RU UA
1

Що робити, аби картопля не темніла: секрети дерунів про які ви не знали

Рецепти 12:52 - 27 січня 2023

Завдяки цим порадам у вас вийдуть ідеальні деруни

Що робити, аби картопля не темніла: секрети дерунів про які ви не знали

Секрети ідеальних дерунів/Фото: Wikimedia

Деруни - це одна з найпопулярніших та найулюбленіших страв українців. Вони смачні, ситні, швидкі у приготуванні, а головне робляться з доступних продуктів. Втім у кожної страви є свої хитрощі та нюанси. Детальніше ми розкажемо секрет ідеальних дерунів, вони не розповзаються по сковорідці, картопля не темнішає, а скоринка хрустка і золотава.

Деталі 

1. Перш за все ви маєте обрати правильну картоплю. Для дерунів найкраще підходить стара картопля, адже вона містить багато крохмалю, який додасть виробам потрібну форму. Молода картопля має невеликий вміст крохмалю, а тому деруни зазвичай розповзаються на сковорідці  й доводиться додавати багато борошна.

2. Не потрібно зволікати із смаженням. Як тільки ви натерли картоплю або подрібнили в блендері, заправляйте і відразу починайте смажити. Якщо картопля потемнішає - це зіпсує смак дерунів. Щоб зберегти колір коренеплоду  – додайте 1-2 ложки сметани, також можна  додати трохи теплого молока. Цибуля для дерунів є обов'язковим елементом, яка також зберігає колір картоплі. Деякі кулінари додають від потемніння пару крапель лимонного соку.

3. Для приготування дерунів частіше використовують чавунну сковорідку, добре розігріту і змащену олією.

4. Можливо ви здивуєтеся, але яйця не є обов'язковим інгредієнтом для дерунів. Яйця потрібні для того, щоб деруни не розповзалися, але якщо крохмалю в картоплі достатньо, то їх додавати не потрібно.

5. У традиційні деруни борошно не додають, оскільки це змінює смак страви. В селах частіше додають яйця, а ось борошно – ні. Але тут вже справа звички та смаку. Борошно для дерунів потрібно обов'язково просіяти й додавати не більше 2-3 столових ложок, інакше картопляники стануть гумовими.

6. Є багато сперечань як краще готувати деруни, традиційно на терці, або у блендері. Звичний смак з дитинства, це коли картопля та цибуля натерті власноруч, для пікантності дехто також додає декілька зубчиків часнику або нарізану зелень. Сучасніший спосіб, за допомогою м'ясорубки чи блендеру набагато швидший і додає дерунам більше пишноти. Втім, смак стає вже зовсім іншим - як картопляні оладки. 

Раніше ми ділилися рецептом хрусткої картоплі по-селянськи з пармезаном, це ідеальна страва, щоб побалувати себе чи рідних.

Джерело: РБК

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

ГОЛОВНЕ ЗА СЬОГОДНІ
Більше новин