Сливовий пиріг, який готувала родина Ольги Кобилянської: рецепт з родзинкою
Цей кулінарний запис датується 1938 роком

Рецепт пирога, який готувала родина Ольги Кобилянської/Фото: колаж МЕТА
Рецепт сливового пирога, який часто готувала родина української письменниці Ольги Кобилянської, приховує у собі два секрети. По-перше, окрім слив, у десерт додають ще й горіхи. По-друге, сливи покриваються ніжною яєчною масою, яка додає пирогу родзинки.
Цей кулінарний запис ще з 1938 року від сімейства Панчуків, родини Ольги Кобилянської. Сливовий пиріг за цим рецептом готувала Гелена, племінниця письменниці.
Інгредієнти
Для тіста
- 300 г борошна
- 200 г масла
- 100 г цукру
- 2 жовтки
- розпушувач (1/2 чайної ложки без гірки)
Спосіб приготування
- Масло розітріть з цукром та жовтками. Борошно пересійте, змішайте з розпушувачем і замісіть тісто. Огорніть його плівкою і поставте відпочити на 1-2 години у холодильнику.
- Потім розкачайте тісто, перекладіть у форму, розтягніть до товщини "пів пальця" і посипте сухарями з тертої булки та цукром, можна ще додати подрібнені горіхи.
- Сливи помийте, розріжте навпіл, вийміть кісточки і густо викладіть на тісто. На сливи викладіть піну, збиту з цукром на таку масу: 2 жовтки зітріть з 2 ст. л. цукру, додайте 2 ст. л. сметани, піну з двох білків, ваніліну і 1 ч. л. картопляного крохмалю.
- Випікайте у духовці при температурі 180 градусів до того часу, поки сливи будуть м'які, а зверху з'явиться рум'янець.
Раніше ми писали рецепт улюбленого куліша Івана Франка. Письменник обожнював готувати: варив каву, випікав десерти та робив справжній український куліш.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!