ромом та корицею

  • гіркий шоколад – 80 г;
  • золотистий пряний ром – 100 мл;
  • вершки жирністю 20% – 250 г;
  • коричневий цукор – за бажанням;
  • паличка кориці – 1 шт;
  • бутон гвоздики – 1 шт;
  • кардамон – 2-3 коробочки;
  • смужки апельсинової цедри для оздоблення.

Розколіть паличку кориці, роздавіть коробочки кардамону. Змішайте всі спеції з вершками та цукром до смаку. Зніміть з вогню, закрийте кришкою і накрийте товстим рушником або перелийте термос. Дайте настоятися 10 хвилин. Дрібно нарізайте шоколад і всипте в гарячі вершки. Підігрійте жароміцні келихи, влийте туди ром. Процідіть у келихи гарячий шоколад, прикрасьте цедрою.

Гарячий ягідний пунш

Як приготувати гарячий ягідний пунш / Фото: Getty Images

Пунш – один із найдавніших напоїв. Сьогодні пуншем називають практично будь-який фруктово-ягідний мікс. Спосіб приготування його простий і нагадує приготування глінтвейну чи грогу. Любителям терпкого смаку точно зайде цей коктейль, у який за бажання можна додати ром.

Рецепт гарячого ягідного пуншу

  • зірочка бадяна – 1 шт;
  • лавровий лист – 1 шт (для прикраси);
  • паличка кориці – 1 шт;
  • кумкват – 20 г;
  • ягоди с/м – 30 г;
  • окріп – 50 мл;
  • журавлинний морс – 150 мл.

Помістіть усі інгредієнти у пітчер. Прогрійте паровідвідною трубкою кавомашини. Вміст пітчера перелийте в келих. Прикрасьте все лавровим листом та паличкою кориці.

Імбирний чай

Як приготувати імбирний чай / Фото: Getty Images

Корінь імбиру, наче часник, підвищує імунітет і допомагає боротися із застудою, адже до його складу входять кальцій, магній, фосфор, залізо, цинк, а також вітаміни А, В та С для гарного тонусу. А напій із цим корисним коренем, що має насичений пряний аромат, зарядить організм бадьорістю на цілий день.

Рецепт імбирного чаю

  • корінь імбиру – 30 г;
  • м'ята – 30 г;
  • лимон – 5 скибочок;
  • мед – 3-4 ложки;
  • вода – 1 літр.

Відкладіть убік трохи м'яти для подачі, а решту покладіть на дно чайника для заварювання. Листя м'яти від стебел не потрібно відривати. Покладіть нарізаний лимон у чайник. Потім наріжте імбир тоненькими скибочками і покладіть у фільтр-сітку. Якщо такого фільтра немає, покладіть прямо в чайник. Залийте гарячою водою 90 градусної температури. Крутим окропом не потрібно заварювати, щоб не зруйнувати вітаміни. Дайте настоятися чаю 10-15 хвилин.

При подачі в чашку з чаєм покладіть мед на смак. Також можна покласти трохи м'яти та скибочку лимона.

Теплий яблучний сидр

Як приготувати теплий яблучний сидр / Фото: Getty Images

Сидр – дуже популярний напій у світі, який приготувати дуже нескладно.

Рецепт підігрітого сидру

  • апельсин – 1 шт;
  • гвоздика – 1 ч. л.;
  • яблучний сидр чи сік – 8 склянок;
  • журавлинний сік – 4 склянки;
  • мед – 1 ст.л;
  • кориця – 2 палички.

Наріжте апельсин скибочками, з'єднайте із гвоздикою. Змішайте в сотейнику яблучний сидр із журавлиним соком та медом. Поставте його на повільний вогонь, накрийте кришкою та готовіть 10 хвилин. Додати апельсин із гвоздикою і корицю. Продовжуйте готувати протягом 5-7 хвилин. Видалити дольки апельсина та палички кориці. Напій готовий!

Чай з молоком та спеціями

Як приготувати чай з молоком та спеціями / Фото: Getty Images

Чай – один із найпопулярніших напоїв зимою. Але якщо ви застудилися і втомилися постійно пити трав'янфі або фруктові чаї, спробуйте особливий рецепт чаю. Він допоможе швидко забути про холод та морози на вулиці.

Рецепт чаю з молоком та спеціями

  • чорний чай у пакетиках – 4 шт;
  • паличка кориці – 4 шт.;
  • корінь імбру – 1 шт. (2,5 см);
  • гвоздика – 10 шт;
  • ваніль - 0,5 чайних ложки;
  • сахар – 0,5 склянки;
  • молоко – 4 склянки;
  • вода – 4 склянки.

Спершу заваріть чай із спеціями, а перед подачею змішайте гаряче молоко з чаєм у пропорції 1:1. Прикрасьте напій збитими вершками (за бажанням).

Узвар

Як приготувати узвар / Фото: Getty Images

Мабуть, ви знаєте, як приготувати традиційний український напій. Але якщо все ж таки ні, то ми розповімо. За старих годинників узвар готували в основному на Різдво, а сьогодні його можна купити чи приготувати будь-якої пори року. На відміну від звичайного узвару узвар не варять, а наполягають. Завдяки цьому напій зберігає всі корисні властивості.

Рецепт узвару

  • сушені яблука – 100 гр;
  • сушені груші – 100 гр;
  • чорнослив – 100 гр;
  • изюм – 50 гр;
  • мед – 2 ст.
  • вода – 3 л.

Залийте водою сухофрукти та залиште на 20-30 хвилин. Якщо ви готуєте узвар із сахаром, то на 3 літри вам потрібно 2-3 ст.л сахару). Доведіть воду до кипіння, додайте|додайте| цукор і проваріть кілька хвилин|мінути|, а потім уже додавайте|додайте| промиті сухофрукти. Якщо узвар буде з медом, сухофрукти можна залити холодною водою та відправляти на плиту. Доведіть до кипіння і одразу ж заберіть з вогню. Накрийте кришкою і залиште настоюватись.

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

ГОЛОВНЕ ЗА СЬОГОДНІ
Більше новин