Топ-8 зігріваючих зимових напоїв: корисні рецепти
Пропонуємо ознайомитися з рецептами зимових напоїв, які допоможуть зігрітися холодними вечорами.

Найкращі зимові напої щоб зігрітися / Фото: Getty Images
Взимку так хочеться якогось зігрівального напою, щоб не вдягати ще одну пару шкарпеток і не кутатися в ковдру. Пропонуємо взяти на замітку кілька видів напоїв, які порадують багатим смаком та забезпечать організм зарядом позитивної енергії.
Глінтвейн

Як же взимку обійтися без теплого вина зі спеціями. В античні часи він був доступний лише привілейованому колу людей, а сьогодні продається у всіх міських кав'ярнях у різних варіаціях. У глінтвейн додають різні спеції, бренді, горілку, коньяк, ром, але найкращим виконанням вважається глінтвейн на основі вина, який тонізує та рятує від переохолодження.
Рецепт глінтвейну
- червоне вино – 750 мл;
- вода – 100 мл;
- цукор – 1 столова ложка;
- тертий мускатний горіх – 1 щіпка;
- мелений імбир – 1 чайна ложка;
- гвоздика – 5 бутонів;
- кориця – 1 паличка (або пів чайної ложки меленої).
Підігрійте вино на повільному вогні, не доводячи до кипіння. В окремий посуд налийте воду, додавши мускатний горіх та кілька суцвіть гвоздики. Доведіть до кипіння та дайте настоятися протягом 15 хвилин. Процідіть настій, що вийшов, через марлю, розмішайте в ньому столову ложку цукру і об'єднайте з підігрітим вином.
Грог

Цей напій винахідливих британських моряків, який добре зігріває і добре показує себе при обмороженнях і занепаді сил. Антисептичні властивості грогу – справжня панацея від грипу та застуди. Але варто пам'ятати, що грог набагато міцніший за глінтвейн, тому вживати його потрібно в міру.
Рецепт грогу
- вода – 500 мл;
- ром - 0,75 л;
- цукор – 2 стол.
- гвоздика - 21 шт;
- перець чорний мелений – 0,5 чайн.
- кориця - 0,5 чайн.
- м'ята – 1 шт.
Закип'ятіть у великій каструлі воду, додайте туди цукор, листя м'яти та прянощі. Доведіть до кипіння, зменшіть вогонь та варіть близько 15 хвилин. Зніміть з вогню, процідіть, додайте ром і добре перемішайте. Накрийте кришкою та дайте настоятися ще 15 хвилин. Подавайте напій на стіл відразу ж. Рекомендується пити грог із широких келихів.
Гарячий шоколад з ромом та корицею

Один із найпопулярніших напоїв зими. І це не дивно, адже густий в'язкий смак, ніжна текстура і аромат сприятливо впливають на роботу пам'яті і в лічені хвилини насичують організм ендорфінами. Доведено, що любителі шоколадного напою почуваються щасливішими, ніж інші, і в цілому оптимістичніше дивляться на життя.
Рецепт гарячого шоколаду з ромом та корицею
- гіркий шоколад – 80 г;
- золотистий пряний ром – 100 мл;
- вершки жирністю 20% – 250 г;
- коричневий цукор – за бажанням;
- паличка кориці – 1 шт;
- бутон гвоздики – 1 шт;
- кардамон – 2-3 коробочки;
- смужки апельсинової цедри для оздоблення.
Розколіть паличку кориці, роздавіть коробочки кардамону. Змішайте всі спеції з вершками та цукром до смаку. Зніміть з вогню, закрийте кришкою і накрийте товстим рушником або перелийте термос. Дайте настоятися 10 хвилин. Дрібно нарізайте шоколад і всипте в гарячі вершки. Підігрійте жароміцні келихи, влийте туди ром. Процідіть у келихи гарячий шоколад, прикрасьте цедрою.
Гарячий ягідний пунш

Пунш – один із найдавніших напоїв. Сьогодні пуншем називають практично будь-який фруктово-ягідний мікс. Спосіб приготування його простий і нагадує приготування глінтвейну чи грогу. Любителям терпкого смаку точно зайде цей коктейль, у який за бажання можна додати ром.
Рецепт гарячого ягідного пуншу
- зірочка бадяна – 1 шт;
- лавровий лист – 1 шт (для прикраси);
- паличка кориці – 1 шт;
- кумкват – 20 г;
- ягоди с/м – 30 г;
- окріп – 50 мл;
- журавлинний морс – 150 мл.
Помістіть усі інгредієнти у пітчер. Прогрійте паровідвідною трубкою кавомашини. Вміст пітчера перелийте в келих. Прикрасьте все лавровим листом та паличкою кориці.
Імбирний чай

Корінь імбиру, наче часник, підвищує імунітет і допомагає боротися із застудою, адже до його складу входять кальцій, магній, фосфор, залізо, цинк, а також вітаміни А, В та С для гарного тонусу. А напій із цим корисним коренем, що має насичений пряний аромат, зарядить організм бадьорістю на цілий день.
Рецепт імбирного чаю
- корінь імбиру – 30 г;
- м'ята – 30 г;
- лимон – 5 скибочок;
- мед – 3-4 ложки;
- вода – 1 літр.
Відкладіть убік трохи м'яти для подачі, а решту покладіть на дно чайника для заварювання. Листя м'яти від стебел не потрібно відривати. Покладіть нарізаний лимон у чайник. Потім наріжте імбир тоненькими скибочками і покладіть у фільтр-сітку. Якщо такого фільтра немає, покладіть прямо в чайник. Залийте гарячою водою 90 градусної температури. Крутим окропом не потрібно заварювати, щоб не зруйнувати вітаміни. Дайте настоятися чаю 10-15 хвилин.
При подачі в чашку з чаєм покладіть мед на смак. Також можна покласти трохи м'яти та скибочку лимона.
Теплий яблучний сидр

Сидр – дуже популярний напій у світі, який приготувати дуже нескладно.
Рецепт підігрітого сидру
- апельсин – 1 шт;
- гвоздика – 1 ч. л.;
- яблучний сидр чи сік – 8 склянок;
- журавлинний сік – 4 склянки;
- мед – 1 ст.л;
- кориця – 2 палички.
Наріжте апельсин скибочками, з'єднайте із гвоздикою. Змішайте в сотейнику яблучний сидр із журавлиним соком та медом. Поставте його на повільний вогонь, накрийте кришкою та готовіть 10 хвилин. Додати апельсин із гвоздикою і корицю. Продовжуйте готувати протягом 5-7 хвилин. Видалити дольки апельсина та палички кориці. Напій готовий!
Чай з молоком та спеціями

Чай – один із найпопулярніших напоїв зимою. Але якщо ви застудилися і втомилися постійно пити трав'янфі або фруктові чаї, спробуйте особливий рецепт чаю. Він допоможе швидко забути про холод та морози на вулиці.
Рецепт чаю з молоком та спеціями
- чорний чай у пакетиках – 4 шт;
- паличка кориці – 4 шт.;
- корінь імбру – 1 шт. (2,5 см);
- гвоздика – 10 шт;
- ваніль - 0,5 чайних ложки;
- сахар – 0,5 склянки;
- молоко – 4 склянки;
- вода – 4 склянки.
Спершу заваріть чай із спеціями, а перед подачею змішайте гаряче молоко з чаєм у пропорції 1:1. Прикрасьте напій збитими вершками (за бажанням).
Узвар

Мабуть, ви знаєте, як приготувати традиційний український напій. Але якщо все ж таки ні, то ми розповімо. За старих годинників узвар готували в основному на Різдво, а сьогодні його можна купити чи приготувати будь-якої пори року. На відміну від звичайного узвару узвар не варять, а наполягають. Завдяки цьому напій зберігає всі корисні властивості.
Рецепт узвару
- сушені яблука – 100 гр;
- сушені груші – 100 гр;
- чорнослив – 100 гр;
- изюм – 50 гр;
- мед – 2 ст.
- вода – 3 л.
Залийте водою сухофрукти та залиште на 20-30 хвилин. Якщо ви готуєте узвар із сахаром, то на 3 літри вам потрібно 2-3 ст.л сахару). Доведіть воду до кипіння, додайте|додайте| цукор і проваріть кілька хвилин|мінути|, а потім уже додавайте|додайте| промиті сухофрукти. Якщо узвар буде з медом, сухофрукти можна залити холодною водою та відправляти на плиту. Доведіть до кипіння і одразу ж заберіть з вогню. Накрийте кришкою і залиште настоюватись.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!